Дигитални модели

Кои са новите технологични иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Услуга

Графичен дизайн по поискване

Австралийската платформа за графичен дизайн като услуга Canva е най-новият еднорог в стартъп света, достигайки обща оценка от един млрд. долара след нова инвестиция в размер на 40 млн. долара от фонда Sequoia China. През 2017 г. стартиращата фирма привлече 294 000 плащащи потребители към платформата си. Целта на Canva е да позволи на всеки достъп до качествени дизайн услуги. Според изпълнителния директор Мелани Пъркинс фирмата ще достига до 3.2 млрд. потребители в идните две години. Основният конкурент на Canva в момента е Adobe, чийто софтуер предоставя висококачествени инструменти на дизайнерите, но отнема значително време и усилия в обучение и практика. От своя страна Canva се надява да опрости процеса по създаването на визуални елементи, които малките и средните бизнеси могат да ползват, за да промотират продуктите и услугите си в интернет. Преди сегашния инвестиционен рунд стартъпът успя да привлече 39 млн. долара инвестиции. Според Пъркинс голяма част от набраните средства все още не са ползвани и ще бъдат вложени в разработването на изцяло нови продукти под бранда на стартъпа. Пазарът за дизайн услуги е значителен - само софтуерните услуги на Adobe се оценяват на 91.2 млрд. долара. Ако Canva успее да завземе дори 10% от клиентите на Adobe, Sequoia China ще върне инвестицията си.
Shell

Първа блокчейн инвестиция

Енергийният гигант Shell направи първи крачки в света на криптотехнологиите с инвестиция в лондонския стартъп Applied Blockchain. В рунда са взели участие и Calibrate Partners, инвестиционна фирма с фокус върху финансовите технологии. Според официалното прессъобщение целта на инвестицията е Shell да въведе блокчейн във вътрешнокорпоративните си процеси. Applied Blockchain е част от финтех акселератора Level39 и разработва основните тъй наречени distributed ledger (децентрализирани свързани записи на транзакции и събития) и "умни договори". Част от останалите проекти на Applied Blockchain включват партньорство със Sita, чиято цел е създаването на децентрализиран регистър за дрони; както и партньорство с финтех стартъпа Babb по софтуерния дизайн на първата блокчейн банка. Инвестицията в Applied Blockchain не е първият блокчейн експеримент за петролния гигант. В началото на изминалата година Shell си партнира с конкурента си British Petroleum (BP), както и с други представители на петролната индустрия, за да създаде платформа за енергийна търговия, базирана на блокчейн. В коментар за сделката с Applied Blockchain главният технологичен директор на Shell Джон Кребърс коментира, че този вид технологии имат потенциал коренно да променят процесите в енергийната индустрия.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.