Дали аз подраних, или времето се бавеше...

Електронните часовници в цяла Европа вървят по-бавно заради проблеми в електрозахранването

Най-накрая се случи: всички литературни клишета се сбъднаха и времето забави своя безмилостен ход. Или нещо такова. Ако наскоро сте забелязали, че електронните часовници вкъщи са с няколко минути назад, не се плашете. Пространствено-времевият континуум си е наред и обяснението е далеч по-банално.

Европейската мрежа на операторите на електропреносни системи (ENTSOE) – органът, който работи върху вътрешния енергиен пазар и осигурява оптималното му функциониране, излезе с изявление относно странния феномен. В него тя обяснява, че отклонения в честотите са се отразили на дигиталните часовници в континентална Европа. Часовниците, които използват честотата на електрическата мрежа, за да отмерват времето, са се забавили с няколко минути и това забавяне най-вероятно ще продължи още известно време. Електрическата мрежа в Европа работи на 50 херца, като всичко, което един електронен часовник, включен в мрежата, прави, е да отмерва циклите в електрозахранването. Това се превръща в проблем, ако честотата падне за по-дълъг период от време, както, изглежда, се е случило на континента.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  e_mil avatar :-|
  tamada

  "Електронните часовници в цяла Европа"

  Това са електрически часовници, а не електронни. Те и преди 30 години изоставаха или избързваха, просто защото честотата в домакинствата никога не е била постоянна. Често се влияе от смущения, било заради мрежата, било заради хармоници от други устройства включени в същия кръг. Отклонения от няколко десети от херца винаги са били нещо нормално.

  * * *
  "Няма смисъл от това да пренастройвате часовниците си към момента..."

  Разбира се, че има смисъл. Иначе грешката ще се натрупва. Питайте някой по-възрастен колега, който помни, че навремето всички носехме механични ръчни часовници, които трябваше да се сверяват от време на време. Какъв е смисълът да ползваш часовник, който изостава все повече и повече?

  * * *
  "Проблемите не важат за часовниците на телефоните и компютрите, тъй като те са свързани с интернет."

  Пълни глупости. Как би могъл един телефон да мери според честотата на ел.мрежата след като мобилните са с батерия с постоянен ток, а стационарните също работят с постоянен ток, но от телефонната мрежа, а не от електрическата?
  Компютърът също работи с постоянен ток - има токоизправител в захранването.

  Часовниците в компютри и смартфони са по-верни, защото са кварцови - в процесора има кристал, който трепти с определена честота. Те също може да изостават или избързват, само че със секунди и то за много по-дълъг период.

 • 2
  qem02555164 avatar :-|
  qem02555164

  Така става като се движите с прекалено висока скорост.

 • 3
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  По голяма глупост не бях чел! Такива часовници-двигатели(да, двигатели с редуктор) са съществували някъде през 60-те години.
  Специално за капитал: Какво е честотата? Това е показателя който показва баланса на една електроенергийна система. Когато има недостиг на електроенергия в системата честотата пада. Като видят че това се случва операторите в електроцентралите "дават мъгел" на енергийните блокове да произвеждат още електоенергия. Обратно когато честотата е висока "връщат педала". Когато нещо се случи и аварийно изключи голяма мощност честотата тръгва рязко надолу. Ако не могат да набавят бързо от съседни енергийни системи загубената генераторна мощност. Противоаварина автоматика започва да изключва един по един отделни квартали в градовете за да не се получи "блекаут"(братята американци на няколко пъти са изтървали положението за последните 50 години).

 • 4
  praseto avatar :-|
  Свинчуга

  Евтините часовници без кварцов осцилатор точно елмрежата им определя тактовата честота. Кварцът е по-скъп от пикливото му контролерче. Та е напълно нормално да има такива из перални и печки. А телефоните и компютрите въпреки че имат кварц, наистина се синхронизират точно и това е защото са свързани. Огромна част от свързаните компютри ползват NTP за целта и това става съвсем по подразбиране. Телефоните си синхронизират времето от мрежата, там си става на data link слоя, върху BCCH трафика фърчат такива съобщения.

 • 5
  e_mil avatar :-|
  tamada

  Телефоните и компютрите не са засегнати от проблема с честотата на променливия ток, защото не работят с променлив ток.

 • 6
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  До автора - не сте си изяснили проблема докрай и естествено сте написали глупости. Не е спаднал товарът, а производството. Ако искате да станете добър журналист, анализирайте процесите в дълбочина, преди да пишете. Както казваше един мой бивш шеф, последните 10% усилие различават майстора от всеки друг.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал