3D принтерите могат да са опасни за здравето

Това сочи ново проучване, целящо да въведе стандарт в измерването на замърсяването от технологията

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Нужно е да бъде въведен стандарт в измерването на вредните емисии, които се отделят при използването на 3D принтери. Така смята проф. д-р Родни Уебър от Технологическия университет в Джорджия, който ръководи ключово изследване по темата, цитиран от FastCompany.

Защо е нужно стандартизиране

Вече многократно е доказано, че при разтапянето на пластмасови нишки, необходими за "принтирането" на съответния предмет, се отделят вредни частици не по-големи от 100 микрометъра. Според Уебър е трудно да се измери каква част от тези частици попада във въздуха, тъй като всяко проучване до момента разглежда различна комбинация между модела на принтера и състава на нишките. "На практика няма стандарт, затова не можем да сравним резултатите", коментира той пред медията.

Затова крайната цел на проучването на Уебър е 3D принтерите да бъдат класифицирани според степента на замърсяване и опасността за човешкото здраве, която представляват. За да постигне това, той и екипът му използват метода за сертифициране на нормалните принтери, при който принтерът се поставя в херметически затворено пространство, а мерките се вземат при контролирано вкарване на въздух.

Така учените откриват, че не съществува принтер, който да не отделя значително количество от вредните частици. Друг извод е, че смесите за принтиране съдържат голям брой различни вещества в различни количества, а това усложнява самото измерване на щетите. Екипът разбира още, че колкото по-ниска е температурата на топене на сместа, толкова по-безопасно самото принтиране.

"Не бих казал, че това е толкова плашещо, защото сме изложени на подобно замърсяване постоянно - от емисиите на дизеловите коли например. Проблемът е, че процесът не е регулиран и хората не са му обърнали достатъчно внимание до момента", обяснява Уебър. Според него за момента най-добрата практика, която може да се въведе съвсем лесно, е добро проветрение при принтиране.