Изобретателите на съвременна Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изобретателите на съвременна Европа

Работата върху нов начин за засичане на следи от ДНК превърна испанката Маргарита Фалгерас в първия изобретател в историята на наградите с две отличия

Изобретателите на съвременна Европа

Тазгодишното издание на European Inventor Awards награди най-големите умове в Европа, но и не само

Йоан Запрянов
8019 прочитания

Работата върху нов начин за засичане на следи от ДНК превърна испанката Маргарита Фалгерас в първия изобретател в историята на наградите с две отличия

© EPO


Церемонията по награждаване на най-добрите идеи на изобретатели в Европа изглежда повече като връчване на оскари, отколкото като събиране на представители на бизнеса и науката. И има защо - въпреки името си European Inventor Awards събира и насочва прожекторите към най-иновативните умове в Европа, а и по света. Затова и статуетките отпътуваха глобално: с изключение на испанката Маргарита Фалгерас, която за пръв път в историята на събитието взе две изобретателски награди (на публиката и за цялостен принос) в една вечер, всички останали статуетки потеглиха към различни страни – от Австрия до Япония.

Тази година церемонията се проведе във Виена, като от сцената бяха наградени изобретатели в редица направления – от иноватори в сферата на екологията и медицината до създателя на литиевата батерия. Всички те са не просто изобретатели, но и собственици на своя интелектуален продукт, след като са минали през не толкова привлекателния и бърз процес на патентоване на идеите си. Този процес обаче е важен и за щастие Европа има една от най-силните организации в света по отношение на интелектуалната собственост в лицето на Европейската патентна организация (EPO).

В защита на умовете

"Това, което правим в EPO, е да разгледаме заявленията за патенти, да търсим в системата дали идеята наистина е нова или не, след което да преведем идеята през нашите критерии, да видим дали има възражения срещу нейното патентоване и в случай че не – да я патентоваме", казва в разговор с "Капитал" Яна Митермайер, говорител на EPO. За да се случи процесът, който тя описва, организацията първо използва базата си данни с общо 1.2 млрд. записа, а след това всяка идея се разглежда от тричленно висококвалифицирано жури.

Колко е важен този процес е показателно от факта, че трите най-големи компании по брой патенти в EPO за 2018 г. - Siemens, Huawei и Samsung, са получили зелена светлина за едва половината от патентите си, в повечето случаи заради дублиране на идеи. Тези от тях, които са преминали през ситната цедка, получават защита на интелектуалната собственост от EPO, но само на ниво територията на страните, които участват в самофинансиращата се междуправителствена организация – общо 38 европейски страни, включително и България. За патент на тази територия обаче могат да кандидатстват хора и компании от цял свят, което личи от имената на Huawei и Samsung.

Един от проблемите на патентната система е, че тя в много случаи е бавна. Процесът по патентоване на една идея отнема години. Целта на EPO е първата фаза – търсенето в базата данни (която Митермайер нарича "шедьовър"), да отнема до 6 месеца. Втората – разглеждането на самата идея – 12 месеца, а третата – оспорването на идеята, 15 месеца. С някои фази организацията се справя дори по-добре от зададените цели, но с други – по-бавно. "Когато минем целия този процес, преминаваме към патентоването", казва Митермайер.

Литиевата батерия, лазер за сьомга...

Някои патенти са преди всичко показателни за най-продуктивните мозъци на планетата. Такъв е случаят например с японеца Акиро Йошино, тазгодишният носител на наградата за страни извън EPO. Дребният Йошино е големият ум, който стои зад литиевата батерия и нейното развитие – тази, която задвижва всички модерни телефони. От сцената 71-годишният Йошино казва, че иска да е жив достатъчно дълго, за да види ползването на литиеви батерии в коли на толкова масово ниво, колкото и при смартфоните.

В други случаи обаче патентите са двигател на цели бизнеси. "Интелектуалната собственост е 85-90% от стойността на един стартъп. Когато разглеждаме стартъпи, в които да инвестираме, разглеждаме преди всичко интелектуалната собственост", казва Ингрид Спилма, съветник на фондове за рисков капитал, по време на една от дискусиите във Виена. Томас Рийнер, вицепрезидент в компанията за сензори AMS, добавя, че броят на патентите е особено важна метрика за инвеститори и бизнес партньори. "Повечето стартъпи не знаят истинската стойност на добро портфолио от патенти", казва той.

Някои обаче знаят много добре. Есбен Бек е норвежец, създател на технология за лазерно премахване на паразити от сьомга и директор в компанията Stingray, която се занимава изцяло с това. На практика целият бизнес на фирмата се гради около изобретението на Бек, който отказва да лицензира технологията за ползване от други компании и така създава свое уникално конкурентно предимство. "Идеята ми дойде в рамките на един момент. Преди това бях работил върху други технологични проекти, включително и машинно зрение. За мен въпросът беше как наличните тогава технологии да се обединят в устройство, което да убива морските паразити върху сьомгата", казва пред "Капитал" Бек, който е сред номинираните за наградата в категория "Малки и средни предприятия".

Самият патент не е конкретно за сьомга или морски паразити – става дума, общо казано, за външни паразити върху риби, които могат да бъдат премахнати подводно чрез фотони. В момента Stingray работи със 170 рибарника в Норвегия, като Бек уточнява, че само в страната има общо 5 хил. рибарника, тоест – огромна възможност за растеж, особено предвид липсата на алтернатива на пазара. "На световно ниво има още по-големи възможности. Имаме бизнес и във Великобритания, а следващата ни дестинация вероятно ще бъде Канада", казва той.

...и други бизнес истории

Друга бизнес история във Виена идва от Великобритания. Ричард Палмър и Филип Грийн са номинирани в същата категория, в която и Бек. Те започват да експериментират с течност, чието най-важно свойство е, че се втвърдява при удар. Двамата обаче са учудени, че тази смес с необикновени свойства се ползва почти изцяло в детски играчки. Грийн и Палмър разработват течността така, че тя да има приложение в дрехи, и я насочват към спортната индустрия.

След като патентоват откритието си – материалът е наречен D3O, както и компанията, в която работят двамата, а името идва от лабораторията им – успешно го вкарват в дрехи с висок коефицент на защита. Пред "Капитал" двамата показват материала, който стои в буркан, изглежда като гел и при изваждане започва да се разтича. Когато обаче Грийн хваща чук и го удря, той се втвърдява. Малко по-късно отново е в почти течно състояние. "Различни концерни го ползват за различни цели, включително и нетрадиционни такива, като например футболни топки. Възможностите за приложение са много, но доскоро пазарът не изглеждаше особено заинтересован", казва Грийн.

В крайна сметка изобретенията както на Бек, така и на Грийн и Палмър губят в категорията за сметка на холандеца Рик Бройр, който създава подводна обвивка, която предпазва корабите от всякакви налепи, като по този начин подобрява горивната ефективност с 40%.

Къде да намерим иновацията в зародиш

Годишните събития на EPO не са просто "конкурс за красота" на иновативни идеи, но и средище за обмяната им и за търсене на финансиране. Аудиторията дава на изобретателите не само възможност за среща помежду им, а и за контакт с представители на академичната общност и фондове за рисков капитал. Това определено дава допълнителен смисъл на провелите се за 16-и път награди и отваря хоризонт за още много издания, в които все повече стартиращи или установени бизнеси да разгръщат палитри от патенти.

По време на двата дни семинари и награди се ражда и един въпрос, който, както и в оригиналната му версия, на пръв поглед няма прост отговор: кое идва първо, иновацията или патентът? Според Райнер Остервалдер от EPO отговорът на въпроса е да се мисли извън кутията и процесът никога да не приключва. "Иновацията води до патенти и патентите водят до иновация", заключава той.

Победителите на European Inventor Awards 2019

Категория "Индустрия": Клаус Файхтингер и Манфред Хекл (Австрия) за патентоването на нов подход в рециклирането на пластмаса и превръщането на рециклирания материал във висококачествени нови продукти. Техните машини обработват 14.5 млн. тона пластмаса годишно.

Категория "Изследване": Създателят на инструмента за по-точно диагностициране на рак Immunoscore Жером Галон (Франция). Immunoscore използва дигитални изображения и софтуер за оценяване възможността за завръщане на рака.

Категория "Малки и средни предприятия": Рик Бройр (Холандия), създател на обвивка за кораби, която предпазва от подводни налепи и намалява разхода на гориво.

Категория "Страни извън EPO": Създателят на модерната литиева батерия Акира Йошино (Япония), чието изобретение днес се използва в пет милиарда устройства – от телефони и лаптопи до електрически коли.

Награда на публиката и награда за цялостен принос: Пионерът в молекулярната генетика Маргарита Салас Фалгерас (Испания), чиято работа позволява по-бърз, прост и сигурен начин за засичане на следи от ДНК, достатъчно големи за изследване. Нейните патенти се използват в онкология, криминалистика, археология и други направления.

Церемонията по награждаване на най-добрите идеи на изобретатели в Европа изглежда повече като връчване на оскари, отколкото като събиране на представители на бизнеса и науката. И има защо - въпреки името си European Inventor Awards събира и насочва прожекторите към най-иновативните умове в Европа, а и по света. Затова и статуетките отпътуваха глобално: с изключение на испанката Маргарита Фалгерас, която за пръв път в историята на събитието взе две изобретателски награди (на публиката и за цялостен принос) в една вечер, всички останали статуетки потеглиха към различни страни – от Австрия до Япония.

Тази година церемонията се проведе във Виена, като от сцената бяха наградени изобретатели в редица направления – от иноватори в сферата на екологията и медицината до създателя на литиевата батерия. Всички те са не просто изобретатели, но и собственици на своя интелектуален продукт, след като са минали през не толкова привлекателния и бърз процес на патентоване на идеите си. Този процес обаче е важен и за щастие Европа има една от най-силните организации в света по отношение на интелектуалната собственост в лицето на Европейската патентна организация (EPO).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK