Кристофър Линч: Инвеститорите ме обичат, защото им нося пари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кристофър Линч: Инвеститорите ме обичат, защото им нося пари

Капитал

Кристофър Линч: Инвеститорите ме обичат, защото им нося пари

Изпълнителният директор на AtScale пред "Капитал"

Йоан Запрянов
9380 прочитания

Капитал

© Цветелина Белутова


Профил

Кристофър Линч е американски сериен предприемач, който стои зад четири компании с обща пазарна оценка от над 7 млрд. долара. Негови компании са били придобивани от гиганти като HP, Cisco и Amazon. Освен предприемач Линч е и филантроп, като стои зад три фондации – Hack/Reduce, Hack/Secure и Tech Tackles Cancer. През инициативата си Hack/Reduce Charity Cup е набрал над 1 млн. долара за борба с детски онкозаболявания. От 2017 г. насам е изпълнителен директор на софтуерната компания AtScale.

Компанията

AtScale е софтуерна компания на пазара на виртуализация на data storage, основана през 2013 г. От създаването си досега е получила финансиране от общо 95 млн. долара. Последният рунд на финансиране в компанията, воден от банката Morgan Stanley, е на стойност 50 млн. долара, половината от които са насочени към разрастване и развитие на българския офис на компанията в София, където планът е да бъдат разработвани 60% от продукта на фирмата. Сред клиентите на компанията личат имената на JPMorgan Chase, Toyota, Bloomberg, Wells Fargo и други. Общо за фирмата по света работят 120 души, с офиси в Бостън, Сан Матео и София, както и дистанционни служители в различни точки на света. До края на 2020 г. фирмата планира да има 100 служители в София.

Как се различава AtScale от останалите ви проекти досега?

- Това е първата компания, която още от началото знаех, че трябва да бъде глобална като мащаб. Познавам Момчил (Момчил Михайлов, вицепрезидент на компанията – бел. ред.) от много години. Той беше прочел във Forbes, че търся нещо ново, и решихме да работим заедно в AtScale. Като световна компания обаче трябваше да имаме централна база извън Сан Франциско. Затова открихме офиси в Бостън и България. Нямаше как да стигна до София без него. Не познавах хората и езика, а накрая вложих половината от 50-милионна инвестиция в страната.

Защо инвестирате толкова много в България?

- Причините са няколко. Първата е, че хората, които излизат от образователната система тук, са световна класа, а аз имам нужда от най-добрите таланти в света, без да правя компромиси или да се ограничавам от региона си. Искам най-добрите от целия свят. Втората причина е, че от гледна точка на културата на работа хората тук много приличат на Източния бряг в САЩ – различно е спрямо Западния бряг. На Западния става дума по-скоро за лежерен начин на живот, слънце и чак тогава работа. На изток го има мисленето, че трябва да приключиш това, което си започнал. Знаех от Момчил как стоят нещата тук и знаех, че хората се вписват в моя стил, който е много директен и дори груб на моменти. В Калифорния хората са по-меки.

Имали сте много компании, които след това сте продали успешно на висока цена. Какво доведе до създаването на AtScale?

- Преди всичко гледам какви са възможностите на пазара. Това е най-големият ми проект до момента – пазарът за управление на бизнес данни се оценява на около 50 млрд. долара. Така че това беше първата причина да съм привлечен към идеята. Втората беше, че технологичните основатели на компанията са създали нещо, което е напълно уникално. Няма друга AtScale. Когато ме питат с кого се сравняваме, отговорът е с никого.

Все още ли виждате същия потенциал в пазара, който виждахте и в началото?

- Абсолютно. Всъщност потенциалът е още по-голям. През последните три тримесечия сме пораснали с общо 162%, което е страхотен резултат. Скоро ще имаме 30 души тук, а до края на годината се надявам да сме около 100 души.

Има голям интерес към вас от страна на инвеститорите. Как решавате кой да инвестира в AtScale?

- Разглеждам партньорствата ми с инвеститори по същия начин, по който гледам и на връзките си. Ако вземеш инвестиция от партньор и нещата не се получат, това означава, че ви чака тежък развод. Всъщност е по-лошо, защото не можеш просто да се разведеш с тях. Много съм внимателен и искам да бъда сигурен, че имаме връзка. Искам те да ме разбират, какво правя и какво ме мотивира. Искам самите те да са мотивирани да инвестират в мен и бизнеса ми, за да реализираме моята визия. Ако не можем да покрием тези изисквания, значи те не са за мен и аз не съм за тях.

Казвате, че AtScale е компания, която по начало е замислена като глобална. Това ли е големият проект на вашата кариера?

- Когато започнах да се занимавам с AtScale, исках да направя нещо голямо, но да е голямо не само по отношение на финанси. Говорихме си с екипа, че София може да бъде еквивалента на това, което хората си представят, че е Силициевата долина по отношение на иновациите, но с по-силна работна дисциплина. Моята цел е компанията да бъде успешна, но няма да я смятам за успешна само заради числата. Искам да видя 20 нови компании в София, родени от хора, които работят в момента за мен. Да видя, че сме ги вдъхновили да създадат своя компания, своя собствена AtScale. Ако имаме 20 нови иновативни компании тук, това е основата София да се превърне в следващия Сан Франциско или Бостън. Затова сме тук и затова избираме тези хора – защото знам, че са специални и ние ще бъдем успешни. Но аз не искам хора, които просто искат да бъдат успешни – искам хора, които да са готови да споделят този успех. Аз съм на 56, но все още пътувам много, постоянно съм по летища, защото знам, че тази работа трябва да се свърши. Хората трябва да разберат моите очаквания към тях – да създадат не просто невероятен продукт, но и невероятна компания и невероятно технологично общество.

Искате да създадете не само компания, а цяла екосистема. Трябва ли тя да бъде свързана по някакъв начин с AtScale?

- Не. Освен AtScale имам и три фондации. Една от тях е Hack/Reduce, която скоро ще отвори врати и тук и е за развитието на информационни науки. Миналата година в Бостън имахме 157 срещи, тоест почти през ден. Хората там не са само от технологичната индустрия, но и артисти, музиканти и други. Правим хакатони и други събития, за да съберем пари за друга моя фондация, Tech Tackles Cancer (фондация за финансиране на технологични решения за справяне с рака – бел. ред.). Хората се интересуват, говорят с други хора и се вдъхновяват да правят нови и нови неща. Hack/Reduce ще бъде тук, както и Hack/Secure, която се занимава с киберсигурността. Tech Tackles Cancer също ще има представителство тук. Там правим събития, които са общо казано рок концерти, на които събираме средства за борбата с рака. Но освен това хората се срещат едни с други, създават връзки, приемат се едни други и започват да мислят за нещо повече от самите себе си.

Проблем ли е за вас, че сте далеч физически от екипа в София?

- Предвид технологиите, с които разполагаме, вече е по-малък проблем, отколкото беше някога. Имаме видеовръзка, конферентни разговори и т.н. Проблемите, които не можем да решим, са тези с часовите зони, но те се решават с воля. Ако си се влюбил в жена в Бостън, ще намериш начин да се синхронизирате. Когато спреш да се интересуваш от нея, тогава ще спреш. Аз ще бъда тук веднъж на всяко тримесечие, ще присъствам на събитията на фондациите, за да вдигна малко шум. Първоначално няма да има хора, някои ще се питат "кой е този американски задник", но на втория път ще има опашка зад ъгъла. Навсякъде се случва едно и също – първият път е труден, но на втория няма място.

Лесно мога да видя какъв е стилът ви на говорене, но какъв е начинът ви на управление?

- Директен. Ясен. Казвам на хората това, което мисля – и добро, и лошо. Правя го, защото ми пука. Всеки може да ти говори глупости и да чуваш това, което искаш. Аз инвестирам в хората, с които се срещам, и ако виждам, че можеш да се справяш по-добре с това, което правиш, го казвам. Защото ми пука, а не защото съм груб. Когато спреш да растеш и да учиш, започваш да умираш.

Този подход очевидно ви е направил успешен, но не води ли със себе си и проблеми?

- Проблеми? О, да. Разведен съм, в момента съм с втората си жена. Някои хора, особено в САЩ, не харесват стила ми. Просто не ме интересува.

Повечето големи IT компании идват от Силициевата долина, но вие се изказвате критично за бизнеса в целия регион на Западния бряг. Защо?

- Мисля, че хората там са претенциозни. Израснах простичко и имах късмет да успея в това, което правя, но не смятам, че съм по-добър или по-лош от всеки друг. Много от хората на Западния бряг вярват именно в собствените си глупости. Не харесвам това. Всички имаме конкретна работа и ако си добър в работата си, имаш моето уважение. Не ме интересува колко пари правиш, къде си учил. Интересува ме дали на теб ти пука за себе си, за другите около теб. Какво пише в банковата ти сметка или на визитната ти картичка – това са глупости, които нямат значение за мен.

Как станахте част от технологичния свят?

- Бях басист в пънк група. Тогавашната ми жена забременя и ми беше нужна стабилна работа. Трябва да си ме представите с перхидролено руса коса и множество пиърсинги, защото така изглеждах тогава. Никой не ме искаше на работа и накрая станах телефонен търговец. Така влязох в частния сектор. След това ми писна да слушам други хора и си казах, че мога да се справя по-добре от тях. Това беше основната причина – не бяха парите. Исках да правя нещата по своя собствен начин.

Превърнали сте вече четири компании в бизнес за общо над 7 млрд. долара. Как един басист стига до това ниво?

- Честно казано, не знам отговора на този въпрос. В моя случай - следвах страстта си, която е хората и разбиването на статуквото – нещо, което научих от музиката.

Да, но как преминава един човек с такова мислене към корпоративния свят, при това успешно?

- Вероятно защото не приемах ничии други глупости освен своите собствени. Не можех да съм никой друг освен самия себе си. Така че защо да не съм себе си? Исках свой собствен път и затова започнах свой собствен бизнес. Защото мога да бъда само себе си – не мога да бъда теб или господин Бизнесмен. Нямам MBA от "Харвард", не съм 190-сантиметров красавец, нямам коса или мустак. Правя нещата по начина, по който искам.

В този ред на мисли, каква е връзката ви с инвеститорите?

- Връзката ми с инвеститорите е добра, защото им нося много пари. Не се залъгвам, че ако не им носех пари, щяха да ме харесват и нямаше да си кажат "този човек е луд и се облича като бездомник". Биха били притеснени да ми се доверят, но понеже имам цял списък с успешни компании зад себе си, ме приемат. Наясно съм с това.

Очаквате ли скоро да ви се наложи да откриете нов рунд за финансиране на AtScale?

- Събрахме рунд от 50 млн. долара, воден от Morgan Stanley, през миналата есен. Бих казал, че е възможно да направим още един рунд на финансиране, преди да излезем на борсата.

Тоест мислите за публично предлагане?

- Да. Ако искаме да направим глобална компания, имаме нужда от финансови средства, с които да я задвижим.

Да, но все още сте сравнително млади като компания

- Да, разбира се, не говоря за тази година. Мисля, че е по-вероятно да се случи през 2021 или 2022 г., около този период. Между тогава и сега очаквам да има още един рунд на финансиране. AtScale вече работи на много добра печалба и е възможно дори да не ни се наложи да приемаме още инвестиции. Можем да растем органично, но предвид амбициите ни за разширение много вероятно е да се обърнем отново към външен капитал.

Мислили ли сте къде бихте листнали компанията?

- Бих я листнал в Ню Йорк, на NYSE, за разлика от повечето технологични компании, които са на NASDAQ. Ню Йорк е близо до мен и това би било голям плюс.

Q&A:Как си почива "твърдият, директен" Кристофър Линч?

- Обичам музика и продължавам да свиря. Свиря в група с двама от петимата ми синове. Единият от тях е на 25, работи като софтуерен инженер и ще дойде тук, в София, за да помага на екипа. Той свири на китара, аз свиря на бас и пея, а най-младият ми син е на барабаните. Правим концерти в различни клубове в Бостън. Също така за мен работата е забавление и не я възприемам като работа, което е от ключово значение.

За какво използвате телефона си най-често?

- Както можете да видите, да замерям хора с него (телефонът е със счупено стъкло – бел. ред.). Шегувам се, но го изпускам постоянно. Повече пиша, отколкото говоря. Също така слушам много музика на него.

Профил

Кристофър Линч е американски сериен предприемач, който стои зад четири компании с обща пазарна оценка от над 7 млрд. долара. Негови компании са били придобивани от гиганти като HP, Cisco и Amazon. Освен предприемач Линч е и филантроп, като стои зад три фондации – Hack/Reduce, Hack/Secure и Tech Tackles Cancer. През инициативата си Hack/Reduce Charity Cup е набрал над 1 млн. долара за борба с детски онкозаболявания. От 2017 г. насам е изпълнителен директор на софтуерната компания AtScale.

Компанията

AtScale е софтуерна компания на пазара на виртуализация на data storage, основана през 2013 г. От създаването си досега е получила финансиране от общо 95 млн. долара. Последният рунд на финансиране в компанията, воден от банката Morgan Stanley, е на стойност 50 млн. долара, половината от които са насочени към разрастване и развитие на българския офис на компанията в София, където планът е да бъдат разработвани 60% от продукта на фирмата. Сред клиентите на компанията личат имената на JPMorgan Chase, Toyota, Bloomberg, Wells Fargo и други. Общо за фирмата по света работят 120 души, с офиси в Бостън, Сан Матео и София, както и дистанционни служители в различни точки на света. До края на 2020 г. фирмата планира да има 100 служители в София.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha


    Като не може да искара хляба с музика , станал инвеститор . Наскоро гледах интервю с някой от известните братя по метъл. Та той обратното , от богато семейство завършил за корпоративен адвокат пък станал музикант :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.