Кои са най-търсените технологични професионалисти през 2020 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кои са най-търсените технологични професионалисти през 2020 г.

Кои са най-търсените технологични професионалисти през 2020 г.

Технологичният сектор, който продължава да дава заетост на голям процент от работещите у нас и по света

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
10688 прочитания

2020 г. безспорно е белязана от събития, които промениха не само начина на живот на всеки един човек, но и дейността на бизнесите във всяка една сфера. И докато някои сектори пострадаха сериозно от COVID-19 пандемията, то други се възползват от новосъздадени възможности и продължават да развиват своята дейност успешно. Един от тях е именно технологичният сектор, който продължава да дава заетост на голям процент от работещите у нас и по света. Ето и кои са сред най-търсени професионалисти в него през 2020 г., както и какви възможности за реализация съществуват у нас за тях.

Софтуерни разработчици (web, software, applications, mobile developers)

Безспорно, разработчиците на софтуерни продукти са сред най-търсените и добре платени специалисти от технологичните компании. Работата им обхваща целия бизнес цикъл - от анализиране на изискванията, през моделиране на бизнес процесите и проектиране, до реализация на функционалността, изпитване и поддръжка на софтуерните продукти. Софтуерните разработчици специализират в различни програмни езици като C#, C/C++, Java, JavaScript, TypeScript, R, Kotlin, Python, PHP, Ruby, Scala, платформи като .NET и много други инструменти, според необходимостта за съответния софтуерен продукт. За тези позиции повечето компании изискват познания по няколко от споменатите езици и инструменти, аналитични и технически умения, както и предишен опит и работа по проекти.

Cloud Архитекти и Cloud Специалисти

Облачните експерти са все по-търсени, но се откроява и недостигът на висококвалифицираните специалисти в тази област, което се обуславя и от завишените изисквания за тяхната експертиза, а именно - концентрация на широк набор от компетенции на едно място. Един облачен архитект трябва да разбира водещите облачни технологии (частни и публични), да познава най-добрите архитектурни практики от последните 10-15 години, да разбира нуждите и спецификите на бизнеса и как облачната архитектура може най-добре да оптимизира и автоматизира съответните бизнес процеси в облака. Облачните специалисти трябва да имат и оперативни познания за различните операционни системи, езици за програмиране, защита и сигурност на данни, управлението на ИТ услуги и автоматизация и др. Много бизнеси се ориентират към водещи публични облачни решения от Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform и съответно изискванията към кандидатите са да имат опит и експертиза с тях.

Системни инженери и администратори

Това са хората, отговарящи за правилната и безпроблемна работа на софтуерните приложения и ИТ системи, а често и на хардуерните устройства, използвани от бизнесите. Освен задължителните технически и компютърни познания, от такива специалисти се изискват аналитично мислене, умения за бързо разрешаване на проблеми и възникнали казуси и отговорност към ИТ инфраструктурата. В повечето компании системните администратори се грижат за поддръжката на сървърите, съхраняването и запазването на цифровите данни, поддръжката на софтуера и антивирусните програми, както и на физическите компютърни машини и периферия. Добрите системни инженери поемат отговорността върху ИТ системите от началната фаза на интеграция, през отговорното стопанисване, контрол и оптимизация до реновирането на ИТ системите в една компания, за целите на бизнеса.

Специалисти по управление на данни (анализатори и инженери)

Търсенето на такива специалисти в големите компании нараства, тъй като организациите събират и обработват все по-голям обем от данни. Те се нуждаят от хора с правилните умения да консолидират, анализират, обработват и съхраняват цялата информация, която компанията събира за своята дейност, клиенти, партньори и др. В много от случаите става въпрос и за много чувствителни данни, което изисква допълнителни умения и квалификация на служителите на такива позиции, касаещи сигурността на данните.

Help Desk / Desktop Support професионалисти

Компании, които разчитат на обслужването на своите клиенти, обикновено използват Help Desk професионалисти, които да са на първа линия за предоставяне на навременно и адекватно обслужване и информация, както и разрешаване на възникнали проблеми. Служителите на тази позиция е важно да разполагат с добри технически и т.нар. "меки" умения, за да се справят успешно, както с възникналите техническите проблеми, така и с взаимоотношенията и комуникацията с потребители и клиенти. В много от случаите се осъществява контакт с чуждестранни клиенти на компаниите, което изисква и владеенето на чужди езици.

Ситуацията в България

Общото между вече споменатите професии е, че в последните години те са изключително търсени и у нас. Това се дължи на все по-големия брой компании, които инвестират в български ИТ специалисти, както и кадри, владеещи чужди езици. Най-добре платени остават специалистите по информатика и компютърни науки с възнаграждения повече от два пъти по-високи от средните за страната, по данни на Националния статистически институт след първата половина на 2020 г. Расте и броят на чуждестранните компании, които изнасят част от своите ИТ активности в България с цел по-високо качество и ефективност. Ето и кои са част от причините този модел да бъде успешен за тях, според Румен Манев, Директор Решения и Предпродажби в Модис България, глобален лидер в предоставянето на ИТ аутсорсинг услуги.

Защо България е предпочитана локация за развиване на ИТ проекти?

България е стратегически важна и основна дестинация за ИТ бизнеса на Модис в глобален мащаб. Основен определящ фактор за това е наличието на добре подготвени кадри в сферата на ИТ и съвременните технологии, с необходимите умения и опит в разработката на софтуерни продукти и ИТ архитектурни решения, управление на ИТ проекти, интеграция и поддръжката на ИТ инфраструктура. Нашите клиенти и партньори, сред които големи технологични и международни компании, са предимно от Западна Европа и САЩ. Друг важен фактор определящ България като предпочитана локация е именно географската и културна близост до държавите от централна и западна Европа, както и членството на България в ЕС. Партньорите ни оценяват и добрата среда за развитие на конкурентни ИТ / Аутсорсинг дейности в страната, както и развитите ИТ инфраструктура и комуникации.

От какви хора се нуждае ИТ/Аутсорсинг секторът в момента?

Не спира интересът към софтуерните специалисти, като най-търсени са програмисти с експертиза в C#, C/C++, Java, JavaScript, TypeScript, R, Kotlin, Python, PHP, .NET framework и други. Засилва се търсенето на DevOps инженери, както и специалисти в облачните технологии и системни инженери. По традиция, активно търсим и хора, владеещи чужди езици, предимно немски, английски, френски и други, за Service Desk позициите ни.

Какво привлича такива хора на работното място?

От доста време не става въпрос единствено за възнаграждението, макар то обикновено да е над средното за страната. Колегите ни се интересуват и от допълнителните придобивки в компанията, и най-вече, от възможностите за развитие - както професионално, така и личностно. Добрият баланс между инициативите за ангажираност и условията на труд в момента ни позволяват не само да привличаме талантливи колеги, но и да ги задържаме, като част от организацията ни. Все по-значим фактор са и проектите, върху които хората работят, като част от екипа ни. Ще дам пример с един от най-новите ни ИТ проекти по изграждането на глобална платформа за обучение и забавление на деца, с който успяхме да заинтригуваме и привлечем някои от най-новите си колеги в екипа, разработващ софтуерни продукти.

Как влияе пандемията от COVID-19 на бизнеса с ИТ услуги и решения и на заетостта в сектора?

Можем да кажем, че към момента секторът ни не е сред най-силно засегнатите от пандемията, като най-гъвкавите компании успяха бързо да се адаптират и дори да извлекат ползи от настъпилата ситуация. Нашите международни клиенти поддържат своя интерес към аутсорсинг на ИТ и бизнес процеси в България, което е предпоставка за стабилността на бизнеса и заетостта в сектора ни. Във времето белязано от знака на COVID-19, Модис остана близо до своите клиенти и заздрави партньорствата си, осигурявайки стабилност и гъвкавост на предоставените услуги, което доведе до наемането на повече от 150 нови колеги в най-трудния период, когато други компании съкращаваха. С нескрита гордост мога да споделя, че Модис навигира в кризата майсторски и с грижа и подкрепа за хората си успяваме да поддържаме нашия амбициозен курс на развитие и растеж. В момента активно продължаваме да търсим колеги с изброените по-рано компетенции и умения, а съвсем скоро очакваме присъединяването на нови проекти, с които да открием допълнителни позиции.

2020 г. безспорно е белязана от събития, които промениха не само начина на живот на всеки един човек, но и дейността на бизнесите във всяка една сфера. И докато някои сектори пострадаха сериозно от COVID-19 пандемията, то други се възползват от новосъздадени възможности и продължават да развиват своята дейност успешно. Един от тях е именно технологичният сектор, който продължава да дава заетост на голям процент от работещите у нас и по света. Ето и кои са сред най-търсени професионалисти в него през 2020 г., както и какви възможности за реализация съществуват у нас за тях.

Софтуерни разработчици (web, software, applications, mobile developers)


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

Още от Капитал

Къде са чиповете

Къде са чиповете

Дигитални модели

Дигитални модели

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK