Първите частни астронавти може да полетят през април

Ветераните Боб Бенкен и Дъг Харли вероятно ще останат в околоземна орбита няколко месеца вместо две седмици

Ако бъде взето решение за удължаване на демонстрационната мисия, Боб Бенкен (вляво) и Дъг Харли могат да останат на МКС до 7 месеца, за какъвто престой в Космоса е проектирана Crew Dragon
Ако бъде взето решение за удължаване на демонстрационната мисия, Боб Бенкен (вляво) и Дъг Харли могат да останат на МКС до 7 месеца, за какъвто престой в Космоса е проектирана Crew Dragon    ©  NASA
Ако бъде взето решение за удължаване на демонстрационната мисия, Боб Бенкен (вляво) и Дъг Харли могат да останат на МКС до 7 месеца, за какъвто престой в Космоса е проектирана Crew Dragon
Ако бъде взето решение за удължаване на демонстрационната мисия, Боб Бенкен (вляво) и Дъг Харли могат да останат на МКС до 7 месеца, за какъвто престой в Космоса е проектирана Crew Dragon    ©  NASA

Американската космическа агенция NASA сериозно обмисля възможността да удължи първата експериментална експедиция на частни астронавти в орбита от две седмици на няколко месеца.

Очаква се премиерният пилотиран полет с капсулата Crew Dragon на космическата компания SpaceX да бъде извършен през пролетта, след като вчера апаратът успешно премина през т.нар Launch abort test - изпитание на аварийните системи за спасяване на екипажа в случай на авария.

По време на експеримента фирмата на милиардера Илън Мъкс симулира повреда в ракетата-носител Falcon 9 около минута и половина след старта, изключи двигателите й, а пилотираният модул за секунди се отдалечи на безопасна дистанция от около километър и половина, преди горивната смес в резервоарите да експлодира (повторение на тестовия полет може да видите тук).

"В голяма степен сме уверени, че хардуерът ни ще бъде готов за пилотиран полет до края на първото тримесечие, най-вероятно в края на февруари, но не по-късно от март", обяви Мъск пред журналисти след края на експерименталния старт в неделя.

Администраторът на NASA Джим Бриденстийн обаче уточни, че в момента агенцията "преценява различните опции дали е целесъобразно да се поддържа по-голямо присъствие на астронавти на Международната космическа станция (МКС) за по-дълъг период от време".

Ако бъде взето решение за удължаване на демонстрационната мисия, Боб Бенкен и Дъг Харли могат да останат в орбиталния комплекс до 7 месеца, за какъвто престой в Космоса е проектирана Crew Dragon.

Преди това обаче двамата астронавти ветерани се налага да преминат през допълнително обучение, за да могат да провеждат всички планирани експерименти на Международната комическа станция, както и да могат да извършват ремонтни дейности със скафандри в открития Космос.

Последното беше дебело подчертано от Джим Бриденстийн най-вероятно защото след април на борда на МКС ще останат само трима души (от които само един е американец): астронавтът на NASA Крис Касиди и руските космонавти Николай Тихонов и Андрей Бабкин.

Така че евентуално забавяне на първия полет на Crew Dragon с частен екипаж може да има не заради проблеми с оборудването, а заради нуждата от допълнителни тренировки и инструктажи.

По ирония на съдбата NASA предвиждаше подобно удължаване на престоя на МКС за екипажа на другия частен космически кораб – CST-100 Starliner на Boeing.

Още през април беше обявено, че астронавтите Майк Финке и Никол Ман, както и тестовия пилот на Boeing Крис Фъргюсън може да останат до половин година на орбиталния комплекс в рамките на първия експериментален полет.

След това обаче CST-100 Starliner претърпя няколко последователни "полуинцидента" - първоначално се отвориха само два от трите спирачни парашута по време на наземния тест на аварийната катапултна система, а после имаше проблем със софтуера на капсулата, който доведе до преразход на гориво и апаратът не успя да се скачи с МКС, престоявайки в орбита само два дни.

В близките седмици NASA трябва да прецени дали да приеме безпилотния полет с космическия кораб на Boeing за успешен, въпреки че скачването с Международната космическа станция не бе осъществено, или да поиска повторно експериментално изстрелване без хора на борда.

При всички положения обаче в момента Crew Dragon на SpaceX, изглежда, има много по-голяма готовност за първи частен космически полет до МКС, отколкото Starliner на Boeing, въпреки че последните откровено са фаворизирани от NASA от години.

Само за сравнение - първоначалната субсидия за Boeing по линия на програмата за комерсиални пилотирани космически полети е 5.1 млрд. долара, а за SpaceX – само 3.1 млрд.

Boeing също така ежегодно получават милиарди долари за конструирането на "лунната" свръхтежка ракета SLS, въпреки че нейното завършване се бави с години.