Google и Apple се обединяват за създаването на платформа за проследяване на коронавируса

Тя ще дава информация на потребителите дали са имали контакт с друг потребител, дал впоследствие положителна проба за COVID-19

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Apple и Google се обединяват за създаването на платформа за проследяването на COVID-19, която ще предупреждава потребителите, че са били в близост до друг с коронавирус.

Двете компании ще използват Bluetooth сигнали за проследяване на контакти. Когато двама души са близо един до друг, техните телефони могат да обменят и да запазят информацията, че са имали близък контакт. Ако на по-късен етап на някой бъде поставена диагноза COVID-19, той може да сподели тази информация чрез приложението, а системата ще уведомява останалите потребители, с които той е имал пресечна точка. Така те ще могат да се поставят сами под карантина, ако е необходимо. Това ще става анонимно и без разкриване на лични данни.

Фази на създаването

Apple и Google стартират програмата на две фази, пише The Verge, като се започне с приложно-програмен интерфейс в средата на май, който да гарантира, че приложенията за iOS и Android могат да проследяват потребителите, независимо коя операционна система използват. След това Google и Apple ще да добавят проследяването на контактите като основна функция за iOS и Android за сигнализирането на потребителя, ако е бил изложен на вируса.

Неизвестните са много, пише изданието, като например дали отделните правителствени приложения могат да поискат по-инвазивни разрешения като проследяване на местоположението - дори ако основната система на Google и Apple не го използва.

Заразен или изложен

Неизвестните продължават, като например как ще се случва подаването на информацията, че някой е с положителен тест за COVID-19, като тя би следвало да се подава доброволно.

Приложението обаче ще трябва да гарантира, че даден потребител наистина е заразен, като в противен случай може да има тролове да подават лъжлива информация за COVID-19, за да се причини хаос. Понастоящем тестовете COVID-19 се регистрират в здравните власти, така че може би Apple и Google биха могли да взаимодействат с тях, за да се потвърдят тестовете, пише The Verge.

За останалите потребители приложението ще предоставя информация, че наскоро са били в близост до заразен с коронавирус, и най-вероятно допълнителна информация за симптоми, които да се следят, и указания за самокарантина. Възможно е да има и изчисление колко време е прекарано с дадения човек и съответно колко голям е рискът.