Творческият поход на Samsung към телевизорите от бъдещето

Samsung Sero

Творческият поход на Samsung към телевизорите от бъдещето

Съчетание на над 20 години лидерство в дизайна и иновациите отличават новите модели на Samsung за 2020 г.

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
6016 прочитания

Samsung Sero


Телевизорите отдавна са неизменна част от всяко домакинство, като все по-често потребителите се вглеждат в дизайна, възможностите за създаване на хармонична среда, и не на последно място - лесното управление и лесното свързване с многобройните други устройства, с които е пълен всеки съвременен дом. На този фон, техническите характеристики на телевизорите понякога отстъпват на заден план, а самите те се превръщат в "масова" стока (позната на английски като commodisation).

За пореден път обаче Samsung успява да преобърне тази тенденция към "комодизация", разбира се, базирайки се на своя огромен опит при разработката на телевизори, обогатяващи изживяването на своите потребители не само по отношение на развлеченията, но и на станалата задължителна напоследък дистанционна работа и обучение. Южнокорейската компания за 14-а поредна година задържа уверено палмата на първенството на световния пазар на телевизори, както показва класацията на Omdia, част от голямата анализаторска група Informa Tech, включваща още известни пазарни анализатори като Ovum, Heavy Reading, Tractica и IHS Markit.

В началото на март 2020 г., Samsung обяви цялостно обновление на своята продуктова линия, обхващайки както лайфстайл моделите, така и фокусираните върху бъдещето телевизори с 8K резолюция и QLED технология на дисплея.

Иновацията като наследство през годините

Забележителен е начинът, по който Samsung успява непрекъснато да създава телевизори, чийто характеристики надхвърлят границите на възможното. Това включва както подобрения на изображенията, които все повече се доближават до естественото, така и качеството на звуковото изживяване, а използването на тези продукти става по-безпроблемно и изключително интуитивно. Компанията разработва технологии и модернизира производството, за да постигне по-добри технически спецификации на телевизорите, но освен това разчита на специалисти с въображение, допълващи тези продукти с естетичен вкус, създавайки цяла нова ера на "лайфстайл" телевизорите.

Още през 2006 г., компанията пусна на пазара LCD моделите "Бордо", чийто дизайн бе вдъхновен от чаша за вино, като този дизайн допринесе за продажбата на милиони бройки от този лайфстайл модел. През 2009 г. се появи и първият в света LED телевизор, осигуряващ по-живи цветове чрез иновативната технология на Samsung за периферно разположение светодиоди. По този начин продуктът на Samsung бе с 30% по-тънък от конкурентните тогава модели.

2010 бе годината, в която Samsung представи на света първия Full HD 3D телевизор, разкривайки и пред домашните потребители възможностите за "потапяне" във виртуалните светове, създадени от киноиндустрията. Още на следващата година компанията представи и концепцията си за "смарт развлечения", осигурявайки на зрителите достъп до много по-богато мултимедийно съдържание, а това започна да променя и навиците им на гледане, направи ги по-взискателни към продуцентите и авторите на съдържание.

През 2011 г. "потапянето" в изображението бе засилено с помощта на иновативния извит телевизор на Samsung с резолюция UHD, чиято изключително тънка рамка подсилваше усещането за "директно" участие в случващото се на екрана.

Ерата на "лайфстайл" телевизорите бе възвестена през 2015 г. със серията The Serif, разработена от прочутите френски дизайнери Ронан и Ерван Бурулек. На следващата 2016 г. компанията пусна и извит UHD телевизор, осигуряващ 2,5 пъти по-голяма яркост от традиционните телевизори и 64 пъти по-точно цветово възпроизвеждане, разчитайки на разработената от инженерите на Samsung "quantum dot технология" без използване на кадмий.

2017 година бележи нов връх по отношение качеството на картината с разработената от Samsung технология QLED за по-ярки цветове с голяма дълбочина, подсилени и от поддръжката на HDR. През същата година за пръв път се появява и серията The Frame, която предлага специален режим, превръщащ телевизора в картина, преодолявайки границите между технологиите и света на изкуството.

Нова голяма технологична крачка към бъдещето направи Samsung през 2018 г., съчетавайки своята технология Quantum Dot с 8К резолюция в своите нови модели с QLED дисплей. Отчитайки ограниченото количество на създадено и достъпно 8K съдържание, компанията вгради иновативна, базирана на изкуствен интелект, технология за мащабиране на видео с по-ниска резолюция до новите по-високи нива, осигурявайки на зрителя завладяващи визуални изживявания.

А по отношение на лидерството в областта на дизайна и лайфстайла, множеството нови решения на Samsung, включително сериите The Serif, The Frame и The Sero, предоставят примери за начина, по който изглежда телевизорът ви и как по-лесно и интуитивно да си взаимодействате с него.

Лайфстайл сериите наSamsung

За 2020 г. компанията поставя фокуса върху "дизайнерските" модели The Frame, The Serif и The Sero. Първата серия е вдъхновена от желанието телевизорът да бъде произведение на изкуството, дори когато е изключен. Втората серия - The Serif, осигурява уникално вдъхновение и изживяване във всяко пространство, докато серията The Sero предоставя пълноценно мобилно развлечение и извън мобилния телефон.

Телевизорите The Frame дават възможност на потребителя да украси жилището си със световно известни творби на изкуството. Това става при изключен телевизор, или по-точно при задействане на специалния режим "Art mode". Този режим разчита на панел с двойна LED система, която подобрява оригиналността на художественото произведение, като предотвратява загубата на яркост при регулиране на цветовия фон, например чрез подобряване на контраста в пейзажни картини като "Неделен следобед на остров Гран Жат" на френския неоимпресионист Жорж Сьора, а същевременно осигурява равномерно осветяване от всеки ъгъл и постигане на по-дълбоки тъмни цветове при мрачни картини като "Нощна стража" на Рембранд.

На практика потребителят може да използва творби от световно известни галерии от онлайн магазина "Art Store". Приложението улеснява намирането на подходящи произведения на изкуството (чрез функцията Spotlight), като автоматично препоръчва подходящите на базата на предпочитанията и на използваните досега картини.

Творбите на изкуството "оживяват" чрез изключителното QLED качество на картината. Освен това Samsung предлага и избор от сменяеми рамки на телевизорите The Frame в 4 различни цвята - кафяв, бежов, черен и бял. Предлага се и студийна стойка, така че телевизорът картина да изглежда поставен на статив в художествена галерия.

Art режимът предлага и няколко вида дигитално "паспарту" с избор между 16 цвята, както и на матирана или замъглена рамка. Ако предоставеното изображение не ни харесва, можем да го подобрим чрез няколко фото филтъра, включително "Art Deco", "Ink", "Wash", "Pastel", "Aqua" и "Fauve".

Към съществуващите досега размери на екрана през 2020 г. са добавени още 32-инчови и 75-инчови модели.

Моделите Serif се вписват във всяко жилищно или офисно пространство чрез своя 360-градусов дизайн и екран със заоблени ръбове, а подвижната стойка му помага да стои естествено дори в малко пространство. Поддръжката на Airplay 2 подобрява възможностите за безжична свързаност с мобилни устройства, осигурявайки огледално копиране на екрана. NFC тагването осигурява и лесно Bluetooth свързване, така че потребителят лесно да използва мощните говорители на телевизора (4-канални по 40 вата), за да се наслади на музиката от телефона си.

От 2020 година телевизорите от серията The Serif се предлагат с екрани с диагонал 43, 49 и 55 инча в два нови цвята - облачно бяло (Cloud White) и памучно синьо (Cotton Blue). Моделите от сериите The Serif и The Sero бяха отличени за иновативен дизайн на тазгодишния световноизвестен международен форум (iF) Design Awards.

The Sero e "младежкото" допълнение към дизайнерските телевизори на Samsung. Думата "Sero" идва от корейската дума за "вертикал", тъй като този модел дава възможност за завъртане на изображението в двата режима - "портрет" и "пейзаж", точно както потребителят е свикнал да борави със своя смартфон или таблет. Неслучайно повечето професионални монитори на компанията дават възможност за "физическо" завъртане на монитора около стойката. Серия Sero е насочена по-скоро към младите потребители, които са свикнали да споделят преживяванията си именно на своите мобилни устройства. Затова и моделите Sero са оптимизирани за съдържание в социални медии, за стрийминг услуги и за игри, като всичко това е "опаковано" в привлекателен дизайн, създаден след задълбочени проучвания сред потребителите.

Samsung Sero е първият телевизор, снабден с възможност за автоматично завъртане на дисплея, който сменя хоризонтално и вертикално ориентиране на базата на показваното съдържане, точно както го прави и смартфонът. Освен това екранът на смартфона може да бъде копиран интуитивно на телевизора Sero с помощта на функцията Tap View. Потребителите могат да се насладят на своите видеоклипове, гледайки портретни снимки с висока разделителна способност или да видят направеното преди малко селфи на по-голям екран.

Не само за развлечения, но и за работа

Днес все повече хора работят от дома си, учениците се обучават във виртуални класни стаи, редица популярни изложения, включително автосалони, предвиждат "неприсъствени" демонстрации. В тази обстановка телевизорите на Samsung, наред с други технологии на корейската компания, улесняват виртуалното общуване и подпомагат професионалните задачи на потребителите.

Функцията Remote Access (Отдалечен достъп) е снабдена с технологията Wi-Fi Direct, която дава възможност за споделяне на екрана между различни устройства, включително телевизор, компютър, смартфон или таблет. Remote PC позволява на потребителите да се свържат със своите персонални компютри отдалечено, независимо дали компютърът е в друга сграда или друг град, и да го управляват удобно от дома си. Мишка и клавиатура са единствените хардуерни устройства, които ви трябват за сигурна връзка.

Настройвате вашия компютър и телевизор през интернет, свързвате мишка и клавиатура към телевизора и вече сте "в офиса". Не се тревожите са безопасността на чувствителната информация, намираща се във вашия компютър. Технологията за сигурност Knox на Samsung защитава вашата работа достатъчно надеждно.

Същевременно домашната класна стая може да продължи да осигурява онлайн обучение на вашите деца чрез функцията Cloud Docs.

Потребителят се идентифицира в Office 365 с помощта на Remote Access и вече има достъп до своите документи, може да работи по групови проекти заедно със съучениците си, или да направи презентация в реално време.

Телевизорите отдавна са неизменна част от всяко домакинство, като все по-често потребителите се вглеждат в дизайна, възможностите за създаване на хармонична среда, и не на последно място - лесното управление и лесното свързване с многобройните други устройства, с които е пълен всеки съвременен дом. На този фон, техническите характеристики на телевизорите понякога отстъпват на заден план, а самите те се превръщат в "масова" стока (позната на английски като commodisation).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

Още от Капитал