На вълната на кода
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На вълната на кода

Shutterstock

На вълната на кода

IT екосистемата на Бургас се разраства, а причините за това са ниските разходи и гъвкавата образователна система

Йоан Запрянов
13117 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Като град за живеене и правене на бизнес Бургас има своите безспорни предимства - за едни това е морето, за други добрата му свързаност. Но макар да е сред водещите области по инвестиции и бизнес активност, регионът години наред не можеше да навлезе в модерната икономика и да се конкурира с технологичните и аутсорсинг постижения на София или Пловдив. Сега, изглежда, вече са направени първите стъпки в тази посока, като промяната личи както от броя на развитите български и чуждестранни IT компании, които отварят офиси в града, така и от броя на фирмите местно производство.

Малко по малко Бургас разраства своя собствена екосистема, при това такава в пълния смисъл на думата - със затворен цикъл между частния сектор и образованието.

Не всички причини за подема на IT индустрията са позитивни: заплатите в региона са осезаемо по-ниски спрямо тези в София, дори когато се извадят общите икономически фактори. Този минус може да се превърне и в плюс, защото при спад в приходите на големите IT компании в страната заради коронавируса те могат да се насочат към Бургас, където вече има създадени условия.

Как Бургас стана IT център

Развитието на технологичния сектор в града се случва през последните пет години. От 2015 г. насам все повече фирми се установяват в Бургас със свои клонове, а това води след себе си и напредък в други сектори. За съжаление и в Бургас, както в цялата страна, основна спънка за инвестициите и растежа продължава да бъде недостигът на кадри за този отрасъл. Черноморският град усеща това дори повече заради по-малките си мащаби, демографските и миграционни процеси. Около 70% от завършващите там напускат областта. Ето защо усилията за подпомагане на развитието на IT сектора идват по няколко различни линии. От една страна, самата община е силно заинтересована от привличането и създаването на благоприятен климат за IT компаниите, а от друга, образователната система показва повече гъвкавост, отколкото в други, по-големи градове, и вече успява частично да допринесе за производството на кадри, които да запълнят глада на бизнеса.

В момента в Бургас офиси имат утвърдени компании като "Аксидиа", "Булпрос", "Мусала софт" и "Скеъл фокус", както и фирмата за аутсорсинг на бизнес процеси Sutherland. "Местното производство" включва "Джей софт" и Codific, която е регистрирана и се управлява от Белгия. Повечето от тях са част от "ИКТ клъстер Бургас", в който членуват над 30 компании с общо над 2000 служители.

"Местоположението и достъпността на Бургас със сигурност са от значение. Амбициите на местната власт градът да се превърне в привлекателно място за работа и живот с фокус върху привличането на IT фирми също помага", казва пред "Капитал" Петко Георгиев, председател на клъстера в Бургас. Георгиев е едно от публичните лица на местния бранш, а самият клъстер съществува от 2016 г. с цел да работи да развива внедряване на технологии в малки и средни предприятия, както и да създаде по-добра връзка между публичния и частния сектор.

"Развитието на града като IT дестинация изглежда като естествен процес, но това всъщност е резултат от дългогодишно сътрудничество между клъстера, общината и образователните институции в града", добавя още Георгиев.

На гости на морето

Най-силно впечатление сред фирмите в града прави присъствието на множество софийски имена, които са добре познати в цялата страна. Така например "Скеъл фокус" основава свой офис с 40 души в Бургас през 2018 г. Компанията има и клон на частната си академия по програмиране ScaleFocus Academy, който отвори в края на 2019 г. Оттогава насам през ускорени обучения са преминали стотици курсисти.

"През последните години на преден план в Бургас излезе развитието на IT екосистемата - отваряне на гимназия по програмиране, нови офиси на софтуерни компании и други, коментират от "Скейл фокус" пред "Капитал". Ние искаме да оставим положителна следа в локалните екосистеми и затова решихме да открием офис."

Добрите намерения не са единствената причина за силното присъствие на бизнеса. Ниските разходи вероятно са далеч по-важен фактор. Средната заплата в IT сектора в града е близо два пъти по-ниска - 46%, спрямо средната за страната в отрасъла, сочат данните на НСИ за 2018 г., откогато е последната налична в статистиката.

Този фактор се комбинира с друг - че образователната система в Бургас изглежда далеч по-добре организирана и насочена към създаването на кадри, отколкото тази в други градове. На практика всички гимназии в града имат паралелки по програмиране, а една от тях - Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, е изцяло насочена натам.

"Важните фактори, които ни насочиха към региона, са наличието на учебни заведения с фокус IT и устойчивото развитие на Бургас. Ако има проблем, той е недостигът на кадри, който го има навсякъде по света. В Бургас обаче беше създадена цяла гимназия по програмиране, което е дългосрочна стъпка за разрешаване на проблема с намирането на специалисти", коментира Елена Маринова, президент на "Мусала софт". Компанията има офис в града от 2013 г. и е една от първите, дали начало на тенденцията за разширение в посока изток.

Коктейлът от ниски заплати спрямо средното за страната и постоянен приток на кадри, както и липсата на убийствена конкуренция, каквато има например в София, е най-краткото и добро обяснение защо толкова много фирми се насочват именно към Бургас. По всяка вероятност превръщането на града в дестинация за все повече компании ще доведе до повече конкуренция и повишение в нивото на заплатите.

Между притеснението и оптимизма

Големият въпрос, от който се вълнува бизнесът днес, е за ефектите от коронавирус пандемията върху икономиката. Ясно е, че ще има и печеливши, и губещи.

Като туристическа дестинация Бургас ще бъде ударен силно и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Когато говорим за технологиите обаче, проклятието може да се превърне в благословия, завишавайки още повече броя на компаниите, които биха били привлечени от града заради по-ниските разходи.

"Няма как свиването на икономиката заради коронавируса да не ни притеснява, защото засяга всички икономически отрасли, а в Бургас един от основните е туризмът", казва Петко Георгиев. "Но променената ситуация е и възможност за по-бърза дигитализация в много сфери на обществения живот, бизнеса, образованието и административните услуги. Клъстерът може да помогне с намирането на нови, локални решения, които да развият кръгова икономика", обяснява още той.

Същевременно ИКТ клъстерът ще се опита да продължи и развитието си по плановете отпреди коронавируса. А те са насочени основно към създаването на повече стартиращи компании в региона и отглеждането на чисто бургаски предприемачи. В бъдеще време се предвижда мащабен проект съвместно с общината, наречен "Югоизточен дигитален иновационен хъб", или за по-кратко - "Дигихъб". Той трябва да доведе до по-бърза цифрова трансформация на производствените предприятия в индустриалния парк и предприятията в КРИБ чрез достъп до умни машини и технологии в сътрудничество с компаниите от IT сектора.

Дейността на клъстера вече дава и плодове. През март организацията приключва друга своя програма - 18-месечната StartupHub.BG, която се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Крайният резултат е създаването на 40 нови стартъпа в града - огромен брой за мащабите на Бургас.

Най-важното и за стартиращите компании, и за цялата екосистема там обаче, тепърва предстои: да успеят да се задържат над водата, а после и на гребена на вълната до нейното пълно и успешно овладяване.

Като град за живеене и правене на бизнес Бургас има своите безспорни предимства - за едни това е морето, за други добрата му свързаност. Но макар да е сред водещите области по инвестиции и бизнес активност, регионът години наред не можеше да навлезе в модерната икономика и да се конкурира с технологичните и аутсорсинг постижения на София или Пловдив. Сега, изглежда, вече са направени първите стъпки в тази посока, като промяната личи както от броя на развитите български и чуждестранни IT компании, които отварят офиси в града, така и от броя на фирмите местно производство.

Малко по малко Бургас разраства своя собствена екосистема, при това такава в пълния смисъл на думата - със затворен цикъл между частния сектор и образованието.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.