Горан Ангелов: Пандемията беше мощен катализатор за дигитализация на банките

Основателят и управител на IT компанията "Ай Би Ес България" пред "Капитал"

Горан Ангелов    ©  Цветелина Белутова

Горан Ангелов е основател и управител на IT компанията "Ай Би Ес България" (IBS), една от водещите ИТ компании в страната с фокус върху финансовата индустрия, аналитикс решенията и системната интеграция. Той е инженер със специалност автоматизация на производството и над 20-годишен опит в информационните и комуникационните технологии, както и в осъществяването IT проекти за бизнеса и публичния сектор. В момента IBS изпълнява ключови проекти във водещи банки, свързани с дигиталната трансформация, PSD2 регулацията, модернизирането на инфраструктурата и управлението на информационните активи. Горан Ангелов ще бъде сред лекторите на дигиталната конференция "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал".

Каква е оценката ви за начина, по който българският банков и финансов сектор минава по пътя на дигиталната промяна? Какви са най-важните стъпки, които секторът трябва да извърви в най-близко бъдеще?

Дигиталната трансформация е дългосрочна програма. Ефектът на мерките против пандемията и ситуацията, в която се озовахме всички, ускориха процесите в много направления. Услуги и процеси, за които се говореше от години, че е нужно да се дигитализират, а не се правеше почти нищо, днес виждаме как за няколко месеца вече са достъпни за потребителите. За модернизацията на дигиталните канали за обслужване се направи много, ала автоматизацията на вътрешните процеси е още в твърде ранна фаза, което възпрепятства банките да предоставят наистина добро дигитално изживяване на клиентите си. За да не остане само красивата опаковка, е необходимо да се отдели специално внимание на вътрешните процеси и правила, които управляват бизнеса. Няма как да искаш да предложиш истинско дигитално обслужване, при положение че вътрешните процеси и култура са още в миналия век.

Кои са най-големите предизвикателства пред дигиталната трансформация във времена на криза като тази, предизвикана от COVID-19?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове