Сървърите на Google се сринаха

Засегнати са облачните услуги на компанията, но не и търсачката

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Сървърите на Google се сринаха в понеделник на обяд и оставиха голяма част от потребителите на компания без услуги като поща, облачно пространство и други. На практика почти цялата екосистема на Google, с изключение на основната услуга - търсачката, не могат да бъдат използвани от повечето потребители.

Данните в сайта DownDetector, който събира доклади от цял свят за паднали сайтове, показва, че в 14:15 ч. е имало общо над 50 хил. докладвали потребители за срив в сървърите. Само час по-рано е имало 0 доклада.

Това е пореден срив на системи на технологичен гигант през последните няколко седмици. В края на ноември падна един от облачните сървъри на Amazon, което доведе до проблеми за компании като Adobe. Преди седмица подобно падане на сървърите се случи и с Messenger, чат платформата на Facebook, която не работеше в рамките на няколко часа.

Паданията на сървърите на компаниите, които предоставят облачни услуги - най-големите от които са Microsoft, Amazon и Google - могат да доведат до сериозни щети за бизнеса. В случая такива най-вероятно няма да има, защото Google реагира бързо и системите малко по малко се възстановяват.