БАСКОМ: IT секторът в България расте с 10% през 2020 г. въпреки коронавируса

Индустрията ще достигне почти 4% от БВП през тази година, а заетите продължават да се увеличават

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

IT секторът в България е нараснал с 18% през 2019 г. и ще нарасне с още 10% през 2020 г. до 4.2 млрд. лв. въпреки коронавируса. Това сочат данните на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) като част от годишното проучване БАСКОМ "Барометър". Така през 2019 г. индустрията отговаря за 3.3% от БВП, а през тази тя трябва да достигне 3.8% от общата българска икономика.

Данните за 2020 г. са прогнозни. Проучването е направено сред общо 4400 фирми, чиито приходи са основно от софтуер, някои от които са членове на асоциацията. Докладът е изготвен от агенцията за пазарни проучвания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Важно уточнение е, че анализът е на база IT сектора, но не включва софтуерните отдели в компании извън индустрията.

Търсят се програмисти. Все още

Броят на заетите в сектора също е нараснал и през 2019 г., и през 2020 г. - нещо повече, прогнозата показва, че повишението през тази година е по-голямо, отколкото в предишните две, дори в процентни стойности. Към края на 2020 г. са открити над 3500 нови работни места, 10% ръст до малко под 38 хил. души, заети в индустрията. През 2019 г. новопристигналите в индустрията са били под 2500, а последните "твърди" данни към края на миналата година показват над 34 хил. души, заети в индустрията.

Изненадващото в данните не е толкова, че индустрията продължава да расте в приходи и служители, а по-скоро темпът на растеж на броя заети, когато голяма част от останалите сектори в икономиката са в свободно падане заради пандемията. IT компаниите най-лесно преминаха към дистанционна работа и повечето от тях продължиха да търсят нови служители след кратка пауза през март и април.

Възнагражденията също са продължили да растат и през тази година. Според прогнозата средната нетна месечна заплата вече достига 3344 лв., 3.4 пъти по-високо, отколкото средното за страната. Средната брутна годишна заплата е над 54 хил. лв. Според БАСКОМ един български софтуерен инженер е по-добре платен, отколкото свой колега във Великобритания или Германия, ако се вземе предвид стандартът на живот.

Растежът (ще) продължава

В доклада е включена и прогноза за приходите през следващите четири години. Тя се базира на анкета сред членовете на асоциацията за очакванията им за оборота до 2024 г. Според настоящата прогноза през 2024 г. IT секторът трябва да отговаря за 7.7 млрд. лв. приходи, двоен растеж спрямо последните твърди данни от края на 2019 г. Същевременно заетите работни места трябва да достигнат 58 хил., с между 3.5 и 6 хил. нови служители всяка година.

Ако тази прогноза се сбъдне, през 2024 г. софтуерните компании ще отговарят за 6% от цялата българска икономика. В доклада изрично се отбелязва, че прогнозите се базират на презумпцията, че няма да има промени в данъчната политика в страната и според последните икономически прогнози на БНБ.