🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жанет Захариева: 5G помага на компаниите да станат по-ефективни

Членът на борда на Европейската браншова телеком асоциация ЕТНО за фондовете на ЕС и развитието на 5G мрежите

Жанет Захариева: 5G помага на компаниите да станат по-ефективни
Жанет Захариева: 5G помага на компаниите да станат по-ефективни
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как 5G ще бъде в основата на икономическия растеж и възстановяване от последствията от пандемията в Европа, каквито твърдения се появиха в Брюксел?

В едно кратко изречение - като помогне на икономическите субекти да станат по-ефективни чрез цифровизация и автоматизация. Една от съществените отличителни характеристики на 5G е възможността за отделяне на частни виртуални мрежи с гарантирано качество (network slicing). За индустриални паркове и високотехнологични производства да имат собствена комуникационна мрежа с голям капацитет и ниско времезакъснение е огромно преимущество. Чрез 5G мрежите на телеком операторите те го получават като услуга, без да е необходимо да правят капиталови разходи. Същевременно спестяват и оперативни разходи, тъй като изкуственият интелект и роботизацията минимализират риска от човешка грешка и изолират неефективните процеси. Безопасността на труда се повишава чрез използването на добавената реалност (augmented reality), в която роботи, управлявани от хора, изпълняват дейностите в опасни ситуации и терени. Отварят се нови бизнес ниши за разработка на апликации, платформи и иновации, което създава подходяща среда за стартиращи бизнеси. Ползвайки новите технологични решения, общините могат да оптимизират използването на обществения ресурс и да повишат качеството на живот на гражданите. Цифровизацията на икономиката и обществения живот от такъв мащаб и с такова качество е възможна само при наличие на високоскоростна съобщителна инфраструктура (включително 5G). Изграждането и разгръщането ѝ е изключително скъпо, за да бъде реализирано само със средства на частните инвеститори, особено в малките населени места, където няма икономическа възвращаемост. Именно затова ЕК одобри различни финансови инструменти и програми, с които да го подпомогне, и така да се осигури равнопоставен достъп независимо от местоживеенето.

Какви средства са планирани за развитие на 5G мрежите и услугите, свързани с тях, от фондовете на ЕС в новия програмен период?

- Бюджетът на ЕС за 2021 - 2027 г. е 1074 милиарда евро, от които 750 милиарда евро са по плана Next Generation EU, в който близо 80% са за възстановяване и устойчивост (Recovery and Resilience Facility). Повече от половината от тези средства се предоставят като грантове, а останалите - във финансови инструменти. България получава 6 милиарда евро, от които 20% задължително трябва да бъдат вложени в проекти, свързани с цифровизация.

Ще има ли роля 5G при отпускане на финансовата помощ на ЕС за преодоляване на ефектите от коронавирус пандемията, т.нар. Recovery and Resilience Facility?

- Да, в проекта на Националния план за възстановяване и устойчивост, публикуван през ноември 2020, около 800 млн. лева бяха предназначени за високоскоростна свързаност, включително 5G мрежи по големите пътни коридори и в по-отдалечени райони.

Забавяне в разгръщането на 5G мрежи в България може ли да повлияе върху отпускането на тези средства?

- Разбира се. Средствата, които са планирани и не са реализирани в срок с доказано изпълнени показатели, просто няма да бъдат компенсирани от ЕС. А сроковете са изключително кратки - 70% от средствата до края на 2023 г., останалите 30% - до 2025 г. За проект от такъв мащаб това е изключително кратък срок, изискват се сериозен професионален опит и перфектна координация.

Освен директната загуба на средства много по-големи ще бъдат пропуснатите ползи за икономиката и за доходите на гражданите. Ще цитирам Иван Кръстев, който на традиционната Годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Икономедиа" през 2019 г., отбеляза: "В следващите десет години държавите и хората ще се делят на два вида - дигитални печеливши и дигитални губещи." България има отлично развита екосистема на ИКТ и съобщителна инфраструктура от световно качество, ролята на печеливши ни отива.