🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За какво е целият шум (в сигнала)

Приложенията на телекомуникациите от ново поколение

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Технологичното общество е, условно казано, разделено на две по отношение на 5G: според едната част става дума за естествената еволюция на мрежите, която няма да доведе до рязка промяна в начина, по който те се ползват. Според другата част - със сигурност по-гласовитата - става дума за революция в телекомуникациите, след която нищо няма да бъде същото. 5G обещава автономни коли, свръхбърз интернет, умни градове, път към пълна автоматизация на производства и т.н. - но много от тези примери са, меко казано, екзотични и далеч в бъдещето, ако въобще се превърнат в реалност. Някои обаче са съвсем реалистични и се случват и в момента. Какво предлага 5G на потребителите и бизнеса и в крайна сметка защо е целият този шум?

Домашен интернет през мобилна мрежа

И в България, и по света има населени места, в които няма достъп до високоскоростен домашен интернет. Българското правителство знае това много добре - от 10 години то говори за "бърз интернет по селата", но такъв така или иначе няма. 5G мрежата би могла да реши този проблем, като предостави връзка на висока скорост навсякъде. Това би могло да се случи след години, когато телекомите покрият достатъчно голяма част от площта на страната. Предвид че първоначалната насока разбираемо е към големите населени места, 5G мрежата няма да стигне бързо до селата, но все пак телекомите теоретично биха могли да изпълнят това, което държавата не успя (и все още не успява).

Гейминг в облака

Ако искате да играете игри от ново поколение, имате два избора: или да го правите на конзола, или на високобюджетен компютър, който да има нужната за целта изчислителна мощ. 5G може да промени това и немалко технологични компании разглеждат именно тази възможност: въпросната изчислителна мощ да се случва в облака, а геймърите да виждат на екраните си само готовия продукт. Теоретично това би могло да се случи дори сега, защото проблемът не е толкова в скоростта на интернета, колкото в забавянето на сигнала (латенцията), която при 5G би била сведена до 1 милисекунда, единица, която е невъзможна за хващане от човешкия мозък или око. Съответно геймингът може да се превърне в софтуер като услуга, т.е. потребителите да плащат абонамент и да могат да играят която игра поискат, без да я имат на собственото си устройство.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vzoran avatar :-|
  vzoran
  • + 2

  5G на първо време ще спомогне за създаване на умните градове с множество сензори. В скоро време почти нищо няма да се промени за нас като потребители на мобилен Интернет. Домашен Интернет през 5G в големите ни градове е абсурд. За бърз домашен Интернет в селата въобще не става въпрос за 5G - това се прави с комбинация от оптика и wi-fi. Ветоятно ще се ползват стълбовете на ЕРП за оптика и до най-далечните махали.

  Нередност?
Нов коментар