Феноменът GameStop

От първо лице: Спечелих над 30 млн. долара от GameStop само за дни

Няколко истории на участници от субфорума WSB на Reddit, които си купиха акции на компанията. Но не само успешни

Кийт Гил се определя като съвсем обикновен човек. Нищо във визитката му не го кара да изглежда като нещо различно: Гил е баща на двегодишна дъщеря, бивш маркетингов експерт към застрахователната компания Massachusetts Mutual Life Insurance, активно прави видеа в YouTube и от време на време пише в социалната мрежа Reddit. Това, което го прави необикновен е, че Гил е първопричината дребните инвеститори от субфорума WallStreetBets да се насочат към акциите на GameStop, да вдигнат цената им 30-кратно и да нанесат щети за милиарди долари на големите хедж фондове, които бяха заложили на фалит на веригата за игри.

Както казва един от неговите фенове в Reddit, Джон Хагедорн, Гил "ще остане в историята като най-голямата легенда на WallStreetBets. Той е оригиналният гангстер."

Всъщност името Кийт Гил едва ли говори нещо на много от потребителите в Reddit, дори тези, които го следят. Там той е известен с потребителското си име DeepFuckingValue, в което накратко е събрана цялата му инвестиционна философия: търси подценени компании с дълбока стойност. В случая - GameStop.

Грешният залог на Уолстрийт

Пред Wall Street Journal Гил разказва, че е започнал да купува акции от GameStop още през юни 2019 г., когато цената е около 5 долара. По-малко от година по-късно веригата обявява, че ще затвори 450 от физическите си обекти в САЩ, което кара много хедж фондове да заложат на фалит на компанията. Те обаче пропускат един факт, на който Гил залага цялата си стратегия: в пандемия или не, скоро ще излезе новото поколение конзоли Sony PlayStation и Microsoft Xbox. И бизнесът ще бумти.

В Reddit Гил започва да пуска регулярни скрийншоти от инвестицията си винаги с едно описание: "GME YOLO Update", като YOLO е съкращение на идиома "веднъж се живее", особено популярен в WSB, където огромна част от инвестициите са именно такива: несигурен залог, който ще доведе или до огромна печалба, или до огромна загуба. Четенето на отчети и следенето на парични потоци е за загубеняци. В света на самонареклите се "аутисти" и "дегенерати" YOLO не е клише, а инвестиционна стратегия.

Малко по малко ъпдейтите на Гил стават все по-популярни, докато дребните инвестиции в GameStop не започват да растат експоненционално, а фокусът се насочва върху залозите на хедж фондовете - и конкретно този на Melvin Capital, който има къси позиции за фалит на 120% от акциите, т.е. повече, отколкото всъщност съществуват. И понеже става дума за нишова акция, силата на Reddit, увеличена неколкократно заради растящото медийно внимание, се оказва достатъчно, за да може акциите, закупени от Гил за 5 долара, да стигнат до цена от 469 долара.

Последствията за WSB са очевидни: в рамките на една седмица броят на потребителите в субфорума расте от 2 млн. души до над 8 млн. Разбира се, по-голямата част от тях вероятно дори не инвестират, но армията на дребните инвеститори със сигурност се увеличава, а следенето на дейността им ще става само по-трудно.

"Това са пари, които очаквам да изгубя"

Истории от първо лице не липсват дори в България. GeorgiJV* (за целите на статията "Капитал" използва потребителските имена в Reddit на интервюираните - бел. авт.) казва, че следи WSB от края на 2019 г., когато разбира за форума от видеа в YouTube. "Бяха ми интересни идеите им и това, че имаше или баснословни печалби, или баснословни загуби." Няколко месеца по-късно, през февруари 2020 г., успява да изкара хиляда долара именно заради WSB - тогава форумът залага, че заради пандемията ще се сринат акциите на хотелска верига в Азия. Така и става.

GeorgiJV хваща историята с GameStop късно, но преди това успява да си купи акции от AMC и BlackBerry - други "Reddit позиции", атакувани заради шортове на хедж фондове. "Купих си акции в GameStop заради каузата. Това са пари, които очаквам и съм готов да изгубя. Все още ги държа."

MotorizedDoucheCanoe, друг български потребител, казва, че следи WSB от едва две седмици насам, макар да е знаел за форума от по-рано. Преди това страни от него, защото "не харесва pump and dump схеми" - т.е. случаи, в които цената на една акция се напомпва до небесата, след което се срива.

Когато WSB започва битката си с хедж фондовете обаче, MotorizedDoucheCanoe инвестира над 4 хил. лв. в GameStop. "От цялата работа съм на минус, но си държа акциите. Рискът е оправдан и смятам, че големият squeeze тепърва предстои, защото има още много шорт позиции. Дали ще съм на минус или нула за мен няма значение."

WhiteCarp99, друг потребител, разказва, че следи WSB от година и половина и смята, че влиянието на дребните инвеститори ще става все по-голямо - "не толкова заради WSB, колкото заради по-голямото движение и липсата на бариери при търговия с Robinhood и другите приложения. Социалните мрежи им дават шанс да се организират и да бъдат фактор."

Неговият случай е особен: той успява да хване растежа в цената на GameStop по средата, залага дълга позиция, че цената ще скочи, след което излиза от нея около пика - или по-конкретно, когато Robinhood спира възможността за купуване на акции. Сега WhiteCarp99 прави обратното - залага, че цената ще падне, но до около 40 долара, което пак би било близо десетократно увеличение спрямо година по-рано.

Как ще свърши всичко

Настроенията как ще свърши всичко варират. Западните медии вече смятат, че двигателите на Reddit и WSB са изгаснали и макар историята да е показателна за силата на дребните инвеститори, тази сила е краткосрочна и по-скоро буря в чаша вода, отколкото ураган, който да помете Уолстрийт.

В самия форум обаче голяма част от потребителите вярват, че в момента се намират в ниска точка, в която повечето шорт позиции още не са освободени - когато това се случи, цената ще скочи "до луната" - или по-конкретно до 1000 долара при настояща цена 90 долара за акция. Обичайно пълен със скрийншоти от печалби и загуби за милиони, днес WSB е пълен с агитации потребителите да не продават акциите си и да покажат, че имат "диамантени ръце".

WhiteCarp99 смята, че когато мъглата се вдигне, ще има много жертви. "Нетният ефект ще бъде силно негативен. Всичко ще свърши много лошо за инвеститорите - но за дребните, а не за институциите."

Колкото до Кийт Гил - или DeepFuckingValue - той вече има още една грижа на главата си: какво да прави с милионите долари, които е спечелил от успешния си залог, че GameStop е подценена. Към края на миналата седмица Гил е разполагал в сметката си в Е*Trade с 33 млн. долара в акции на компанията, опции и кеш. A името му в WSB вече се споменава със страхопочитание. Както казва потребителят reality_czech под последния му скрийншот: "Твоята твърда ръка ни убеди не само да купим акции, но и да ги задържим. Примерът ти буквално промени живота на хиляди обикновени хора. Благодаря. Заслужаваш всяко пени."

Още от Капитал