Средната заплата в IT сектора е 4120 лв.

Според позицията, местоположението, технологията и опита тя може да варира между 2 и 9 хил. лв., показва проучване на Noble Hire

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

"Колко взимат програмистите" отдавна е сред най-интересните въпроси на българския пазар на труда. Софтуерните инженери безспорно са едни от най-високоплатените професионалисти в страната - индустрията от години е в подем, страда от глад на кадри, а конкуренцията между компаниите за опитни хора ги принуждава да предлагат все по-високи оферти.

Проучване, изготвено от компанията за набиране на софтуерни разработчици Noble Hire, показва, че средната нетна заплата в IT индустрията е 4120 лв. Данните са на база анкета сред 3150 представители от сектора.

Средното възнаграждение зависи и от заеманата позиция - ако за ръководните кадри то е около 9140 лв. на месец, за набиращите персонал (IT рекрутъри) е 2218 лв. Така дори средната заплата на най-нископлатените в сектора е близо два пъти по-голяма, отколкото средната за страната според НСИ - 1397 лв. към септември 2020 г.

Резултатите от проучването на Noble Hire са близки до тези на софтуерната асоциация БАСКОМ, която в последния си доклад "Барометър" посочи като средна годишна брутна заплата в сектора 54.5 хил. лв., или около 4500 лв. на месец.

И все пак колко взимат програмистите? Зависи

Проучването показва няколко интересни тенденции. Средната заплата в сектора варира осезаемо не само от позиция и опит, но и от това с каква технология се занимава програмистът и какви компютърни езици ползва. Друг важен фактор е къде се намира - IT специалистите в София получават средно 35% повече, отколкото тези извън столицата. Но дори софийските кадри взимат с 25% по-малко спрямо колегите си, които работят извън офис или с такъв в чужбина.

Средното заплащане варира и според позицията. Така например един софтуерен архитект получава средно 8230 лв., а един експерт по качество (QA) - 3280 лв. Средната заплата при инженерните позиции е 2002 лв. при тези с минимален опит и 6034 лв. при тези с над 15 години опит. При неинженерните позиции същите числа са съответно 2800 лв. при минимален опит и 7539 лв. при най-опитните.

Другият фактор е технологията, по която работят програмистите. С най-високо заплащане са тези, които работят с Go технологии - 5216 лв. средно възнаграждение, а с най-ниско са тези с езика за програмиране SQL - 3222 лв.

"Най-добре платените IT специалисти в България спрямо основната технология, която използват, са Go програмистите, следвани от C++, TypeScript и Kotlin. Най-добре платените професионалисти с по-малко от година опит в дадената роля са продуктовите мениджъри и собственици, следвани от DevOps и мениджъри на проекти", коментира пред "Капитал" Георги Иванов, изпълнителен директор на Noble Hire. "Друго интересно, но и донякъде очаквано е, че професионалистите, които отговарят за други хора, вземат средно три пъти по-големи бонуси спрямо техните колеги, които не отговарят за други хора", се посочва в изследването

Пълните данни от проучването можете да разгледате тук.