Калин Димчев, "Майкрософт България": Персонализираното, достъпно и сигурно дигитално образование е възможно

Изпълнителният директор на компанията за технологиите и обучението от разстояние

Калин Димчев, "Майкрософт България": Персонализираното, достъпно и сигурно дигитално образование е възможно
Калин Димчев, "Майкрософт България": Персонализираното, достъпно и сигурно дигитално образование е възможно
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Калин Димчев е изпълнителен директор на "Майкрософт България" и ръководител на изпълнителните директори на Microsoft от региона CEE Multi-Country, който включва 24 държави.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Калин Димчев е изпълнителен директор на "Майкрософт България" и ръководител на изпълнителните директори на Microsoft от региона CEE Multi-Country, който включва 24 държави.

Господин Димчев, какво според вас се промени напоследък и каква е ролята на технологиите в днешния свят на отдалечени работа и oбучение?

- Технологиите и уменията да се работи ефективно с тях ще стават все по-нужни и реално вече ще са необходими във всички професионални сфери. Все по-често виждаме как се размиват границите между образование и технологии, здравеопазване и технологии, финанси и технологии. В тези пресечни точки възникват нови решения и бизнеси, които намират все по-голямо приложение в живота ни. Наскоро главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела сподели, че до 2030 г. около 800 милиона хора ще трябва да придобият нови дигитални умения. Очаква се през следващите 5 години да бъдат създадени около 149 милиона нови технологични работни места. Основно те ще са в сферата на софтуерната разработка, машинното обучение (Machine Learning) и информационната сигурност.

Говорите за появата на нови работни места, подготвени ли сме за това?

- Често казваме, че мисията на Microsoft e да даде възможност на всеки човек и всяка организация да постига повече. И това за нас не са само думи, зад тях стоят действия вече десетилетия наред. В днешния контекст, Microsoft, в партньорство с LinkedIn и GitHub, стартира кампания в обществена полза, чиято цел е да помогне на 25 милиона души в свeтовен мащаб да добият дигитални умения, нужни за новата икономическа реалност.

В България от тази възможност вече са се възползвали повече от 25 000 души, като най-желани са обученията за програмисти, специалисти в сферата на търговията и мениджъри на проекти.

Споменавате България, как мислите, добре ли се справяме със сегашната ситуация наработа и образование от разстояние?

- Категорично да. За броени дни компаниите организираха дистанционната работа на екипите си, а в сферата на образованието министерството, както и учителите в различните населени места, предприеха светкавични мерки, за да организират процеса на дистанционно обучение по най-ефективния начин. За 12 месеца пандемията направи за нашата образователна система това, което години реформи и планове за осъвременяване не успяха. Учебният процес се дигитализира, преподаването и усвояването на материал онлайн се превърна в ежедневие, а училищата буквално се преместиха в облака.

След старта на отдалеченото обучение от платформата Microsoft Teams до момента са се възползвали над 40% от учителите и учениците. Това е и решение, препоръчвано и от Министерството на образованието и науката като колаборативна платформа за образование, повече детайли могат да бъдат намерени на сайта https://edu.mon.bg.

В стремежа си да сме от помощ и да улесним процеса на възприемане на технологиите, с колегите ми организирахме уебинари, в които учителите се запознаха с добри практики в използването на Microsoft Teams в учебния процес. Веченад 40 000 учители от цялата страна са преминали през тези уебинари, което е повече от половината.

Колко важни са устройствата и техните функции за успешното протичане на учебния процес?

- Общото мнение е, че техниката няма значение докато не изберем неподходящо устройство. Един от уроците на 2020 г. е колко важни са технологиите за образованието. Важни са и устройствата в частност. Това, което разбрахме миналата година е, че обучението може да се случва навсякъде. Достъпните, лесни за употреба лаптопи и таблети са необходимост, за да може всеки ученик да има еднакъв достъп за обучение и знания, а оттук - и шанс за успешна професионална реализация след време. Шестдесет и един процента от учителите в скорошно проучване посочват "по-добри устройства" и "по-надежден достъп до интернет" като основни начини да се подобри процесът на дистанционното обучение. Така че днес повече от всякога са необходими надеждни устройства, среда, която осигурява непрекъсната работа в екип и преживяване, което възможно най-много наподобява реално физическо общуване. Ако трябва да обобщя, за да са включени и наистина ангажирани в процеса, учениците имат нужда от машина, чиято батерия да издържа през целия ден, уеб камера с добри характеристики, качествен микрофон, както и бързина, памет и мощност, които да отговарят на очакванията им.

Microsoft предлага достъпни, свързани и сигурни устройства с Windows 10, създадени с мисълта за работа в екип и социално-емоционално обучение. Цените на тези устройства са изключително достъпни и Microsoft предоставя операционна система на символична стойност, за да отговори на нуждите на пазара.

Устройствата са създадени с вградени системи за сигурност, като част от Windows 10, защитаващи данните и потребителя и запазващи информацията дори при загубена или открадната машина. Заедно с мощни инструменти като приложенията Office 365 for Education и Microsoft Teams, те помагат на учителите да създадат среда, която подкрепя процеса на обучение отвсякъде.

Дизайнът на устройствата е реализиран с мисълта за осигуряване на достъп за всички - както по отношения на зрение, слух и мобилност, така и във връзка със специфичните образователни потребности (има възможност за намаляване на анимациите, изключване на фоновите изображение, всичко това с цел да се намалят рисковете за разсейване и да се осигури фокус върху учебния процес).

Как се променя светът, какви тенденции забелязвате?

- Едно от малкото положителни неща е, че през изминалата година се обърнахме повече към семействата си, осъзнахме колко важно е човешкото общуване както в личния, така и в професионалния живот.

Като тенденция в чисто професионален план забелязвам, че все по-голямо внимание се отделя на киберсигурността, особено сега, когато всички работят отдалечено и не е ясно колко и кои точно хора имат достъп до едно служебно устройство.

Положителна тенденция е, че дигиталната трансформация на бизнеса се ускорява - говоря както за различни сектори, така и за различни като мащаб компании. Този процес е предпоставка не само за оцеляване в сегашната обстановка, но и полага основите за успех и конкурентоспособност в бъдеще.

Стана още по-ясно колко важна е нагласата за учене през целия живот и развиване на нови умения. Това е важно както в личен, така и в служебен план. Стремя се да възпитавам и децата си да съхранят любопитството си и да отворени към научаването на нови неща. Смятам, че занапред все повече работодатели ще търсят тези качества в потенциалните си служители - любознателност и стремеж за надграждане на уменията.