Израелска фирма, финансирана от Бил Гейтс, ще сваля цената на "зеления" водород

Стартъпът H2Pro, основан от създателя на Viber, привлече $22 млн., за да комерсиализира нов електролит, който синтезира по-евтино гориво от чиста енергия

Израелската стартираща компания H2Pro се включва в надпреварата за свалянето на цените на "зеления" водород, след като си осигури финансиране от инвестиционни фондове на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и хонгконгския милиардер Ли Ка-шинг.

Производството и потреблението на въпросното чисто гориво, синтезирано от електролитно разделяне на водата с помощта на енергия от възобновяеми източници, плавно нараства през последните години, след като правителствата по света и засегнатите индустрии започнаха да се отнасят все по-сериозно към проблема с климатичните промени и нуждата от намаляване на въглеродните емисии. Идеята е водородът като чисто гориво поетапно да започне да заменя въглищата, петрола и природния газ, чието изгаряне отделя огромно количество парникови газове в атмосферата. Очаква се той да стане критичен елемент от декарбонизацията на индустрии като металургията, производството на цимент, евентуално на корабоплаването и авиацията (с оглед на ограниченията заради голямото тегло на съществуващите акумулаторни батерии).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се