Защо напуснах Google, или защо останах толкова дълго

Ноам Бардин, съосновател на Waze

Waze e едно от най-популярните приложения за навигация, успяло да изгради общност от десетки милиони потребители, които правят услугата още по-добра. Ноам Бардин, съосновател на създадената в Израел компания и до неотдавна неин изпълнителен директор, прекара седем години в Google, която купи Waze за 1 млрд. долара през 2013 г. През февруари той напусна гиганта и в откровена статия в платформата Paygo обясни причините. Текстът е изключително интересен, защото рядко предприемачески фигури от такъв мащаб споделят толкова откровени факти и наблюдения от кухнята. Сред тях са трудностите да разрастваш стартъп под шапката на технологичен гигант, възможността да си независим, културата на презадоволеност, политическата коректност и т.н.

Причините

Постоянно ме питат "защо напусна сега", но за мен по-добрият въпрос е "защо остана толкова дълго". Когато Waze беше придобита от Google, повечето познати не вярваха, че ще издържа 7 седмици, камо ли 7 години. Когато разглеждахме оферти за компанията, се запитахме какво ще се промени след придобиването ни. Заради направените грешки в ранните ни години не притежавахме значителни дялове и бяхме в лоши отношения с някои хора в борда на директорите. И си казахме "не е ли по-добре да работим за Лари Пейдж от сегашния ни борд". Помогна и фактът, че Google ни бяха обещали автономност, за да продължим да бъдем Waze, и им повярвахме.

Автономност


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  kop38350917 avatar :-|
  kop38350917

  "Независимо от ефективността ви (индивидуално) или производителността на продукта вашият капитал нараства значително, така че нищо, което правите, няма реално икономическо въздействие върху семейството ви."

  Пътят вече е избран. Въпросът е кога ще стигнат. Дано да е по-скоро. След неизбежното сгромолясване, читавите хора ще създадат страхотни нови компании, а корпоративните търтеи ще си спомнят с умиление за сушито от ведомствения стол.

 • 2
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Благодаря за статията. Всеки може да намери нещо за себе си вътре - предприемач, служител, инвеститор.

  Основателите на Инстаграм също напуснаха Фейсбук, отчасти споменавайки подобни причини. "Звярът" не може да бъде укротен, а човек с предприемачески дух да се примири с това е трудно.

  Служителите в такива големи технологични компании става презадоволени и вместо да работят върху истинските проблеми на света, започват да си измислят такива. Дори в България, някои смятат, че уикенд в Амстердам или шопинг в Милано е съвсем в реда на нещата. Вместо да се чувстват щастливци, че работят в такива фирми, те се оплакват, че ябълките в кафетерията са свършили.

 • 3
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  "Обичахме бранда, мисията и екипа ни и си представяхме как ще продължим да работим върху тях без финансовия стрес на набиране на капитал. "
  Какво ли може да се обърка при такива очаквания? ;)

  О, имало и още! Горкият, не можел лесно да уволни вече ненужен човек. Нито може да изцеди максимума от всеки, понеже заплатите не са пряко зависими от финансовия резултат. Милее по времената, в които работата не е страдала заради личния живот (заради, явно, според него неправилен баланс работа-личен живот). А да, и сам казва, че избухва лесно.

  Пускам сълза!

 • 4
  rqp16159778161009327 avatar :-|
  Ivan Todorov

  До коментар [#3] от "Ирина Марудина":

  И да се удавиш в сълзи все тая, резултата ще е същия- Вселенски вакуум в черепната ти кутия. Откакто гугльовците купиха Waze това приложение става все по-зле. Все по-често се появява типично Google Maps-кото грешно навигиране, грешни данни за задръствания и куп други неща. Сетих се и още нещо - Google най-безсрамно краде труда на наистина милиони ползватели на Waze за да обновява (ако се сети) картите си. Но важното е да хейтиш, нали?

 • 5
  hue avatar :-?
  Николов

  До коментар [#4] от "Ivan Todorov":

  Защо не оцениш, че имаш Waze и Maps, вместо да си измсиляш проблеми?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал