Повече от милиард дози срещу COVID-19? Ще се справи ли Serum Institute?

Индийският производител на ваксини може да осигури почти половината от световните доставки

На 5 март 2020 г. сезонът на конните надбягвания в Мумбай завърши със състезанието Multimillion на Poonawalla Breeders - еднодневна феерия, доминирана от водещото семейство в спорта в Индия, Пунавала. Триумфите на пистата бяха придружени от новинарски репортажи за боливудския начин на живот на Адар Пунавала и съпругата му Наташа, която списание Elle определи като "първата дама на Индия в приказността". Само бегло внимание беше обърнато на ежедневната работа на двойката, ръководеща Serum Institute of India - срамежливия към медиите производител на ваксини, стоящ в основата на семейното богатство.

Година по-късно компанията, а не нейните пищни собственици, присъства в заглавията. Тъй като ваксинацията срещу COVID-19 се сблъсква с производствени проблеми в Европа, среща дистрибуторски пречки в Америка и навсякъде се изправя пред геополитическа борба за предлагане, Serum Institute се очертава като единствената компания, която очевидно е в състояние да ускори производството бързо и да изнесе дозите, без да предизвиква противоречия.

Мащабът е важен До края на годината, г-н Пунавала казва, че ще добави 1.5 млрд. COVID-19 ваксини към 1.3-1.5 млрд. дози срещу заболявания от морбили до туберкулоза, които компанията вече произвежда ежегодно. На 23 февруари тя изпрати първата масова пратка от 70 млн. дози на ваксината Oxford-AstraZeneca до Индия и две дузини други бедни страни в програмата за споделяне на ваксини COVAX. На 1 март Канада заяви, че ще си осигури 500 хил. дози от компанията. Сравнително малкият семеен концерн, който започна миналата година с годишни приходи от 735 млн. долара и работна ръка от 6 хил. души, става критично важен за глобалната борба срещу коронавируса.

Плановете на г-н Пунавала са меко казано амбициозни. Той иска да увеличи месечното производство на оксфордската ваксина от сегашните 60-70 млн. до 100 млн. броя до април. Същия месец компанията ще започне да произвежда 40-50 млн. от ваксина, разработена от американската биотехнологична компания Novavax, за да изгради "голям запас". До края на лятото Serum Institute очаква да прави и друга ваксина от британската стартираща компания SpyBiotech. В началото на 2022 г. се надява да произведе назална ваксина с една доза, разработена от друга американска биотехнологична фирма Codagenix.

Г-н Пунавала изчислява, че докато новият капацитет на конкурентите не стане ясен през есента, продукцията на неговата компания ще представлява може би 40-50% от световните доставки. За разлика от американския фармацевтичен гигант Pfizer, който наскоро повиши производствената си цел от 1.3 на 2 млрд. дози тази година, ваксините на Serum Institute са евтини и не е необходимо да се съхраняват при крайно ниски температури. Те ще захранват страни от бедния свят.

Индийската компания засега е единствената, която може да ускори производството бързо и да изнесе дозите.

Някои от факторите, които стоят зад издигането на компанията, като пандемията и бързата реакция на учените към нея, са извън нейния контрол. Но Serum Institute също е направил смели залози, които противоречат на традиционния процес на производство на ваксини, при който инвестициите в капацитет и разпределение следват години на изследвания, а след това години на клинични изпитвания за безопасност и ефикасност. Кратък разговор през април миналата година между г-н Пунавала и баща му Сайръс, основател на Serum Institute, доведе до решение да се започне производството на ваксината Oxford, преди да са започнали клинични проучвания.

Стратегическа промяна Това е последният дързък "преврат" в бизнеса от фамилията Пунавала. През 60-те години на миналия век Сайръс превръща бизнеса си с коневъдство в такъв, който използва пенсионирани коне като живи съдове за създаването на серум с антитела за лечение на ухапвания от змии, тетанус и други болести. Четиридесет години по-късно синът му, който е главен изпълнителен директор от 2011 г., добави 165 страни към клиентите си. Международните продажби сега представляват 70% от общите приходи. През декември Serum Institute пусна първата напълно разработена в Индия ваксина срещу вариант на пневмония, който убива 68 хил. индийски деца годишно. Първоначалната инвестиция за производство на все още нетестваната оксфордската доза, възлизаща на 80 млн. долара, идва от собствениците милиардери на компанията. Това е солидна сума в сравнение с миналогодишните капиталови разходи в размер на 46 млн. долара. Оттогава Serum Institute получи още 800 млн., като 270 от тях са от семейство Пунавала, 300 млн. - от най-голямата благотворителна организация в света "Бил и Мелинда Гейтс", а останалите 230 млн. са от предплащания от различни правителства, като това на Бангладеш и на Мароко. Частната компания не желае да каже колко от тези пари вече са били използвани. Но г-н Пунавала твърди, че компанията е удвоила производствения си капацитет. Той добавя, че това се постига бързо, благодарение на стратегията за осигуряване на голям дебит "още преди търсенето". В продължение на десетилетия фирмата добавя нова производствена мощност всяка година - последната беше реорганизирана за нуждите, свързани с COVID-19.
Ефектът от дългогодишно партньорство Дългогодишното сътрудничество с Oxford и Novavax като част от усилията за създаване на ваксина срещу малария, позволи на Serum Institute да осигури своите формули от рано. Добрите връзки с всевъзможни доставчици - от такива на стъклени флакони до скъпи "биореактори" за производството на биологични вещества, спомогнаха за безпроблемното снабдяване. Serum Institutе нае 1000 нови служители, увеличавайки работната си сила с една шеста. Още 500 строителни работници изграждат нови сгради с по-висок производствен капацитет, за да добавят към 30-те, които компанията е издигнала през годините. При сегашните темпове, г-н Пунавала смята, че ще са необходими най-малко две години, докато глобалното предлагане на дози от COVID-19 ваксини задоволи търсенето. Би могло да отнеме по-малко, ако световните регулатори се координират по-оптимизирано по време на кризата. Дотогава Serum Institute очаква да продава дозите горе-долу на себестойност, което означава около 3 до 5 долара на доза за оксфордската ваксина. След това маржовете ще се увеличат.
"Тази ситуация ще продължи дълго време и ще има бъдещо търсене", прогнозира г-н Пунавала. Изглежда, че COVID-19 ще стане ендемичен в много части на света, като ежегодните ваксинационни обиколки, подобни на тези за грип, ще станат обичайни. Производството на неговата фирма ще достигне връх от 600 до 700 млн. дози годишно за всяка от четирите ваксини, които наблюдава в момента, казва той.

Пандемията ще направи производството на ваксини по-важно и много по-пренаселено от всякога, смята г-н Пунавала. Това ще засили конкуренцията в тази област, която повечето производители на лекарства смятат за неблагодарен бизнес със значителни капиталови разходи. Поради пожар по-рано тази година в една от новите сгради тръпки побиха отговарящите за новините около COVID-19, докато компанията не ги увери, че инцидентът, който е засегнал производствена линия за туберкулозни лекарства, няма да утежни усилията за справяне с пандемията. Въпреки че залогът за оксфордската ваксина се е изплатил, а също вероятно и този за Novavax, Codagenix и SpyBiotech все още не са готови. А национализмът може да възпрепятства износа от Индия или вноса на съставки и комплекти.

Въпреки това г-н Пунавала остава уверен, че неговата компания ще запази лидерската си позиция. За разлика от голямата фармация, която харчи милиарди за пускане на пазара на скъпоструващи лекарства, компанията му продава ваксините си главно на националните здравни органи, които ценят преди всичко ниски цени и надеждни доставки. Това винаги са били силните страни на Serum Institute. И забележителният отговор на индийската компания към COVID-19 ѝ е донесъл повече слава, отколкото всяка рекламна кампания би могла да се надява да постигне.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved