Най-големият доставчик на месо в света стана жертва на кибератака

Компютърните мрежи на JBS, най-голямата компания за преработка на месо в света, бяха хакнати. Това доведе до временно спиране на дейностите ѝ в Австралия, Канада и САЩ, което засегна хиляди работници, съобщава BBC. Компанията смята, че атаката е задействана от криминална група, вероятно базирана в Русия, заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

"Белият дом се ангажира директно с руското правителство по този въпрос и ясно предава съобщението, че отговорните държави не приютяват престъпници", каза още Жан-Пиер. ФБР разследва нападението.

JBS е най-големият доставчик на света с повече от 150 месокомбината в 15 държави. Компанията има над 150 хил. служители по целия свят. В САЩ, JBS преработва около една четвърт от говеждото месо в страната и една пета от свинското. ИТ системите са жизненоважни за съвременните месопреработвателни предприятия, като компютрите се използват на няколко етапа - от фактурирането до доставките.

Според търговската група Beef Central супермаркетите и други големи потребители като McDonalds ще бъдат от незабавно засегнатите клиенти, поради нуждата им от постоянни доставки.

JBS САЩ и дъщерното ѝ дружество Pilgrim's Pride заявиха в съобщение във вторник: "По-голямата част от производствата ни за говеждо, свинско и птиче месо ще работят отново до сряда. Системите ни се връщат онлайн и не пестим никакви ресурси в борбата с тази заплаха", каза говорител на компанията. "Имаме разработени планове за киберсигурност за подобни проблеми и успешно ги реализираме. Благодарение на напредъка, който нашите ИТ специалисти и екипи постигнаха през последните 24 часа, мнозинството от месокомбинатите ни ще работят до сряда", цитира Politico.

Временното прекъсване на производство се отрази още във вторник, твърдят анализатори от бранша. Американските месари са заклали 22% по-малко говеда от предишната седмица по данни на Министерството на земеделието.

САЩ под прицел - възходът на кибертероризма

През последните няколко години ransomware атаките се превърнаха в належащ проблем за националната сигурност на САЩ, отбелязва Reuters. Редица групи, много от които са рускоговорящи, разработват софтуер, който блокира файлове, и изискват плащане в криптовалута в замяна на ключ, с които собствениците отново да ги използват.

Атаката срещу JBS се случи едва седмици след като хакери затвориха ключовия тръбопровод Colonial, който пренася около половината горива, консумирани от Източното крайбрежие на САЩ. Това предизвика хаос в доставките на бензин в страната.

Консултантската компания в сферата на икономиката Steiner Consulting Group прогнозира, че атаката може да се превърне в голям проблем за преработката на месо в страната, но че много зависи "от това колко дълго ще продължи прекъсването ". "Атаката срещу тръбопровода Colonial доведе до значителен недостиг на гориво в някои части от страната и се опасяваме, че магазините, които обикновено получават доставки от JBS, могат да се сблъскат с подобна ситуация", пише компанията, цитирана от Politico. От Colonial потвърдиха, че са платили 4.1 млн. долара откуп на криминалната група, която атакува мрежите им въпреки препоръката на правителството да не отплащат подкупи, защото това би мотивирало още подобни атаки.

След атаката срещу тръбопровода Colonial Байдън издаде изпълнителна заповед, призовавайки надграждане на управлението на киберсигурността. Заповедта също така нареди създаването на нов съвет за киберсигурността, който да изготвя доклади за кибератаки. Миналата седмица Администрацията по сигурността на транспорта реши да изисква от компаниите, чиито тръбопроводи биват засегнати от кибератаки, незабавно да ги докладват на правителството.

"Борбата с рансъмуера е неотложен приоритет за администрацията ни", заключи Жан-Пиер.

Още от Капитал