Бизнесът с дронове процъфтява след облекчаване на регулациите

Безпилотните апарати получават повече свобода да летят

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Въпреки че дроновете или безпилотните летателни апарати (БЛА), както са известни, първоначално са били разработени за военни цели и наблюдение, цивилните версии, които се появиха през последното десетилетие, създадоха процъфтяваща нова индустрия. Търговските БЛА се използват за различни видове работа, варираща от проверка на електропроводи, сгради и посеви, до въздушна фотография, транспортиране на медицински консумативи и дори доставка на пици. Миналата година обемът на този пазар е достигнал 22.5 млрд. долара, според Drone Industry Insights, германската изследователска компания, която следи бизнеса. До 2025 г. се очаква да надхвърли 42 млрд. долара.

Нещо, което помага за ускоряването на този растеж, е постепенното отслабване на ограниченията, които авиационните власти, естествено предпазливи по отношение на всички тези нови летящи машини, са наложили на индустрията. В повечето страни дроновете не се допускат в близост до хора или над застроени зони и операторът им винаги трябва да има пряка видимост към тях. Възможни са изключения за конкретни полети, но това може да се окаже дълъг процес, застрахован с ограничения. Например регулаторите обикновено настояват наземни наблюдатели да проследяват полетите извън зрителното поле на видимост на оператора на дрона, познати като BVLOS полети. Това означава, че трябва да бъде нает и обучен допълнителен персонал, което увеличава разходите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар