Facebook за пръв път достигна пазарна оценка 1 трлн. долара

Отхвърлянето на две антитръстови жалби срещу компанията покачи цените на акциите с над 4%

Съд в САЩ отхвърли две антитръстови жалби срещу Facebook, една от Федералната търговска комисия и друга от коалиция от щати. Решението нанесе сериозен удар на регулаторите, изпращайки цената на акциите на групата социални мрежи до рекордно високи нива.

В становище от понеделник съдията Джеймс Боасберг във Вашингтон заяви, че искът на Федералната комисия "не предоставя достатъчно факти, за да установи", че Facebook има монополна власт върху пазара на социалните мрежи. Той добави, че комисията има 30 дни, за да подаде нова жалба. Боасберг прекрати подобно дело, свързано с иска на 46 щата, водено от главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс. Аргументацията му беше, че всякакви предполагаеми нарушения са се случили твърде отдавна.

След обявяването на новината в понеделник цената на акциите на Facebook скочи с над 4%, достигайки 357.36 долара. По този начин пазарната капитализация на компанията надмина 1 трлн. долара.

"Радваме се, че днешните решения признават дефектите в правителствените жалби, подадени срещу Facebook", заяви говорител на групата, добавяйки, че Facebook "се състезава справедливо всеки ден, за да спечели времето и вниманието на хората".

Решението нанесе поражение на регулаторните органи, които през декември обвиниха компанията в антиконкурентно поведение и стратегическото придобиване на конкуренти, както и прекъсването на услугите на възможни съперници на пазара. По това време Федералната търговска комисия заяви, че ще настоява за санкции, включително принудителното разделяне на Facebook от Instagram и WhatsApp, придобити през 2012 и 2014 г. за съответно 1 млрд. и 19 млрд. долара.

Войната с технологичните гиганти

Съдебните дела са част от по-широки усилия на правителството на САЩ, целящи ограничаването на Big Tech компаниите заради обвинения в монополни практики и злоупотреба с влиянието им на пазара. Google също е изправен пред съдебен антитръстов иск, заведен от Министерството на правосъдието на САЩ.

В понеделник съдията Боасберг заяви, че твърдението на Федералната комисия, че Facebook има доминиращ дял от над 60% от пазара на социални мрежи, е "неподдържано" и "плоско". Той добави, че няма сведения по отношение на твърденията, че гигантът е прекъснал услугите на конкуренти, тъй като се е случило твърде далеч в миналото. Решението на съда илюстрира предизвикателствата, пред които са изправени регулаторите, опитващи се да променят антитръстовите закони в САЩ, за да отговарят на дигиталното развитие. Регулаторите често доказват, че компаниите злоупотребяват с пазарната си сила, като показват как вдигат несправедливо цените за клиентите си. Но Лина Хан, виден критик на Big Tech и новоназначен председател на Федералната търговска комисия, твърди, че компаниите могат да злоупотребяват с пазарното си влияние, без да таксуват потребителите директно - чрез влошаване на услугите или изискване на клиентите да предадат повече лични данни.

"Силата на Facebook е очевидна и въпреки това имаме съдия, който се впуска в ненужни подробности", казва Бил Ковачич, бивш председател на комисията. "Решението му е точен пример за това защо трябва да променим закона." Ковачич прогнозира, че Федералната търговска комисия ще преразгледа иска си и ще продължи борбата с технологичния гигант.

Още от Капитал

Дигитални модели

Дигитални модели