Космосът: новата граница за инвестиционните тръстове

Seraphim Space Investment Trust се стреми да събере 180 млн. паунда от борсата в Лондон

Първият инвестиционен тръст, листван във Великобритания, е посветен на космическия бизнес. Финансовата компания се надява, че подкрепата от малки инвеститори ще спомогне за безпроблемното първично публично предлагане през тази седмица.

Seraphim Space Investment Trust има за цел да събере 180 млн. паунда, за да ги инвестира в ранни етапи на космически проекти, с надеждата да се възползва от раздвижването в сектора. IPO-то в Лондон предлага на инвеститорите на дребно достъп до компании, в които досега е било трудно да се инвестира, пише Financial Times. "Искахме да направим космоса достъпен за обикновения човек. Не е нужно да сте милиардер, за да инвестирате в космоса", твърди Марк Богет, главен изпълнителен директор на Seraphim.

Началото идва на фона на нарастващ интерес към космическия бизнес, докато компании като SpaceX на Илън Мъск и Blue origin на Джеф Безос насърчават комерсиализацията на космоса.

Каква е ползата

Богет смята, че бързият спад в цената на сателитите скоро ще доведе до увеличаване на броя на обектите, които събират данни за Земята, в орбита. Тези данни могат да се използват в бизнеса, от прогнозиране на времето до улесняване на застрахователните искове. "Космосът не е свързан само с ракети и спътници. Всъщност става въпрос за дигитална игра, казва Богет. Компаниите, в които инвестираме, не се виждат като компании за космическа инфраструктура. Те се възприемат като предприятия за данни."

Космосът е една от най-новите възможности за малките инвеститори. Средствата, фокусирани върху ниши като възобновяеми енергийни източници или здравеопазване, са рекордно много. В световен мащаб капиталовите инвестиции в космически компании са скочили с 95% до 8.7 млрд. долара през годината до март, според Seraphim. В тази сума се включват и общо 4.2 млрд. долара, събрани от SpaceX и компанията за сателитни интернет услуги OneWeb. Но достъпът до инвестиции през тези ранни етапи в миналото е бил до голяма степен ограничен до частни инвеститори. IPO-то на Seraphim ще позволи на инвеститорите на дребно да се включат в играта, като минималната инвестиция е само 1000 паунда.

Шотландският фонд за управление на инвестиции Baillie Gifford, който предпочита инвестиционните тръстове като начин да се даде достъп на малките инвеститори до частния бизнес, също вижда привлекателността на космоса. Неговият тръст за малкия бизнес, Edinburgh Worldwide, е проявил интерес към две космически компании през последните няколко месеца. "Чрез съществуващите ни частни инвестиции в SpaceX и Spire видяхме от първа ръка как достъпът до космоса и свързаните с това възможности за спътници и данни са се променили драстично, казват ръководителите на Edinburgh Worldwide. Възможността за нови подходи и способности в такава динамична област е съвсем реална."

Космическа индустрия

Инвестиционният тръст на Seraphim ще поеме портфолиото на настоящия си фонд за рисков капитал. Тръстът очаква нетните му активи след IPO-то да бъдат 250 млн. паунда, включително значителни нови парични средства за нови инвестиции.

Кайл Колдуел, редактор на платформата за инвестиции Interactive Investors, заяви, че космическият тръст трябва да се разглежда заедно с други "иновативни инвестиционни идеи" в рамките на алтернативния клас активи, като роялти за музика. Той смята, че тези нови идеи ще се изправят пред силна конкуренция за капитал от страна на по-традиционни алтернативи като суровини, частен капитал и инфраструктура.

Seraphim Space излиза на борсата в натоварената година за първичните публични предлагания на нови инвестиционни тръстове, особено в категорията алтернативи. Пет нови тръста, започнали дейността си през първата половина на 2021 г. - включително четири инфраструктурни фонда, са събрали общо 1.2 млрд. паунда, според Асоциацията на инвестиционните предприятия. Това е най-голямата сума от 2017 г. насам.