Проблемите на Huawei крият "беззъб" контрол на САЩ срещу китайските технологии

Рестрикциите засега не се отразяват сериозно на много от азиатските компании

Всеки, който разглежда последните финансови резултати на Huawei, може да заключи, че американското правителство е постигнало успех. Усилията на Вашингтон да унищожи китайската технологична група, изглежда, работят: приходите на Huawei спадат, премиум смартфоните, които компанията пусна в края на юли, не работят с 5G и групата е принудена да продаде части от бизнеса си. През следващите пет години, твърди председателя Ерик Сю, единствената цел на компанията ще е да оцелее.

Но политическите експерти предупреждават, че САЩ не бива да прибързват с обявяването на победа в своята "технологична война" с Китай. Всъщност сред стотиците китайски технологични компании, към които Министерството на търговията на САЩ е насочило санкции, Huawei е единствената, която се бори за оставането си на пазара, пише Financial Times.

"В настоящия момент рестрикциите, които съществуват, са доста ограничени", казва Дъглас Фулър, доцент в City University Hong Kong, който следи отблизо китайската технологична индустрия и политиките на Пекин и Вашингтон към нея. "Очевидно те оказват силно влияние върху Huawei. Но върху всички тези останали компании, не толкова." Това е така, защото Вашингтон е използвал най-мощното си оръжие - забрана за достъп до машини и софтуер, произведени в САЩ, необходими за производството на полупроводници - само срещу Huawei.

Дилема пред Вашингтон

Вашингтон е изправен пред дилема в опита си да преструктурира контрола върху износа: за американските производители на чип оборудване и на софтуерни инструменти, използвани за проектиране на чипове, Китай се превърна в най-големия и бързо развиващ се пазар. Джон Вервей, анализатор на търговията и инвестициите с акцент върху микроелектрониката, твърди, че ръстът, задвижван от Китай, финансира способността на американската индустрия да прави иновации и по този начин да надмине Китай в надпреварата.

Съгласно Закона за реформа на контрола на износа от 2018 г. администрацията на САЩ трябва да идентифицира технологии, за които следва да се прилага допълнителен контрол на износа извън съществуващия регистър на технологиите за военна или двойна употреба. Но работата по тези списъци продължава да се проточва, тъй като правителството се стреми да балансира рисковете за националната сигурност, породени от придобиването от страна на Китай на ключова чип технология, с риска САЩ да загуби жизненоважен пазар.

Вместо това Вашингтон тръгва след Китай с по-груб инструмент: т.нар. Entity List - регистър на юридически лица, разглеждани като занимаващи се с дейност, противоречаща на националната сигурност или интересите на външната политика на САЩ. Американските компании трябва да кандидатстват за лиценз за износ, за да продават на компаниите в списъка, но те не са под обща забрана.

"Контролът върху конкретна технология или крайна употреба по-ефективно се справя с по-широк риск за националната сигурност", смята Ема Рафаелоф, политически анализатор в Комисията за преглед на икономиката и сигурността на САЩ и Китай (USCC), орган, упълномощен от Конгреса. Тя добави, че дългият процес на установяване кои технологии трябва да попаднат под допълнителен контрол на износа "е позволил междувременно неограничен износ от страна на САЩ от тези технологии".

Над 250 китайски компании са включени в списъка, повечето от които през последните две години. Но лицензи за износ продължават да бъдат издавани на някои от тях, а други са открили вратички. "За много от тези китайски компании изобщо няма последствия - бихте могли да кажете, че тази част от контрола върху износа на САЩ е беззъба", казва вътрешен представител на индустрията.

Hikvision, китайската технологична компания за наблюдение, добавена в списъка през 2019 г. заради допускането на репресии и наблюдение в провинцията Синдзян, отчете 40% скок на оперативната печалба за първите шест месеца на тази година. Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), най-големият производител на чипове в Китай, отбеляза увеличение на приходите си с 43% през второто тримесечие. Въпреки че на компанията е забранено да получава чуждестранно оборудване за разширяване на капацитета с по-нови технологии, представянето "показва, че SMIC са успели бавно да получат достъп до американско оборудване", пишат анализаторите от Jefferies този месец.

Възможността Вашингтон да наложи санкции в стил Huawei на още китайски компании виси над индустрията. Някои служители в администрацията на Байдън обсъдиха по-широк контрол върху износа на технологии за Китай. Но опасенията, че ще нанесат повече вреда на технологичното лидерство на САЩ в дългосрочен план, може да продължат да пречат на тези намерения. Дъглас Фулър твърди: "Това, което ще получим от администрацията на Байдън, ще бъде подход за всеки отделен случай, а не много обширни забрани."

Още от Капитал