Свързаната с България Documaster привлече 13 млн. евро инвестиция

IT компанията, чийто основен екип е в София, ще придобие две нови дружества и ще разшири пазара си

"Част от новата инвестиция ще отиде в доразвиването на екипа в Норвегия, но това не означава, че в България няма да растем", каза мениджърът на българския офис Георги Василев.
"Част от новата инвестиция ще отиде в доразвиването на екипа в Норвегия, но това не означава, че в България няма да растем", каза мениджърът на българския офис Георги Василев.    ©  Надежда Чипева
"Част от новата инвестиция ще отиде в доразвиването на екипа в Норвегия, но това не означава, че в България няма да растем", каза мениджърът на българския офис Георги Василев.
"Част от новата инвестиция ще отиде в доразвиването на екипа в Норвегия, но това не означава, че в България няма да растем", каза мениджърът на българския офис Георги Василев.    ©  Надежда Чипева

Норвежката IT компания Documaster, която има български съосновател и основен екип в София, привлече свеж капитал от 135 млн. норвежки крони (13 млн. евро). Голяма част от финансирането се осигурява от нови инвеститори, които за момента остават неизвестни. Останалите средства идват от вече съществуващи акционери, съобщиха от компанията, която новата инвестиция оценява на 650 млн. норвежки крони. Допълнителният капитал ще се използва за придобиването на други две софтуерни компании - норвежката Infoworker и шведската Comprima Software, което ще разшири пазара на дружеството.

Свеж капитал

Предишният финансов рунд в Documaster беше през 2017 г., когато скандинавският инвестиционен фонд Summa Equity и инвестиращата в технологични фирми Norselab осигуряват близо 10.5 млн. евро. До новата инвестиция общият им дял в Documaster беше почти 80%.

През следващите години капиталът на дружеството беше увеличен със средства на собствениците, а през 2020 г. Documaster реши да пристъпи към нов рунд за финансиране, но процедурата беше отложена заради пандемията. "Сегашната инвестиция е по-скоро нещо отложено, но не и неочаквано. Тя е част от по-голям процес, който ние имаме за допълнително финансиране. Надяваме се това да не е последната подобна новина за тази година", коментира мениджърът на българския офис Георги Василев за "Капитал".

Новите в отбора

Със средствата Documaster ще придобие норвежката компания Infoworker, която специализира в различни инструменти на Office 365 на Microsoft. "Доста голяма част от нашите клиенти използват услугите на Office 365 и тази интеграция е важна за нас. Решихме, че е добра стратегия да придобием подобна компания", каза още Василев.

Другата компания, която ще стане собственост на Documaster, e шведската Comprima Software. С това Documaster очаква да придобие и сериозен пазарен дял в страната, където присъства от 2018 г. Към момента шведската фирма работи с около 100 общини. "Фирмата ще продължи да си съществува и да прави това, с което се занимава. Ще търсим синергии, но само там, където е нужно", коментира Василев.

На българския пазар

Макар и индиректно, допълнителното финансиране ще се отрази и на дейността на Documaster в България. "Част от новата инвестиция ще отиде в доразвиването на екипа в Норвегия, но това не означава, че в България няма да растем. Виждаме голям потенциал в публичния сектор, като все още най-големият ни приход е именно от там, близо 90%", каза Василев, но уточни, че клиентите са изцяло в чужбина и сред тях засега няма български държавни или общински структури.

Софийският офис е най-голямото звено на норвежката компания, като в него работят близо 60 души. По думите на Василев тук фирмата взима и много от техническите си решения по развитието на продуктите. След последните промени офисът в България ще се фокусира върху продуктите за публичната администрация на Норвегия и Швеция, а за новите продукти на Documaster, насочени към частния бизнес, ще бъде създаден нов екип в Норвегия.

Компанията

Documaster е създадена през 2014 г., като участие в нея има и българинът Димитър Узунов. Компанията разработва coфтyepни пpoдyĸти зa дългocpoчнo cъxpaнeниe нa дoĸyмeнти, които помагат на общинските и държавните организации, основно в Норвегия и Швеция, да архивират лесно документите си и да предоставят достъп до тях на служители и граждани. През последните години ĸoмпaниятa разработва и продукти за нуждите на ĸopпopaтивни структури, които улесняват търсенето на нужната информация.