Вече може да съхраняваме COVID сертификата си в телефона

Мобилното приложение Cardbox предоставя нови възможности и улеснения за потребителите

Вече може да съхраняваме COVID сертификата си в телефона
Вече може да съхраняваме COVID сертификата си в телефона

Нова функционалност за ваксинираните срещу COVID осигурява мобилното приложението Cardbox, разработено първоначално като "портфейл за карти", а впоследствие допълнено и с други специфични функционалности, важни за фирмите и полезни за клиентите.

Лесно и полезно

Новата версия на Cardbox позволява на потребителите да съхраняват в смартфона си цифрово копие на своя COVID сертификат, като по този начин се превръща в първото българско приложение, което предоставя тази функционалност.

Приложението е одобрено от трите големи магазина Google Play, App Store на Apple и AppGallery на Huawei и може да се свали напълно безплатно от потребителите - cardbox.bg/invite.php

Добавянето на COVID сертификата в приложението става лесно. Потребителят сканира с телефона си QR кода на своя COVID сертификат и цялата информация, включително самият QR код, автоматично се въвеждат в приложението и се визуализират. По този начин потребителите винаги разполагат със своя COVID сертификат и могат бързо да го представят при необходимост, например на гранични пунктове, но също при поискване от здравните власти или при въвеждане на контрол при посещения в различни обекти като заведения за хранене, кина, театри, концерти, фитнес зали и др.

Информацията от сертификата е налична на български и на английски, а QR кодът може лесно да бъде сканиран директно от дисплея на телефона. Освен въведената в приложението информация от COVID сертификата в телефона може да се запази и оригиналният PDF файл на документа.

С различна функционалност

Наскоро, на 26 август 2021 г., държавният системен интегратор "Информационно обслужване" АД също пусна приложение за COVID сертификати. Неговата функция обаче се различава от тази, която се предлага от Cardbox. Приложението на "Информационно обслужване" е направено с цел проверка валидност на сертификат. Чрез него може да се сканира QR кода на всеки сертификат и да се провери дали той е валиден или не. В приложението обаче не може да се запазва електронно копие на сертификата за разлика от услугата, предлагана от Cardbox.

Приложението на "Информационно обслужване" е направено с цел да послужи например на организатори на дадено събитие, собственици на заведения или киносалони, в случай че бъдат задължени или решат да допускат само ваксинирани лица (или такива, прекарали COVID, или с отрицателен PCR). С него те ще могат да проверяват на входа валидността на сертификатите на посетителите.

Плюс карти за отстъпки

След като потребителят инсталира Cardbox в телефона си, той може да въведе в него и всички свои карти за отстъпки от различни магазини и други търговци. По този начин не се налага да носи със себе си физическата карта, а може да я представи електронно.

За разлика от други подобни приложения Cardbox дава възможност на потребителите да добавят само с няколко клика нови карти за отстъпки от различни компании - например веригата бензиностанции "EKO", центрове за гуми "Диана", спедиторските услуги на Speedy, Technomarket, застрахователния брокер SDI и много други.

Освен отстъпки потребителите на приложението получават оферти и новини за компаниите. Освен това те винаги имат налична информация в реално време за натрупани точки по карти, промени в отстъпки, брой оставащи посещения по предплатени фитнес или други карти и др.

Приложението е свалено над 200 000 пъти в страната и в него се съхраняват повече от 2 милиона различни дигитални карти. Освен че е удобно за употреба, то допринася за опазване на околната среда, тъй като чрез него се намалява използването на пластмаса, от която се произвеждат традиционните пластични карти за отстъпка, обясняват създателите на Cardbox.

Още от Капитал