CLICO е дистрибутор с добавена стойност на решения за киберсигурност

В България бизнесът на компанията се развива активно в последните 7 години

Томаш Риж - главен изпълнителен директор на CLICO, (вляво) и Александър Стаменов - управляващ директор за България
Томаш Риж - главен изпълнителен директор на CLICO, (вляво) и Александър Стаменов - управляващ директор за България
Томаш Риж - главен изпълнителен директор на CLICO, (вляво) и Александър Стаменов - управляващ директор за България
Томаш Риж - главен изпълнителен директор на CLICO, (вляво) и Александър Стаменов - управляващ директор за България
CLICO е дистрибутор с добавена стойност (VA) на решения за киберсигурност. За 30 години CLICO израства от "гаражна" фирма в компания с поделения в 16 европейски страни и няколко лаборатории, коментират Томаш Риж - главен изпълнителен директор на CLICO, и Александър Стаменов - управляващ директор за България

Профили

Томаш Риж, главен изпълнителен директор и член на борда на директорите на CLICO от създаването на компанията през 1991 г. Преди това 12 години е бил системен инженер и анализатор в Joint Systems Research Department (JSRD). Завършил е магистратура по "Автоматизиран контрол и компютърни науки" в Университета по науки и технологии в Краков.

Александър Стаменов е регионален мениджър на "CLICO България" от 2015 г. Преди това е заемал различни позиции в българските представителства на IBM и Cisco. Учил е "Информатика" в СУ "Св. Климент Охридски" и "Бизнес администрация" в НБУ..

Тази година CLICO отбелязва 30 години от старта си като специализиран дистрибутор с добавена стойност (VA). Как се промени бизнесът, заплахите, решенията, които предлагате?

Томаш Риж: Преди 30 години трима състуденти основахме CLICO в Краков като тип "гаражна" фирма, тримата продължаваме да работим и до днес във фирмата. Избрахме да се фокусираме върху върхови технологии и решения, които да предоставяме на партньори, а не да ги снабдяваме с масови продукти като матрични принтери и компютри.

Но да си в крак с новите технологии и да ги внедряваш са две различни неща, изискват се много повече умения. Затова инвестирахме много време и усилия да разберем и да проучим продуктите и след това да ги представим на пазара. Това правим и досега вече 30 години.
През 1995 г. подписахме и първата си сделка с доставчик на решения за сигурност - израелската компания Check Point Software Technologies, създадена само 2 години по-рано от трима бивши офицери от израелската армия.

Първият клиент на продуктите за сигурност беше полската Академия по металургия в Краков, защото техните студенти бяха успели да пробият ID и паролата на своите преподаватели и да сменят оценките си от изпитите.

Александър Стаменов: Промяната в киберзаплахите и съответно начините на защита е всъщност най-голямото предизвикателство пред публичните и частните организации в страната. Само преди 10 години киберсигурността не беше в полезрението на топ мениджмънта на компаниите. Трябваше да се случат пробиви като Stuxnet, които генерираха милиардни загуби за големи компании, за да се обърне сериозно внимание на сигурността на информационните технологии. Днес има много повече регулации и непрекъснати иновации в технологиите за защита и автоматизация на откриване и отстраняване на проблеми в сигурността.

Как се отрази пандемията Covid-19 върху бизнеса ви?

Томаш Риж: За нас пандемията не промени радикално процесите, ние бързо успяхме да преминем от работа в офиса към дистанционен режим. Не сме спирали доставките нито за момент. В началото нямаше недостиг на компоненти, производителите бяха заредили складовете си с продукти. В момента обаче има огромен недостиг не само за нашата индустрия, а и за автомобилната и други сектори, които използват чипове. За някои продукти вече се налага да се чака по няколко месеца, дори половин година, именно заради липсата на чипове.

Александър Стаменов: Първоначалният ефект от всяка криза е спиране на проектите, които не са с висок приоритет, като се изчакваше развитието на ковид ситуацията. Така 2020 година завърши с много сериозен ръст от продажбата на компютри и лаптопи и спешни мерки и инвестиции за обезпечаване на дистанционната работа. За някои организации това беше и време за препозициониране и създаване нови приоритети за развитие.

Как развивате бизнеса си извън Полша и какво е международното ви присъствие?

Томаш Риж: След създаване на компанията в Краков изградихме още 4 офиса в Полша, а след това решихме да излезем и на външните пазари. В България първата сделка на CLICO беше през 1999 г. с нашия партньор ACT Sofia, като реализирахме най-мащабния си проект за Европа с решения на Check Point. И досега ACT Sofia е наш доверен партньор. Ние ценим високо доверието и лоялността на своите партньори.

Днес имаме поделения в Румъния, България, Хърватия, Словения, Словакия, Чехия, Сърбия и Унгария, имаме представителства за 16 страни от региона, включително Албания, Косово, Македония, Черна гора, Адриатика и Прибалтика.

Александър Стаменов: В България бизнесът ни се развива активно в последните 7 години. Това е период на изграждане на нашия екип от професионалисти и мрежа партньори в страната. В България CLICO е четвъртият по големина ИТ дистрибутор за 2020 в класацията DigitalK 101 и е на второ място, веднага след Румъния, сред представителствата в Източна Европа.

Какво ви отличава като дистрибутор с добавена стойност?

Томаш Риж: Като VA дистрибутор продължаваме да обучаваме пазара за новите технологии. Поддържаме техническите екипи и преди реализирането на даден проект за някои партньори оказваме от тяхно име и поддръжка при следпродажбеното обслужване на внедреното решение. От името на нашите партньори организираме и обучения в нашите тренинг центрове за решенията на много от вендорите, които нямат местни представителства.

CLICO е изградила няколко лаборатории, в които дори крайни клиенти на нашите партньори могат да видят как работи избраното решение в тяхната специфична среда, преди да го внедрят "на живо". Тези лаборатории са предимно във Варшава, но са достъпни от целия свят, включително за клиенти от България. Имаме и специална лаборатория за т.нар. центрове за управление на сигурността (SOC), в които се тества как те защитават приложения като SCADA, характерни за промишлеността, или други системи, като банкови например.

Втората важна област, когато говорим за партньорите ни, е да се опитаме да разберем проблема на клиента, да предложим одит доколко съответната мрежа е чувствителна към заплахите, имаме и демо оборудване за SOC център. Освен това с продуктите на нашия доставчик Palo Alto са инсталирали хиляди точки за събиране на данни за сигурността (PoC). Тези данни помагат за навременно отчитане на нови заплахи и навременна реакция.

Александър Стаменов: Всяка година CLICO прави голяма конференция за киберсигурност, на която водещи международни експерти разясняват кои са най-новите тенденции в киберсигурността, какви заплахи са се появили в региона и света и какви мерки трябва да се вземат за защита. Въпреки че у нас има... защо да не кажем "страх" от облака и преместването на ИТ в облачни инфраструктури - това е най-бързо растящата тенденция на развитите пазари.

Различни ли са изискванията на малките и средните фирми?

Томаш Риж: Все повече компании от сектора се насочват към управляеми услуги за сигурност. Те предпочитат да плащат месечна такса, а получават всички обновления и високо ниво на защита. Нашите SOC центрове също предоставят управляеми услуги за сигурност - директно или от името на партньор.

Александър Стаменов: Малките и средните фирми са може би най-уязвими за бързо променящите се заплахи. Моята препоръка е да потърсят доверен доставчик на софтуер за защита на компютри и сървъри и да обмислят поставянето на "блиндирана врата" на изхода си към интернет. "Блиндираната врата" е всъщност защитна стена от ново поколение. А SOC центъра могат да ползват като абонамент подобно на СОТ услугите за физическа сигурност. В страната има доставчици и за двете решения.

Как избирате кои технологии и продукти да дистрибутирате?

Томаш Риж: В нашето портфолио има продукти на повече от 20 вендора, като внимателно избираме нови на базата на тяхната репутация и лидерство в определен технологичен сегмент. Всъщност подобен беше договорът ни с Check Point. Израелската компания бе създадена през 1993 г., а работим с тях от 1995 г. С Palo Alto сключихме договор за дистрибуция през 2009 г., когато пазарната им капитализация бе едва 15 милиона долара.

През март т.г. включихме в портфолиото си и специализираната платформа на Recorded Future. Тя предоставя огромно количество данни от 850 000 източника, включително контекстна информация от 1500 хакерски форума от "тъмната мрежа", ускорявайки работата на SOC центровете.

Александър Стаменов: Стремим се да добавяме технологии, които допълват текущото ни портфолио в насоки, допринасящи за повече сигурност. Към казаното досега бих добавил партньорството ни със SentinelOne. Това е един от малкото сигурни начини за защита от криптовируси (ransomware) и решението е подходящо както за малки, така и за големи компании.

Томаш Риж:

Защитата може да се провали от най-малкия пропуск

Когато говорим за сигурност, често давам пример с "Титаник". Една от причините за потъването на толкова голям кораб с всякакви предпазни мерки и защитни секции е навлизането на вода през няколко малки отвора - резултат от удара, чиято обща площ е била 1 кв. метър. Това звучи невероятно, но проблемът е бил, че тези отвори са били разположени по целия корпус на кораба. По същия начин трябва да мислим и за сигурността - малки пропуски или уязвимости, но на различни места, могат да нанесат огромни щети на много системи и на компанията като цяло.

С годините разширихме нашето портфолио с редица мрежови продукти, но днес фокусът ни е върху управлението на сигурността, то става много по-важно от самите продукти.