NASA сглоби първата "лунна" ракета след половин век пауза

Капсулата Orion, предназначена за полет на астронавти в "дълбокия Космос", трябва да бъде изстреляна без екипаж в края на януари

През есента на миналата година NASA поиска от американския Конгрес 3.2 млрд. долара допълнително за разработка на лунен спускаем апарат, но вместо това получи само около 850 млн.
През есента на миналата година NASA поиска от американския Конгрес 3.2 млрд. долара допълнително за разработка на лунен спускаем апарат, но вместо това получи само около 850 млн.
През есента на миналата година NASA поиска от американския Конгрес 3.2 млрд. долара допълнително за разработка на лунен спускаем апарат, но вместо това получи само около 850 млн.    ©  Nasa
През есента на миналата година NASA поиска от американския Конгрес 3.2 млрд. долара допълнително за разработка на лунен спускаем апарат, но вместо това получи само около 850 млн.    ©  Nasa

Американската космическа агенция NASA приключи тази седмица "физическата част" от асемблирането на супертежката ракета носител Space Launch System (SLS) и пилотирания космически апарат Orion, който по план през 2023 г. трябва да изпрати първите астронавти около Луната след повече от половин век пауза. Близо 35-тонната капсула, способна да извърши триседмично пътешествие в "дълбокия Космос" с до шестима души на борда, беше прикрепена към втората степен на SLS в сряда. Сервизният модул на Orion, който осигурява соларното захранване и двигателната тяга на лунната капсула, е разработен от Европейската космическа агенция (ESA). С това хардудерът, предназначен за първата тестова мисия Artemis 1, на практика беше окончателно сглобен.

Преди обаче близо 100-метровата ракета носител и прикрепеният към нея космически апарат да бъдат изстреляни, те трябва да преминат през още няколко седмици наземни проверки и изпитания. Тестовете трябва да удостоверят, че всички компоненти действително са съвместими помежду си и работят нормално след финалното асемблиране. През декември SLS трябва да премине и през т.нар. wet dress rehearsal - зареждане на резервоарите с гориво и втечнен кислород, преминаване през всички подготвителни фази и предстартово броене, без обаче да ракетата реално да бъде изстреляна. Очакванията са, че Artemis 1 ще бъде напълно готова за полет към Луната най-рано в края на януари 2022 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • русороби вън
  • - 1

  Без участието на ESA нямаше да пратят никого никъде.

  Нередност?
 • 2
  uys1511761111541407 avatar :-P
  Emil Dimov
  • - 6
  • + 1

  NASA сглоби първата си "лунна" ракета - това е супертежката ракета носител Space Launch System (SLS) с пилотирания космически апарат "Orion", която по план през 2023 г. трябва да изпрати първите астронавти около Луната след повече от половин век пауза! (защо ли? - ниКОЙ не ти казва и смеш ли да питаш?!!!) Близо 35-тонната капсула "Orion" е способна да извърши триседмично пътешествие с до шест човека на борда и е предназначена за полет на астронавти в "дълбокия космос" като тя трябва да бъде изстреляна без екипаж в края на януари 2022 г. Това е мисията "Artemis 1" като по време на тази тестова мисия до Луната капсулата ще бъде изстреляна по траектория, преминаваща на около 100 км. над повърхноста на Луната, след което ще използва неговата гравитация, за да влезе в т.нар. отдалечена "ретроградна орбита" - това е стабилна орбитата около Луната, където в близко бъдеще евентуално трябва да бъде изпратена малка обитаема космическа станция - т.нар. "Lunar Gateway"!
  И ако полетът на космическия апарат протече нормално, то NASA ще премине към следващата си мисия, наречена "Artemis 2" като нейната цел ще е изпращането на трима астронавти (български и един македонски "тай ко навт" около Луната без обратно връщане съглано заветите на Слави!) Предвидено е мисията да бъде извършена до края на 2023 г. като "Artemis 2" ще се насочи към далечна точка отвъд лунната орбита, до която никога не е достигало човешко същество! Сегашният рекорд е от 1970 г. и е постигнат от злополучната лунна мисия на Apollo 13! (аварирала поради желанието на "ха-ме- ри- кан- ци- те" да завладеят Луната само дето "парашута" не им се отвори (ха-ха-ах!!!).

  Нередност?
 • 3
  uys1511761111541407 avatar :-?
  Emil Dimov
  • - 8
  • + 1

  Да така стават няКОЙ работи след като се инвестираха около 25 милиарда $ в програмата "Аполо" и след неуспешната мисия с "запалените" астронавти, които изгоряха в капсулата като Джордано Бруно на кладата, защото истината е преди всичко, но зависи КОЙ как я разбира! След 17 мисии (а те не са толкова, защото след "Аполо 1", който трябваше, но така и не "кацна" (филмчетата на Кубрик вече са били готови!) на Луната и тестовите мисии с астронавти Аполо (8 - 10) дойде ред на "Аполо 11" и след 12 астронавти официално стъпили на Луната програмата беше набързо "закрита" въпреки, че имаше готови още 3 кораба Сатурн 5 - "Аполо ( 18 - 20)"!
  Въпроса е ЗАЩО след като Фон Браун направи всичко възможно Америка да изпревари СССР в гонката до Луната и цялата машина беше добре "смазана" мисиите се прекратиха - та дори и по късно изтриха всички записи от лентите снимани на Луната, а после след смърта си Кубрик все пак си признава, че е снимал "филмчета" в студио с участието на астронавти на Земята! като това не означва, че американци не са стъпвали на Луната!!!

  Нередност?
 • 4
  ausbilder avatar :-|
  ausbilder
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#] от "":

  Айде още един плоскоземец.

  Нередност?
 • 5
  uys1511761111541407 avatar :-P
  Emil Dimov
  • + 1

  До коментар [#] от "":
  хАйде още един плоскочелец!

  Нередност?
Нов коментар