Слабата година за собственика на TikTok доведе до преструктуриране

ByteDance ще промени начина на работа

Основателят на ByteDance Жанг Иминг
Основателят на ByteDance Жанг Иминг    ©  Reuters
Основателят на ByteDance Жанг Иминг
Основателят на ByteDance Жанг Иминг    ©  Reuters

Китайската компания ByteDance, която е собственик на социалната мрежа за споделяне на кратки видеа TikTok, ще промени структурата, по която компанията работи. Това се разбира от вътрешна бележка, разпратена до служителите, достигнала и до Financial Times. Основателят и главен изпълнителен директор Жанг Иминг ще раздели фирмата на шест отделни бизнес единици, като решението цели да улесни привличането на инвеститори.

"Преструктурирането е основна тема за ByteDance на фона на трудната година за компанията", смята Майкъл Норис, старши изследовател в шанхайската консултантска агенция AgencyChina. "Промяната в начина на работа на компанията ще направи всичко по-разбираемо за инвеститорите, които разглеждат всеки потенциален проспект, което улеснява намирането на бъдещи двигатели за растеж и потенциално носещи много пари отделения", добави той пред Reuters. До момента различните продукти и приложения на компанията, сред които приложението за изпращане и получаване на съобщения Lark и апликацията за видеоразговори Xigua, са били разпръснати и са докладвали на различни хора, което е намалило продуктивността и потенциалните печалби. Финансовият директор на компанията Шоу Зи Чу ще освободи поста и ще се концентрира върху работата си по управлението на TikTok. Чу, който беше нает в компанията през март, до момента съчетаваше двете позиции.

Тежката за ByteDance година беше предизвикана от решението на китайското правителство да промени регулациите в няколко сектора, всеки от които пряко засяга дейностите на собственика на TikTok. Правителството наложи нови правила в сферата на онлайн образованието и гейминга, като това даде отражение върху представянето на компанията. ByteDance дори съкрати по-голямата част от персонала си, който работеше по образователни проекти, и в момента ще се концентрира върху обучение без учители и образование за възрастни, като и двете подкатегории ще бъдат обединени във фирмата Dali Education.

Друго последствие от наложените от Пекин промени в начина на работа е и неяснотата кога ще бъдат възстановени направените инвестиции в тези сектори. Според Норис "инвестициите, направени в секторите на образованието и гейминга, ще се нуждаят от повече време, за да се върнат". Той също така смята, че отварянето на платформите за конкуренти, както и стимулирането на оперативна съвместимост между различни приложения, като и двете са нови изисквания на правителството, поставят под сериозна въпросителна амбициите на компанията в сферата на онлайн търговията.

Решението за преструктуриране идва, след като компанията обяви по-кратки работни дни в опит да подобри здравето на служителите си. Те ще трябва да получат разрешение, за да бъдат в офисите си в часове, различни от позволените от 10 до 17. ByteDance е една от първите технологични компании, които се отказват от така наречения модел на работа "996", според който служителите трябва да работят от 9 сутринта до 9 вечерта шест дни от седмицата. Компанията се отказа от планове за извънредно работно време през уикендите в началото на август.

Още от Капитал