Българската софтуерна компания "Мелън" купи основния дял в косовската Frakton

Инвеститорът планира да разшири дейността в Прищина в комбинация с действащите си офиси в София, Велико Търново и Скопие

Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на Melon
Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на Melon
Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на Melon    ©  Цветелина Белутова
Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на Melon    ©  Цветелина Белутова

Българският технологичен сектор от години е един от най-големите магнити за чужди инвеститори. Но някак под повърхността остават новините за български софтуерни компании, които правят обратното - инвестират навън в търсене на нови възможности и специалисти. Новината за подобна сделка дойде в началото на тази седмица и то на донякъде неочаквано място, което тепърва може да се превърне в притегателен център за българския бизнес - Косово. Софтуерната компания "Мелън" придоби мажоритарен дял в местната Frakton и планира да разширява дейността в Прищина в комбинация с действащите си офиси в София, Велико Търново и Скопие.

Финансови параметри около сделката не бяха разкрити, но "Мелън" вече държи 51% дял в Frakton, показва Косовският търговски регистър. Останалите акционери са изпълнителният директор Челик Нимани с 29.40% и технологичният директор Едон Шекирака с 19.6%. Двете компании са близки като бизнес - предлагат софтуерни услуги на външни клиенти от най-различни индустрии в областта на уеб и мобилните технологии (.NET, PHP, Python, Ruby, NodeJS, ReactJS, iOS, Android и др.).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар