Дроновете на бъдещето

Създадената от братята Свилен и Константин Рангелови Dronamics иска да демократизира преноса на товари

Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови
Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови
Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови    ©  Tsvetelina Belutova
Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови    ©  Tsvetelina Belutova
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Логистичният свят се променя с бързи темпове с навлизането на роботизираните доставки. Най-видими са иновациите при дроновете, които вече разнасят малки стоки и храни в пилотни проекти в отделни населени места. Но една българска компания има далеч по-големи амбиции от дребни доставки - иска да промени целия сектор, като демократизира преноса на товари и по-тежки пратки на по-дълги разстояния. Създадената преди седем години от братята Свилен и Константин Рангелови "Дронамикс" (Dronamics) иска да започне търговски полети до лятото на 2022 г., а вече има партньорства и с логистични гиганти като Hellmann и DHL. Макар тепърва да предстои да изгради сериозен бизнес, компанията се развива и расте както по екип, така и по приходи. Което се вижда и от лидерската й позиция в секторната класация за машиностроителите в "Гепард". Приходите на българското дружество "Дронамикс" скачат с над 240% до 4.1 млн. лв. през 2020 г.

"Дронамикс" е създадена през 2014 г. от Свилен и Константин Рангелови. Първият е предприемач, а вторият е авиационен инженер. Те стигат до идеята за собствен дрон донякъде на шега, след като Константин моли Свилен да му прати сирене в Нидерландия. Така решават да създадат безпилотен самолет, кръстен от тях "Черен лебед" (Black Swan). Той може да пренася товари до 350 кг на разстояние до 2500 км. Първоначалната цел е доставка на пратки до трудно достъпни места със слабо развита инфраструктура. В началото братята искат да направят наричаната от тях "летяща баничарка", която да пренася стоките директно от производствените центрове до потребителите. Идеята привлича интереса на инвеститорите. Първи се включва фондът Eleven, който влага пари в в няколко поредни рунда. След него се присъединява и австрийският SpeedInvest, както и много индивидуални инвеститори като съоснователя на Telerik Бойко Яръмов и други. Постепенно планът и моделът претърпяват развитие и компанията си поставя за цел да изгради мрежа от партньорски летища, през които да управлява линии на доставки - те вече са над 40 в 13 държави. В момента "Дронамикс" очаква да получи лиценз за карго дрон авиолиния.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар