Samsung избра Тексас за новия си завод за чипове за 17 млрд. долара

Предприятието ще отвори през 2024 г.

Главният изпълнителен директор на компанията Лий Джей-Йонг излезе от затвора наскоро и обяви мащабни планове за инвестиции.
Главният изпълнителен директор на компанията Лий Джей-Йонг излезе от затвора наскоро и обяви мащабни планове за инвестиции.
Главният изпълнителен директор на компанията Лий Джей-Йонг излезе от затвора наскоро и обяви мащабни планове за инвестиции.    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор на компанията Лий Джей-Йонг излезе от затвора наскоро и обяви мащабни планове за инвестиции.    ©  Reuters

Южнокорейският технологичен гигант Samsung е избрал тексаския град Тейлър за изграждането на новия си завод за чипове, твърди Wall Street Journal (WSJ). Според изданието обявяването на новината ще се случи още днес в 17 часа местно време, когато губернаторът на Тексас Грег Абът ще участва на събитие. Според информацията на изданието се очаква той да направи "икономическо изявление", което практически се случи. От технологичната компания първо отказаха да потвърдят новината, но няколко часа по-късно обявиха, че са избрали Тексас за най-голямата си инвестиция в САЩ. "С по-голям производствен капацитет ще можем да обслужваме по-добре нуждите на нашите клиенти и да допринесем за стабилността на глобалната верига за доставки на полупроводници", заявява Кинам Ким, заместник-председател на Samsung.

Samsung проучваше няколко локации, сред които Аризона, Ню Йорк и Флорида, но като че ли данъчните облекчения, които Тейлър е предложил, са най-добри. Според източниците на вестника финансовите стимули са намаления на имотните данъци до 92.5% за първите 10 години, като процентът постепенно ще намалява на всеки десет години. Очакванията са заводът да създаде повече от 2000 високотехнологични работни места, ще заработи през втората половина на 2024 г., а строителството ще започне през първата половина на следващата година.

Предвижданията на специалистите са новата фабрика да изпълнява поръчките, които Samsung получава от други компании. Чипове, които са създадени по дизайн на южнокорейската компания, се очаква да продължат да бъдат произвеждани в Остин, където е другият завод на компанията. Това означава, че в Тейлър ще се концентрира производството на чипове памет и такива, които се използват в автономните превозни средства. Има слухове, че заводът дори ще произвежда и чипове от три нанометра, които са последната иновация в бизнеса.

Новината идва, след като в последните няколко месеца администрацията на американския президент Джо Байдън обяви сериозни амбиции за превръщането на САЩ в център за производство на чипове. Намеренията на Байдън получиха тласък и от глобалния недостиг на чипове малко след началото на пандемията от коронавирус. Изпълнителният директор на Intel Пат Гелсингър наскоро обяви, че според него недостигът на полупроводници се очаква да продължи поне до края на 2023 г.

През юни Сенатът одобри план на Байдън, според който индустрията ще получи субсидии от 52 млрд. долара. Камарата на представителите все още не е приела предложението, но стратегическата значимост, която чиповете предполагат, дава предпоставки това да се случи бързо.

Само 12% от глобалното производство на чипове е в САЩ при 37% през 1990 г., сочат данни на Асоциацията на полупроводниковата индустрия. Китай, Тайван и Южна Корея са новите центрове на индустрията, което е и причината за тяхното стратегическо значение. Южнокорейската компания планира инвестиции от 205 млрд. долара в следващите няколко години, като по-голямата част от тях се очаква да отидат именно за полупроводници.

Samsung не е единствената компания в бранша, която ще инвестира сериозно в следващите няколко години. Тайванската TMSC е заделила над 100 млрд. долара за изграждането на нови заводи в следващите три години. Intel също планира инвестиции от около 100 млрд. долара, като заводите на американската компания ще бъдат в Европа и САЩ. TSMC и Sony наскоро обявиха изграждането на нов завод в Япония, но неговото откриване не се очаква поне до края на 2024 г. Същата година се очаква и започването на работа на завода на компанията в Аризона.

Промяната

Мащабните планове за инвестиции на Samsung станаха възможни едва след освобождаването на фактическия шеф на компанията от затвора - Лий Джей-Йонг. Той попадна зад решетките по обвинение, че е подкупил бившия президент на Южна Корея Пак Кън-Хе. Една от официалните причини Лий да бъде предсрочно освободен от затвора беше именно "икономическа". Причината за това е, че през 2015 г. две от подразделенията на Samsung се обединиха, което консолидира властта на внука на основателя на компанията. По този начин всяко значимо решение на компанията изискваше съгласието на Лий.

Той е на обиколка в САЩ през последните няколко седмици, като се е срещал с изпълнителните директори на Moderna, Verizon и Microsoft. Лий също така проведе работна среща с представители на Белия дом. През май южнокорейският президент Мун Дже-Ин и Байдън проведоха среща във Вашингтон, на която обещаха увеличено сътрудничество между двете страни. Тази година южнокорейските инвестиции в САЩ достигнаха рекордно ниво от 62.4 млрд. долара, което е с 14% повече от 2020 г.