Италианската DHH купува 60% в българската облачна компания "Еволинк"

Цената на сделката е 2.45 млн. евро, но има опция и за пълно придобиване на компанията през 2025 г.

Светослав Христов, председател на борда на директорите на "Еволинк"
Светослав Христов, председател на борда на директорите на "Еволинк"
Светослав Христов, председател на борда на директорите на "Еволинк"    ©  Еволинк
Светослав Христов, председател на борда на директорите на "Еволинк"    ©  Еволинк

Италианската технологична група DHH обяви, че купува 60% в българската компания, специализирана в облачните услуги "Еволинк". Цената на сделката е 2.45 млн. евро, които ще бъдат платени в брой, а транзакцията трябва да бъде финализирана на 30 ноември.

Инфраструктурата като услуга

Създадената през 2004 г. "Еволинк" работи с клиенти от различни сектори като телекоми и медии, като предоставя тъй наречената "инфраструктура като услуга" (IaaS) - сред основните й дейности е предоставянето на видеострийминг услуги, специализирани облачни решения, виртуална частна мрежа, колокация и др. Например тя беше партньор на БНТ и "Нова тв" за излъчването онлайн на европейското първенство по футбол това лято. Компанията има два центъра за данни в София и около 50 души екип.

Приходите й за миналата година достигнаха около 6 млн. лв. и загуба от 841 хил. лв. заради отписани несъбираеми вземания според отчета за 2020 г. В прессъобщението на DHH за сделката се казва, че за 2021 г. очакванията са оборотът да достигне 3.2 млн. евро (6.25 млн. лв) при нетна печалба от 15 хил. евро.

Според условията на сделката DHH може да придобие и останалите 40% в "Еволинк" след четири години, при изпълнение на определени параметри и условия през финансовата 2024 г. Дотогава миноритарните дялове остават в сегашния мениджмънт - изпълнителния директор Бисер Цонев и председателя на борда на директорите Светослав Христов. Освен двамата другите досегашни акционери бяха три български дружества - "Индекс България СА", "Топика-Експерт" и "Девора-България", чиито общ дял е точно 60%.

"Постигната е договорка за бъдещо трансформиране на акции на този екип в акции в DHH, което да гарантира устойчиво развитие на компанията и взаимен интерес", обяви пред "Капитал" Светослав Христов. Според него една от причините за избора на DHH за инвеститор е и дадените гаранции за запазване на бранда и мениджмънта. "През годините от своето основаване до днес "Еволинк" е получавал немалко инвестиционни предложения, но не са водени задълбочени разговори. DHH не е един между множество възможни купувачи, а единственият, в когото припознахме реален подходящ партньор. Една от съществените причини да се спрем на тяхното предложение, беше твърдо заявеното желание за запазване на "Еволинк" като самостоятелно оперираща компания", допълва Христов.

Купувачът

DHH е публична компания, създадена преди шест години в Милано, която предлага т. нар. виртуална инфраструктура за сайтове, приложения, онлайн магазини на над 100 000 клиенти в Югоизточна Европа. Приходите й за миналата година достигнаха 9.2 млн. евро при нетна печалба от 0.61 млн. евро. Пазарната й капитализация е 76 млн. евро, а броят на служителите й е близо 100. "Еволинк" е един от основните играчи на пазара на облачни услуги в България с уникална технология за видеострийминг и много голям потенциал за растеж. С тази сделка ние навлизаме в нови географски пазари с интересно бъдеще по отношение на облачните технологии и по този начин разширяваме нашите позиции в Югоизточна Европа", заяви при обявяването на сделката Джандоменико Сика, председател на борда на директорите на DHH. Основни акционери в нея са трима италианци, а пуснатите за свободна търговия акции са към 24% от капитала на групата.

Според Христов мениджърският екип ще продължи да развива компанията по начина, по който го е правил и до момента. "Разбира се, ще бъдем улеснени от технологичната и ресурсна подкрепа на DHH", допълва председателят на борда на директорите на "Еволинк". Засега не се планира съществено увеличаване на служителите. "Естествено с оглед на развитието ни като компания, ние постоянно обявяваме свободни работни позиции за мотивирани и амбициозни технически и търговски специалисти", заяви Христов пред "Капитал".