Uber, DoorDash и подобни фирми не могат да се противопоставят на законите на капитализма

Манията около компаниите за споделяне на пътувания и доставки е абсурдна на моменти

Мрежовият ефект от бизнеса им всъщност се оказа много по-слаб от очакваното.
Мрежовият ефект от бизнеса им всъщност се оказа много по-слаб от очакваното.
Мрежовият ефект от бизнеса им всъщност се оказа много по-слаб от очакваното.    ©  Shutterstock
Мрежовият ефект от бизнеса им всъщност се оказа много по-слаб от очакваното.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

В реалния свят маховикът е механично устройство, което съхранява енергията, която се създава по време на въртене. В Силициевата долина това означава нещо друго - бизнес с постоянно движение, който не само работи вечно, но и се самоусилва. Благодарение на мощните мрежови ефекти според теорията цифровата платформа става по-привлекателна, тъй като привлича повече потребители, което я прави още по-привлекателна и т.н. Крайното състояние е начинание, което е събрало достатъчно енергия, за да генерира тонове пари.

Изплащането на един от най-богато финансираните залози през последното близо десетилетие се върти около това дали фирмите за споделяне на пътувания и доставки - които някога са били част от нещо, известно като "икономика на споделяне", но са по-добре описани като "икономика на маховика" - всъщност някога могат да изпълнят своето опияняващо обещание. Резултатът ще има значение за по-голяма част от рисковите капиталисти, които подкрепиха техния растеж. Дали тези маховици наистина набират неудържима инерция също е от интерес за регулаторите, притеснени от склонността на технологиите към бизнес модели, които печелят всичко, да не говорим за работниците, на които се плаща на базата на свършена работа, хванати в нейните зъбци.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар