Uber, DoorDash и подобни фирми не могат да се противопоставят на законите на капитализма

Манията около компаниите за споделяне на пътувания и доставки е абсурдна на моменти

Мрежовият ефект от бизнеса им всъщност се оказа много по-слаб от очакваното.
Мрежовият ефект от бизнеса им всъщност се оказа много по-слаб от очакваното.    ©  Shutterstock
Мрежовият ефект от бизнеса им всъщност се оказа много по-слаб от очакваното.
Мрежовият ефект от бизнеса им всъщност се оказа много по-слаб от очакваното.    ©  Shutterstock

В реалния свят маховикът е механично устройство, което съхранява енергията, която се създава по време на въртене. В Силициевата долина това означава нещо друго - бизнес с постоянно движение, който не само работи вечно, но и се самоусилва. Благодарение на мощните мрежови ефекти според теорията цифровата платформа става по-привлекателна, тъй като привлича повече потребители, което я прави още по-привлекателна и т.н. Крайното състояние е начинание, което е събрало достатъчно енергия, за да генерира тонове пари.

Изплащането на един от най-богато финансираните залози през последното близо десетилетие се върти около това дали фирмите за споделяне на пътувания и доставки - които някога са били част от нещо, известно като "икономика на споделяне", но са по-добре описани като "икономика на маховика" - всъщност някога могат да изпълнят своето опияняващо обещание. Резултатът ще има значение за по-голяма част от рисковите капиталисти, които подкрепиха техния растеж. Дали тези маховици наистина набират неудържима инерция също е от интерес за регулаторите, притеснени от склонността на технологиите към бизнес модели, които печелят всичко, да не говорим за работниците, на които се плаща на базата на свършена работа, хванати в нейните зъбци.

Помислете за резултатите на Uber и DoorDash, съответно най-големите западни приложения за споделяне и доставка. Изкривяващите ефекти от пандемията - която сериозно ограничи споделянето на пътувания, но даде голям тласък на доставката на храна - изкривиха техните бизнес модели през последните месеци. Въпреки това оптимистите ще са видели много, за да ги развеселят. На 4 ноември Uber обяви, че най-накрая е печеливша, макар и само според ласкавия показател за "коригираната брутна печалба преди плащане на данъци, лихви и амортизация". Силните данни за третото тримесечие от DoorDash, които бяха публикувани на 9 ноември, биха могли да подтикнат и без това силно покачване в акциите й (фирмата също така обяви придобиването на Wolt, финландска компания за доставка на храна, за 8 млрд. долара).

По-дълбок поглед

Но погледнете по-дълбоко и се натрупват доказателства, че бизнес маховиците не се противопоставят на законите на капитализма. Парите, вложени за изграждането им, припомнят железопътната мания сред другите минали спекулативни инвестиции. Деветте фирми, които са станали публични досега - Uber, неговият американски конкурент Lyft; Didi, китайско приложение за споделяне на пътувания; и шест фирми за доставка, от DoorDash и Delivery Hero, които са базирани в Берлин, до китайската Meituan и индийската Zomato - заедно събраха повече от 100 млрд. долара. В повечето случаи капиталът имаше за цел да даде тласък на тези мрежови ефекти и да превърне пазарната доминация в самоизпълняващо се пророчество. Привидно бездънни ями от парите на инвеститорите отидоха за субсидиране на пътувания и увеличаване на доставките. Това стигна до абсурдни ситуации: една пицария можеше да прави пари, като поръча собствена храна на намалена цена в DoorDash (която след това изплащаше редовната сума). За да оправдаят подобно разточителство, заинтересованите страни посочиха огромния "общ адресируем пазар", друг популярен термин в Силициевата долина. Бил Гърли от Benchmark, ранен инвеститор в Uber, твърди през 2014 г., че фирмата може да се бори за до 1.3 трлн. долара потребителски разходи, ако някой я види като алтернатива на собствеността на автомобил.

В сравнение с подобни визии икономиката на маховика се оказа разочарование. Разбира се, деветте изброени фирми-маховик все още растат добре - средно 103% през последния си отчетен период в сравнение със същия период на предходната година. Това обяснява защо общо те са на стойност близо 500 млрд. долара. Но те не са самолевитиращи. Нито пък са печеливши. Продажбите на групата фирми достигнаха 75 млрд. долара през последните дванадесет месеца и оперативната загуба до почти 11.5 млрд. Както са открили фирмите, техните бизнеси са по-малко вечни двигатели, отколкото махови колела в реалния свят, които неизбежно губят енергия от триене, казва Джонатан Кни от Columbia Business School и автор на книга, озаглавена The Platform Delusion. Мрежовият ефект всъщност се оказа много по-слаб от очакваното. Много потребители превключват между Uber и Lyft. Шофьорите също се движат между тях или към приложенията за доставка, в зависимост от това кой модел предлага най-доброто заплащане. Тази сила на договаряне от двете страни означава, че системата в крайна сметка не се самоусилва.

Технологията също се оказа по-малко полезна от очакваното. Данните, събрани от фирмите, помагат за оптимизиране на техните операции, но не са решаващият фактор, на който някои се надяваха. Регулаторите продължават да оказват натиск. В Лондон принудиха Uber да плаща на шофьорите минимални заплати и пенсии. В Сан Франциско ограничиха таксите, които DoorDash може да начисли на ресторантите за доставка на храната им.

По-малък оптимизъм за инвеститорите

Дългият път на Uber към спиране на загубите трябва да намали оптимизма на инвеститорите. Компанията извлече печалба 8 млн. долара при приходи 4.85 млрд. долара. Това изключва важни разходи, които е малко вероятно да изчезнат. Компанията изпълзя от червената зона най-вече чрез намаляване на разходите, отделяне на технологични активи като автономния си автомобилен бизнес, начисляване на по-високи цени и увеличаване на своя "тейк процент" - делът от тарифите, който запазва. В резултат на това Uber вече не е по-евтин - и често дори е по-скъп от конвенционалните таксита, много от които могат да бъдат повикани чрез приложения в наши дни. Нещо повече - компанията вече е по-скоро услуга за доставка, отколкото приложение за пътуване: Uber Eats генерира повече от половината от продажбите. Добавете другите му по-нови и все още далеч по-малки услуги, като например хранителни стоки и доставка на пакети, и Uber изглежда много повече като логистичен конгломерат от старата икономика, отколкото технологична компания от ерата на метавселената, която заслужава пазарна капитализация над 85 млрд. долара.

DoorDash, чиито приходи са нараснали повече от четири пъти от последното тримесечие на 2019 г., се очакваше да пострада, тъй като повече хора вечерят навън, но приходите се задържаха през последното тримесечие на близо 1.3 млрд. долара, въпреки че нетните загуби се удвоиха до 101 млн. долара в сравнение със същия период преди година. Независимо от това инвеститорите тласнаха компанията до високата оценка 65 млрд. долара, което е 101% повече от излизането на пазара през декември. Това носи успех на новите пазари, на които наскоро навлезе, включително хранителни стоки и храна за домашни любимци, и предполага, че може да убеди ресторантите да плащат повече, за да представят своите стоки високо в приложението си.

Истинските бизнес маховици съществуват. Производителите на софтуер са успели да "заключат" потребителите и по този начин да генерират брутни маржове обикновено над 70%. Привлечени от обещанието за богатства, рисковите капиталисти се надяват срещу всяка надежда да намерят новини. Те вече наливат пари в следващото поколение претенденти за маховик: стартиращи фирми с незабавна доставка, които предлагат изпълнение на поръчката за 30 минути или по-малко. Потребителите, които събират купони в градове като Ню Йорк, вече получават поне една седмица хранителни стоки на безценица от услуги като Buyk, Fridge No More и Gopuff. В крайна сметка шампионите на този тип фирми обещават, че тяхната икономика ще бъде много по-добра от тази на Uber или DoorDash. В икономиката на маховика надеждата и шумът са вечни, поне докато лихвените проценти остават ниски и капиталът е по същество свободен.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Още от Капитал