Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

//здраве
Нестандартна терапия


Проблемите с психичното здраве засягат все повече хора, много от които се притесняват да потърсят помощ или да споделят тревогите си със свои близки и приятели. Английският стартъп ieso движи терапията в нова посока - приложението предоставя терапевтична помощ чрез чат със специалисти. Апликацията не е първата по рода си, но по думите на инвеститорите най-голямото конкурентно предимство на ieso са натрупаните в продължение на 10 години разговори между пациенти и терапевти, както и данни за здравословното състояние на пациентите след сесии. През седмицата компанията получи финансиране от 53 млн. долара, което ще вложи в разработката на напълно автономна текстова терапия чрез изкуствен интелект, като анализира текстови съобщения от хиляди часове персонализирана помощ. Създателите на компанията споделят, че изучават поведението на най-добрите терапевти и го реконструират, за да предоставят достъпна психотерапия на хората по света.

//имоти
Без посредник, моля


Купуването на жилище може да е колкото вълнуващо, толкова и опасно. Брокерите предлагат професионална помощ при закупуване или отдаване, но често срещу високи такси, които за някои са непосилни. NoBroker е индийски стартъп, който свързва продавачи, наематели и наемодатели без допълнителни такси и брокерска помощ. Платформата има повече от 7.5 млн. обяви, а досега е помогнала на над 16 млн. потребители да сключат сделки. През годините тя предлага и допълнителни услуги като кредитиране, почистване и закупуване на мебели, а отскоро и възможност за проследяване на огледи и външни посетители. Неотдавна NoBroker получи свеж капитал от 210 млн. долара, с което се превърна в поредния еднорог на южноазиатския пазар. Финансирането идва сред ограничаване на противоепидемичните мерки в страната и период на растеж и ще бъде инвестирано в разработка на нови услуги за решаване проблемите на имотния пазар.

//пари
Застраховка с екстри


Сключването на застраховка обикновено се случва по задължение, а през погледа на потребителите често може да изглежда сякаш плащат нещо в замяна на нищо. Полиците обаче дават финансова сигурност и възможност за по-бързо възстановяване след претърпени загуби. Френският стартъп Leocare улеснява процеса по сключване на застраховки, като обединява всички видове полици в едно приложение и позволява сключването на един договор за всички имуществени и неимуществени вреди. Основателите на компанията вярват, че хората биха сключили полица по-лесно и бързо онлайн, защото технологиите позволяват добавяне на различни видове екстри към нея. Като пример изтъкват предлаганата от тях функция TakeCare и я сравняват с приложението за навигация Waze, защото информира потребителите при навлизане във високорискова или опасна зона, за да ги предпази от инциденти. Leocare набра 116 млн. долара финансиране от рунд В, с което ще разрасне бизнеса си и ще предложи нови услуги. Към момента приложението има 65 хил. активни потребители и цели да достигне 100 млн. евро печалба догодина.