Индийските изпълнителни директори завладяват Силициевата долина

Комбинация от подходящо обучение и добра работна култура ги правят доминиращи в технологичната столица на света

Мениджъри от Индия са в ръководството на Alphabet, Microsoft, IBM, Adobe и VMWare
Мениджъри от Индия са в ръководството на Alphabet, Microsoft, IBM, Adobe и VMWare
Мениджъри от Индия са в ръководството на Alphabet, Microsoft, IBM, Adobe и VMWare    ©  Reuters
Мениджъри от Индия са в ръководството на Alphabet, Microsoft, IBM, Adobe и VMWare    ©  Reuters

Миналата седмица индийските изпълнителни директори в Силициевата долина надминаха 12. Това се случи, след като съоснователят на Twitter Джак Дорси се отказа от поста си на изпълнителен директор на социалната мрежа, а мястото му беше заето от Параг Агравал. По този начин, макар и индийците да са само 1% от населението в САЩ и около 6% от работната ръка в Силициевата долина, техни представители са на ръководни позиции в компании като Alphabet, Microsoft, IBM, Adobe и VMWare.

Какво обаче прави тази малка група хора толкова привлекателни за топ постовете в различни технологични компании? Мненията по въпроса са различни, но всички се обединяват около едно нещо - Индия възпитава естествени мениджъри. "Нито една друга нация в света не "тренира" толкова много граждани по такъв гладиаторски начин, както Индия", казва авторът и изпълнителен директор на Tata Sons Рамабадран Гопалакришнан пред BBC. Според него възпитанието, което се получава в Индия, както и хаосът и постоянната борба за доказване повишават възможностите за решаване на проблеми, независимо дали по традиционен или необичаен начин.

Друга тяхна черта е тенденцията да отделят повече внимание на работата, отколкото на личните въпроси. Според Гопалакришнан това пасва перфектно на американската култура на работа, а и освен това "това е черта на всеки успешен изпълнителен директор".

Образованието е ключово

Друг решаващ фактор е качеството, както и фокусът на образованието, което Индия предоставя. Естествено, индийците, които стигат до високите постове в американски компании, са от горните касти, а и имат възможността да платят за магистратура в САЩ, което е почти задължително, ако даден човек има амбиции за изпълнителен директор. Индия поставя изключителен фокус върху четири предмета - наука, технология, инженерство и математика. Дали случайно или не, имено тези четири дисциплини са изключително търсени и в Америка, а и помагат неизмеримо много при оформянето на бъдещ изпълнителен директор. "Това е каймакът на културата и те се присъединяват към компании, където най-добрите се издигат на върха", заявява пред BBC предприемачът и преподавател Вивек Вадхва.

Тези фактори правят групата от индийски имигранти "коренно различна от всички останали". Визовите изисквания, които бяха наложени в САЩ след терористичния акт на 11 септември 2001 г., налагат те да бъдат издавани на хора, които отговарят на определени професионални изисквания. Повече от 70% от работните визи H - 1B, които дават право на работа в САЩ, се издават на индийски софтуерни инженери.

Вадхва смята, че "нежността" на директорите от това малцинство също помага за тяхното налагане. Това е така заради лошото реноме, което големите технологични компании си създават в последните години - те редовно са на изслушване в Конгреса, а споровете с различни правителства са все по-често явление. Това прави индийците, които са израснали в култура на различни етноси и много езици, много по-приемащи различните гледни точки.