Основаната от българи софтуерна компания Gtmhub получи рекордно голямо финансиране - 120 млн. долара

Създадената от Иван Осмак, Йордан Ангелов, Радослав Георгиев и Бо Пидерсен компания вече се оценява неофициално на над 500 млн. долара

Иван Осмак, съосновател и изпълнителен директор на Gtmhub
Иван Осмак, съосновател и изпълнителен директор на Gtmhub
Иван Осмак, съосновател и изпълнителен директор на Gtmhub    ©  Gtmhub
Иван Осмак, съосновател и изпълнителен директор на Gtmhub    ©  Gtmhub

Българско-американската Gtmhub е получила 120 млн. долара финансиране в рекорден за български стартъп рунд, обявиха от компанията. За разлика от предишни етапи на финансиране, в които участваха и българските фондове LAUNCHub (които бяха сред първите подкрепили компанията преди години) и Eleven, този път в рунда от серия C всички инвеститори са чуждестранни - водещ е фондът Index Ventures, с участие от Visionaries Club и предишните инвеститори Insights Partners, Singular и CRV. Общо до този момент компанията е набрала около 161 млн. долара. В началото на годината тя бе получила 30 млн. долара инвестиция в рунд В, воден от Insights.

Gtmhub е основана от бившите служители на "Телерик" Иван Осмак, Йордан Ангелов, Радослав Георгиев и Бо Пидерсен през 2015 г. Компанията разработва софтуер за планиране на работа чрез системата OKR (Objective and Key Results; обективни показатели - бел. ред.). Той позволява планирането на задачи и следенето на прогреса на екипи и служители. Софтуерът на Gtmhub се използва от компании като Adobe, Experian, Red Hat и др., като броят крайни клиенти е над 500 хил. от 75 страни.

Gtmhub е базирана в Денвър, Колорадо, но освен в американския щат има и офиси в София, Лондон, Париж и Берлин. От общо 240 служители 100 се намират в софийския офис. Плановете през следващата година е общият брой служители по света да се удвои. В България Gtmhub оперира чрез дружеството "Джи Ти Ем Хъб", което за 2020 г. отчита над 6 млн. лв. приходи.

Пари за разработки и разширение

"Инвестицията ще отиде в две основни направления. Първата е подсилването на екипите ни за машинно самообучение и данни чрез наемане на нови хора и възможни придобивания. Втората насока е по-голям мащаб на екипите ни за разширение по отношение на пазари - и в страни, в които вече работим, и в нови географски посоки", коментира пред "Капитал" Иван Осмак, съосновател и изпълнителен директор на Gtmhub.

Той добавя, че набирането на средства от рунд C е било планирано за лятото на 2022 г., но компанията се е разраснала по-бързо от очакваното и е достигнала зададените си цели преди определените за това срокове. "Всичко това, комбинирано с висок интерес от пазара и огромен интерес от инвеститори, ни доведе до сегашния рунд. Накратко, можете да го разглеждате като ускорение на плановете ни с осем месеца, което винаги звучи добре."

По отношение на набирането на допълнителен капитал, предвид сравнително малките промеждутъци между последните три финансови рунда (серия A през декември 2019 г., серия B през януари 2021 г. и серия C през декември 2021 г.), Осмак казва: "За момента нямаме конкретни планове. Възможно е да наберем още капитал още следващата година, също както е възможно това да е последният ни рунд на външна инвестиция."

От компанията не коментират при каква оценка е инвестицията, но според неофициална информация на "Капитал" тя вече се оценява на между 500 и 600 млн. долара, което я прави или най-скъпият, или вторият най-скъп създаден от българи стартъп. Другият претендент е Payhawk, която през ноември набра 113 млн. долара при 570 млн. долара оценка.

"Не коментираме оценката си. Едната причина е, че това е практически без значение - важното е какъв е размерът на инвестицията, която ще отиде в посока подобрение на продукта, услугата и крайната стойност, която доставяме на клиентите си. Другата причина е, че оперираме в хиперконкурентен сектор, където има нужда от някакво ниво на конфиденциалност. Обявяването на нашата оценка означава конкурентите ни да могат да правят по-добри стратегии. Няма смисъл в това Верстапен да казва на Хамилтън колко пъти ще спре в питстопа, нали", коментира още Осмак.

LAUNCHub Ventures бяха сред първите инвеститори в Gtmhub, като водеха сийд инвестицията от 1.2 млн. долара преди почти четири години. В нея се включиха и Eleven и съоснователят на Telerik Васил Терзиев. Впоследствие LAUNCHub участва и в рундовете А и В като коинвеститор. "Откакто водихме първия инвестиционен рунд, Gtmhub е пораснала от 1000 до 500 000 потребители в над 1000 компании. През 2018 г. те бяха 9 души в България, докато в момента са над 240 в цял свят. Това, което винаги е било налично, е голямата визия на основателите - идеята да помагат на компаниите да синхронизират стратегията с ежедневните резултати; да бъдат успешни по време на растежа; и да изградят най-добрия софтуер за управление на OKR, който да се ползва от всички фирми по света. Това доведе до най-големия рунд финансиране не само в България, но и сред компаниите от сектора", заяви за "Капитал" Станислав Сираков, партньор в LAUNCHub.

С известно име като Index Ventures зад гърба си Gtmhub ще може да ускори още повече развитието си и да привлече вниманието и на други инвеститори. В досегашното портфолио на фонда са компании като Facebook, Dropbox, Revolut, Robinhood, Skype, Sonos, Trello и др.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал