🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кръв и съкровища

Нови лечебни терапии за много болести ще бъдат пуснати на пазара

През 2022 г. ще започнат големи изследвания в сферата на лечението на хемофилията
През 2022 г. ще започнат големи изследвания в сферата на лечението на хемофилията
През 2022 г. ще започнат големи изследвания в сферата на лечението на хемофилията    ©  The Economist
През 2022 г. ще започнат големи изследвания в сферата на лечението на хемофилията    ©  The Economist
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Общественият интерес към медицинските изследвания напоследък е насочен основно в посока на лекарствата и ваксините за COVID-19. Но проучванията в други области продължават и скоро ще дадат плодове. През 2022 г. ще започне огромно изследване в сферата на лечението на хемофилията. Ще се възроди интересът към лекарствата за неврологичните заболявания, а също така се очаква напредък в борбата с маларията.

Хемофилията - болест, при която кръвта не се съсирва по обичайния начин, съпътства човечеството от зората на развитието му и в момента засяга над 1.1 млн. души по целия свят. За първи път за нея се говори в Талмуда. Там е казано, че третият син на всяка жена може да не бъде обрязван, ако двамата му по-възрастни братя са починали в резултат на кървене след процедурата. В наши дни хемофилията може да бъде лекувана чрез инжекции, които вкарват в тялото на пациента липсващите елементи, нужни в процеса на съсирването. Те до голяма степен предотвратиха последствията от въпросното генетично заболяване, което може да доведе до инвалидност или смърт. От десетилетия учените се надяват да коригират тези вродени дефекти, като поправят човешката ДНК чрез генна терапия. Поне един подобен медикамент най-вероятно ще бъде пуснат на пазара през 2022 г.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.