Залозите политат нагоре

Няколко амбициозни мисии предстои да бъдат изстреляни в Космоса

За да придобиете представа какви ще са предстоящите космически мисии, първо се запознайте със сондата на Европейската космическа агенция (ESA), която в средата на 2022 г. трябва да полети към ледените луни на Юпитер. Космическият апарат, наречен JUICE, ще премине в близост до няколко планети, за да получи допълнително ускорение от тяхната гравитация, и ще пътува към своята цел около осем години. Когато пристигне, маневрирането между луните на Юпитер, разположени на 45 светлинни минути от Земята, ще бъде сложен процес - мениджърът на проекта Джузепе Сари описва района като "малка слънчева система", където "няма много поле за грешки". Сондата няма да може да установи дали на една от тези луни - Европа, има живот, но учените се надяват да намерят косвени следи за това в изпаренията, които тя изпуска. И ако маневрите в близост до Ганимед през 2032 г. са успешни, апаратът ще стане първият, изпратен в орбита около луна на друга планета.

Земната Луна от своя страна също е цел на доста мисии. През 2022 г. много страни планират да изстрелят свои апарати към нея, в това число Индия, Япония, Русия и Южна Корея. Космическата агенция на САЩ NASA пък отпуска средства за изумителното количество от 18 мисии, за да подготви почвата за завръщането на нейните астронавти на Луната в рамките на програмата, наречена Artemis. Към края на 2022 г. френско-италианският консорциум Thales Alenia Space би трябвало да достави в САЩ корпуса на космическата станция Gateway, която ще бъде изпратена в лунна орбита.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.