Бъдещето на икономиката на създателите

Споделената собственост и контролът върху онлайн платформите е пътят напред, твърди Ли Дзин, съосновател на Variant Fund и основател на Atelier Ventures

Културното въздействие на създателите засенчва това на традиционните медии, смята Ли Дзин
Културното въздействие на създателите засенчва това на традиционните медии, смята Ли Дзин
Културното въздействие на създателите засенчва това на традиционните медии, смята Ли Дзин    ©  The Economist
Културното въздействие на създателите засенчва това на традиционните медии, смята Ли Дзин    ©  The Economist

Представете си свят, в който Facebook е притежаван и управляван от своите потребители, които гласуват за определяне на неговите политики за модериране на съдържанието и събиране на данни. Тези потребители - чиито снимки, видеоклипове и други публикации придават на Facebook неговата стойност, колективно притежават платформата и най-ранните потребители са видели как се покачва стойността на това, на което са заложили, с увеличаването на мащаба. Основният екип работи всеки ден върху разработването на платформата, но продуктовата стратегия и разпределението на ресурсите са решение на всички. Това въображаемо бъдеще звучи коренно различно от днешния дигитален свят. Но е по-близо, отколкото си мислите.

През последното десетилетие пазарните оценки на големите онлайн платформи като Facebook, YouTube, Snap и TikTok достигнаха милиарди долари. Те не биха могли да го направят без съдържанието, публикувано от техните потребители. "Икономиката на създателите" - платформите и инструментите, които позволяват на творческите индивидуалисти да споделят съдържание, да изграждат аудитория и да правят пари по различни начини - сега струва над 100 млрд. долара. По света има около 50 млн. създатели и това е четвъртата най-желана кариера сред децата във Великобритания на възраст от 7 до 11 години.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.