Софтуерната "Станга" купува 51% от "Инфолевън"

Двете български компании ще останат отделени една от друга като проекти и управление

Филип Филибосян, директор бизнес развитие в "Станга", заедно с изпълнителния директор и основател на компанията Сирил Симон (вдясно).
Филип Филибосян, директор бизнес развитие в "Станга", заедно с изпълнителния директор и основател на компанията Сирил Симон (вдясно).
Филип Филибосян, директор бизнес развитие в "Станга", заедно с изпълнителния директор и основател на компанията Сирил Симон (вдясно).    ©  Надежда Чипева
Филип Филибосян, директор бизнес развитие в "Станга", заедно с изпълнителния директор и основател на компанията Сирил Симон (вдясно).    ©  Надежда Чипева

Компанията за софтуерни решения "Станга" е купила 51% от дяловете в "Инфолевън", фирма в същия сектор и направление. Цената по сделката не е ясна. И двете компании работят като изпълнители на софтуерни проекти за клиенти, като "Станга" е 33-ата по големина IT компания по приходи, сочат данните на "Капитал" от класацията K100.

За 2020 г. "Станга" отчита 14.1 млн. лв. приходи и 2.1 млн. лв. печалба. "Инфолевън" е неколкократно по-малка, с 2.7 млн. лв. приходи за 2020 г. и 350 хил. лв. печалба. Броят на заетите в "Станга" е над 100, а на тези в "Инфолевън" - около 30.

Пред "Капитал" основателят и изпълнителен директор на "Станга" Сирил Симон коментира, че разговорите между двете компании са продължили около година. "Инфолевън" ще запази автономността си. Останалите 49% от собствеността остават в основателите на компанията Бойко Бодуров и Георги Стоянов през дружествата "Асетисимо" и "Джи Стелар". Двамата имат съответно по 33 и 16%.

"През последните години създаваме голяма мрежа от партньори. Споделяме много ценности с "Инфолевън" и затова решихме да направим следващата крачка. Няма да се слеем в една компания, купуваме 51% от тях", коментира Симон.

Силни в Германия

"Инфолевън" е силна на германския пазар, като работи основно с клиенти от финтех сектора. "Фокусирани сме в Java и React като технологии. През последните две години се специализирахме във финтех и възобновяема енергия. Една от причините да се фокусираме върху Германия е, че завърших там, живях и работих няколко години и бих казал, че разбирам културата и хората", казва Бойко Бодуров от "Инфолевън".

Сирил Симон казва, че двете компании ще работят заедно по някои проекти, но целта е двете дружества да продължат да работят в респективните си полета. В бъдеще екипът на "Инфолевън" ще се премести в офиса на "Станга".

"Вярваме, че можем да спечелим от партньорството ни и да постигнем по-добри резултати. "Станга" имат повече опит от нас и са по-голяма компания, но са близо до нашата култура. Надяваме се, че така ще можем да растем по-бързо", казва Георги Стоянов от "Инфолевън". Двамата с Бодуров добавят, че ако разширят географското си покритие, биха се насочили първо към скандинавските пазари.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал