Компаниите за чипове поемат рискове, за да ускорят производството

Те скъсяват сроковете за тестването на оборудването, за да могат да увеличат доставките

Недостигът на полупроводници започва през втората половина на 2020 г., когато в резултат на икономическото възстановяване в световен мащаб потребителите масово изкупуваха всичко – от леки автомобили до игрални конзоли.
Недостигът на полупроводници започва през втората половина на 2020 г., когато в резултат на икономическото възстановяване в световен мащаб потребителите масово изкупуваха всичко – от леки автомобили до игрални конзоли.
Недостигът на полупроводници започва през втората половина на 2020 г., когато в резултат на икономическото възстановяване в световен мащаб потребителите масово изкупуваха всичко – от леки автомобили до игрални конзоли.    ©  Reuters
Недостигът на полупроводници започва през втората половина на 2020 г., когато в резултат на икономическото възстановяване в световен мащаб потребителите масово изкупуваха всичко – от леки автомобили до игрални конзоли.    ©  Reuters

Производителите на чипове прибягват до все по-отчаяни мерки в опит да направят възможно повече процесори, за да отговорят на огромното търсене, съобщава Fortune. Компаниите са ограничили провеждането на тестове за качеството на оборудването и приемат доставки на потенциално дефектен хардуер седмици по-рано, само за да могат да увеличат производството.

Недостигът на полупроводници започва през втората половина на 2020 г., когато в резултат на икономическото възстановяване в световен мащаб потребителите масово изкупуваха всичко - от леки автомобили до игрални конзоли. По данни на Semiconductor Industry Association общият брой доставени чипове за първите 11 месеца на изминалата година е достигнал рекордните 1.05 трлн., а общата им стойност почти е преминала 50 млрд. долара. Въпреки че продажбата на чипове отчита годишен растеж 24%, необходими са много повече количества, за да се поддържа темпът на глобален растеж. Доставките на полупроводници обаче не са достатъчно гъвкави поради сложния им производствен процес, като изграждането на допълнителни мощности може да отнеме години.

Заводите за полупроводници изискват милиарди долари инвестиции от компании и се изграждат с години. В сърцето на тези фабрики са суперчисти помещения, в които се използват фотолитографски машини, гравиращи електрически вериги върху силициеви пластини в един процес, за който са необходими седмици. Тъй като само една прахова частица може да унищожи милиони транзистори на една пластина, работниците носят специални костюми. Температурата и влажността трябва да се поддържат постоянни и дори въздухът се спуска контролирано, филтрира се и се рециклира многократно.

Поради сложността и високите разходи на процеса много компании се отказват от производството на полупроводници. Те се съсредоточават върху тяхното проектиране и възлагат част, ако не и цялото производство, на специализирани компании, главно в Азия.

Занижаване на проверките за качеството на оборудването

За да се справят с кризата в резултат на огромното търсене на чипове, компаниите започват да закупуват ново оборудване. На първо място те купуват машини от нидерландската компания ASML, чиито системи за екстремна ултравиолетова фотолитография са единствените в света, които могат да произведат най-новите 5-нанометрови транзистори. Тъй като цената на тези машини може да достигне до десетки, дори и стотици милиони долари, техните клиенти предпочитат да провеждат тестове на оборудването в Нидерландия, които могат да продължат между две седмици и един месец. Поради необходимостта да се повиши производството обаче производителите на чипове вече нямат търпението или лукса да чакат извършването на цялата гама от тестове.

"Всъщност ние пропускаме това и изпращаме системата до обекта на клиента, което всъщност означава, че има само един приемен тест", обяснява Петер Венинк, изпълнителен директор на ASML Holdings.

"Клиентите ни изпитват остра нужда от допълнителен капацитет, мисля, че това е безпрецедентно. Никога досега не съм виждал това", добавя той.

Повишено производство на чипове в Европа

Докато производителите на чипове може да зависят от Европа за своите фотолитографски машини, Европа зависи от Азия, и в частност от Тайван, за доставките на необходимите полупроводници. За да се справи с тази стратегическа слабост, в четвъртък Европейската комисия заяви, че през следващия месец ще представи Закон за чиповете за 27-те страни членки. Той има за цел да повиши пазарния дял на Европа в производството на полупроводници от 10% на 20% и ще даде възможност за разхлабване на строгите правила за държавни субсидии.

"Имайте предвид, че самото световно производство ще се удвои до края на това десетилетие", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. И добави, че за да може ЕС да увеличи своя дял на фона на вече растящия пазар, трябва "да увеличим днешното европейско производство четирикратно".