Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Дигитални модели

Кои са дигиталните новости от тази седмица

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//пътувания

Истории по пътя

Дългите пътувания с кола може да бъдат скучни и мъчителни, ако не се разказват истории или гледат филми. Американският стартъп HearHere обаче се опитва да промени тази нагласа. Компанията предлага интерактивна карта на САЩ, която чрез нотификации разказва за района, през който потребителят минава в дадения момент. В каталога на приложението има както исторически факти, така и такива от популярната култура - спорт, музика, изкуство. До момента стартъпът има над 100 хил. потребители и над 8 хил. истории. Компанията обяви, че е събрала 3.2 млн. долара в последния си кръг на финансиране, като по-голямата част от средствата са дошли от Camping World и AAA. Изпълнителният директор на HearHere Ууди Сиърс заяви пред TechCrunch, че парите ще бъдат използвани главно за развиване на приложението - добавянето на повече истории за слушателите, както и за развиване на възможността за слушане на историите дори когато потребителят не пътува. Част от средствата ще бъдат отделени за разширяване на екипа, който за момента е 26 души.
//роботизирани доставки

Роботи вместо доставчици по кампусите

Доставките, независимо на какво, може да бъдат дълъг и недобре платен процес за хората. Именно заради това все повече компании се насочват към роботите за изпълнението на подобна задача. Стартъпът, който има най-голям робопарк - Starships, изглежда, ще бъде един от лидерите в сферата. Компанията предлага малки роботи, които се движат по тротоара, и доставят до вратата на клиента. До момента компанията работи предимно с университети. Данните на Starships показват, че до момента са извършени 3 млн. поръчки с гвардията им от роботи. Новообявените 42 млн. долара, събрани в инвестиционен рунд, заедно с 50 млн. от края на януари поставят компанията в позиция, в която правилното инвестиране на средствата е ключово. Изпълнителният директор на компанията Алистър Уестгарт заяви в интервю, че парите ще бъдат отделени за развитие на компанията. Освен че ще се опита да навлезе на още пазари, Starships ще насочи средства и към развиването на следващото поколение роботи за доставки. В момента разработват модел робот, който ще се движи по пътищата, и се надяват той значително да подобри времето за доставка.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар