Българската софтуерна компания "Мелън" става част от британската Kin + Carta

Цената на сделката може да достигне 28 млн. евро при изпълнение на определени условия

Крум Хаджигеоргиев: Стратегията ни и сега е да растем, просто станахме от регионален глобален играч. Целта на цялата Kin + Carta е да стане компания за над милиард паунда до 2025 г.
Крум Хаджигеоргиев: Стратегията ни и сега е да растем, просто станахме от регионален глобален играч. Целта на цялата Kin + Carta е да стане компания за над милиард паунда до 2025 г.
Крум Хаджигеоргиев: Стратегията ни и сега е да растем, просто станахме от регионален глобален играч. Целта на цялата Kin + Carta е да стане компания за над милиард паунда до 2025 г.    ©  Надежда Чипева
Крум Хаджигеоргиев: Стратегията ни и сега е да растем, просто станахме от регионален глобален играч. Целта на цялата Kin + Carta е да стане компания за над милиард паунда до 2025 г.    ©  Надежда Чипева

След няколкото продажби на български IT компании през 2021 г. тази година започва с новината за нова сделка. Британската публична група Kin + Carta обяви, че придобива създадения в София софтуерен разработчик "Мелън", която има екип от над 300 души и офиси още в Скопие и Прищина. Така в България навлиза неизвестен досега нов играч, който разширява бизнеса си в региона, където вече има развоен офис в Гърция. Сделката оценява продажбата в топ 10 на български компании в софтуерния сектор.

От Kin + Carta обявиха в съобщение до Лондонската фондова борса, че цената е 17.7 млн. паунда (21.3 млн. евро), като 40% от сумата ще бъде платена в обикновени акции на Kin + Carta, а останала - в кеш. Отделно от това продажбата съдържа и допълнителен елемент от 5.8 млн. паунда (близо 7 млн. евро), които може да бъдат платени на сегашните акционери на Melon за период от три години при изпълнение на определени условия, свързани с растежа на печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2023 г. Около 60% от тази сума ще бъде платена в също в акции на Kin + Carta. Тоест пълната продажна цена може да достигне 23.5 млн. паунда (28.2 млн. евро). Извън това купувачът може да плати и още 0.8 млн. паунда на миноритарните акционери в косовското подразделение на "Мелън" Frakton, в което българското дружество държи 51%. Преди окончателното й привършване транзакцията трябва да бъде одобрена от регулаторите в Северна Македония и Косово.

Регионален играч

"Мелън" е създадена през 2003 г. от специалисти, завършили Американския университет в България, които и до ден днешен са в мениджмънта. Компанията предлага софтуерни услуги на външни клиенти от най-различни индустрии в областта на уеб и мобилните технологии (.NET, PHP, Python, Ruby, NodeJS, ReactJS, iOS, Android и др.). Главният изпълнителен директор Крум Хаджигеоргиев и екипа му ще продължат да управляват бизнеса. Освен него акционери са още двама от главните технически директори - Антони Иванов и Васил Димов, фондът "Булвенчърс" на Николай Николов (познат от "Мобилтел" и БТК и като зам.-министър на транспорта) и др. През годините "Мелън" разшири екипите си от София към Велико Търново, впоследствие Скопие и в края на миналата година и Прищина. Тогава беше придобит мажоритарният дял във Frakton. Косовското дружество също предоставя софтуерни услуги с екип от около 60 души в момента, като целта на сделката с "Мелън" беше да се увеличат служителите там двойно. То също ще продължи да бъде управлявано от местния си мениджмънт, който държи останалите 49% в него - изпълнителният директор Челик Нимани с 29.40% и технологичният директор Едон Шекирака с 19.6%. Приходите на "Мелън" през годините се повишават, за да достигнат 12.5 млн. лв. и 1.3 млн. лв. печалба за 2020 г. В официалното съобщение за сделката се казва, че оборотът за миналата година е бил 9 млн. евро (без тези на Frakton), тоест растеж от над 40%.

Купувачът Kin + Carta описва себе си като консултантска компания, предоставяща целия набор от дигитални услуги - от софтуерна разработка до маркетинг. Тя е наследник на групата St Ives, която има дълга история с печатарския си бизнес, преди да започне преход към маркетинговите услуги. През 2018 г. St Ives обединява различните дейности под шапката си, продава принт дейността и се преименува на сегашния си бранд. През последните години Kin + Carta придоби различни компании, като сега освен "Мелън", купи и останалите 50% в Loop, американска консултантска компания в областта на е-търговията, както създадената в Силициевата долина AI-платформа Octain. През миналата година британската група създаде и собствен R&D офис в Гърция "на зелено", където екипът трябва да достигне 50 души. В момента има обяви за над 25 специалисти там. Приходите на Kin + Carta за миналата година достигнаха 160 млн. паунда при нетна загуба 5.1 млн. паунда. Пазарната й капитализация е около 448 млн. паунда.

"Впечатляващият инженерен екип в развиващите се хъбове в България, Северна Македония и Косово ще предоставят на клиентите ни още една възможност за софтуерни разработки с висока стойност и по-ниски разходи", обяви главният изпълнителен директор на Kin + Carta Джей Шван след обявяването на сделката.

Експанзията ще продължи

С навлизането си в Косово в края на 2021 г. "Мелън" също искаше да разшири бизнеса си в региона. Според главния изпълнителен директор Крум Хаджигеоргиев компанията е имала амбициозни цели за растеж с още придобивания. "Не сме търсили активно продажба, но още по време на сделката с Frakton започнахме да получаваме запитвания от различни места", коментира мениджърът пред "Капитал". Сред тях е имало и такива от "сравнително големи софтуерни фирми". Едно от тях е дошло именно от Kin + Carta и според Хаджигеоргиев двете страни са започнали да обсъждат визията и стратегията за развитие и се получило припокриване на идеите. "Имахме доста сериозен дилиджънс на всякакви нива и бързо открихме и синергии, и културен фит", казва той. Пълната интеграция ще започне след одобрението от регулаторите, а след време "Мелън" ще започне да работи под бранда Kin + Carta. Сегашният мениджмънт ще продължи да управлява регионалния бизнес, който има около 60 души в Прищина, 100 - в Северна Македония, и около 150 - в София и Велико Търново.

"Стратегията ни и сега е да растем, просто станахме от регионален глобален играч. Целта на цялата Kin + Carta е да стане компания за над милиард паунда до 2025 г.", казва още Хаджигеоргиев. Той допълва, че мениджмънтът в София получава доста голяма автономия да развива бизнеса тук. Както и при други подобни сделки, опцията за изплащането на допълнителните 5.8 млн. паунда зависи от растежа и рентабилността на бизнеса през 2022 г. и 2023 г., а сроковете за изплащане на тази сума са три години.

Плановете са през следващите години Kin + Carta да се разширява като екип в България и региона. За целта още отсега се търсят възможности за разрастване. "Има заявка за още придобивания в региона. Ще трябва да работим и върху employer branding", казва Крум Хаджигеоргиев. Според него очакванията са бизнесът в региона на Югоизточна Европа да продължи да расте с темпове 20-30% годишно през следващите години.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал