Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от тази седмица

//финанси

Прането на пари остава в историята

Прането на пари е проблем, с който светът от години не може да се справи. Стартъпът Thirdfort е убеден, че благодарение на модерните технологии казусът с мръсните средства може да остане в миналото. Компанията е разделила бизнеса си на две, като първата част предоставя платформа, която помага на фирмите за финансови услуги да извършват по-задълбочена надлежна проверка и да сигнализират, когато нещо е подозрително. Втората част от бизнеса на Thirdfort е приложение за клиентите на компаниите за финансови услуги, като то е изградено върху отворена банкова инфраструктура за свързване на тези бизнеси с банката на клиента чрез собствените мобилни приложения на банките. Thirdfort обяви кръг от финансиране на стойност 15 млн. паунда, като набраните средства ще бъдат инвестирани в разширяването на услугите. Конкретната идея на мениджмънта е по-специално за изграждане на платежна инфраструктура директно в платформата на стартъпа.
//финтех

Плащания за цяла Африка

Некешовите плащания в Европа се обработват от компании като Visa и Mastercard, които позволяват транзакции помежду си. Ситуацията в Африка обаче е различна - най-популярни са портфейлите за мобилни пари и банковите сметки, които съответно се предлагат от телекоми или банки. Проблемът е, че плащания помежду им не са позволени. Точно по тази причина е създаден и стартъпът Dash. Базираната в Гана компания разработва алтернативна платежна мрежа със свързани портфейли. Това би позволило извършването на преводи между портфейл за мобилни пари и банкова сметка. Тази седмица Dash обяви, че е събрала 32.8 млн. долара от начален кръг на инвестиции, като основателят на компанията Принс Боакие Боампонг вече обяви къде ще бъдат инвестирани средствата - към разширяване на нови пазари като Танзания и Южна Африка, получаването на лицензите, необходими за работа там, изграждане на екипа. Капитал ще бъде заделен и за инвестиции в технологии, като идеята е да се добавят нови функционалности.
//транспорт

Въздушни таксита

Таксита, които се движат във въздуха. Макар и да звучи като сцена от научнопопулярен филм, това може да стане реалност съвсем скоро. Базираният в Германия стартъп Volocopter е компанията, която вярва, че именно това е бъдещето на транспорта в големите градове. Компанията обяви, че е набрала 170 млн. евро, които ще бъдат инвестирани в развиване на бизнеса й. Финансирането е дошло от южнокорейската WP Investment, Honeywell и Atlantia. Volocopter разработва електрически самолети от типа VTOL - летателни машини с вертикално излитане и кацане. Бизнес моделът за експлоатацията им е във флотилии тип такси в градски райони, като новите средства се очаква да помогнат със сертифицирането на машините. Говорител на компанията заяви пред TechCrunch, че компанията се надява да завърши процеса по сертифициране до средата на 2023 г., което би позволило започване на дейност през 2024 г. Той също така поясни, че услугите на Velocopter биха били достъпни "в градове като Сингапур, Рим и Париж".
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар