"Телелинк Бизнес Сървисис" открива своя академия

Програмата обхваща широк спектър от технологии, необходими за изграждането на една съвременна IT инфраструктура

(От ляво надясно) Йордан Йорданов, Огнян Юскеселиев и Мартин Липовски
(От ляво надясно) Йордан Йорданов, Огнян Юскеселиев и Мартин Липовски
(От ляво надясно) Йордан Йорданов, Огнян Юскеселиев и Мартин Липовски
(От ляво надясно) Йордан Йорданов, Огнян Юскеселиев и Мартин Липовски
Визитки

Огнян Юскеселиев
започва своята кариера в TBS през 2015 г. като Solution Manager, част от технологичния предпродажбен екип. Впоследствие минава през различни ръководни длъжности, а сега е старши директор "Дигитални трансформации" в TBS. Ръководи екипите, които отговарят за иновативни софтуерни решения, за TBS академията, както и екипите за автоматизация на бизнес процеси. Преди да се присъедини към TBS, Огнян Юскеселиев е старши архитект в DXC (бивш HPE), като се занимава с решения за облачна производителност и участва в един от най-значимите проекти за трансформация на компанията. През своите 15 години опит в областта на ИКТ придобива множество технически сертификати за различни облачни инфраструктури (AWS, Microsoft, Google), а също така притежава TOGAF Certified и Prosci Change Management Certification.

Мартин Липовски е директор на TBS академията от самото й създаване. Започва своята кариера в TBS през 2004 г. като инженер и се включва в най-големите проекти на компанията, а през следващите години преминава през различни роли, с които подпомага разрастването на TBS - технически ръководител "Проекти", ръководител на инсталационните инженери, ръководител на системните инженери и хелпдеск екипа, подпомагал е предпродажбения процес и последно е заемал длъжността технически оперативен мениджър. Паралелно с това отговаря за всички стажове и съдействия към училища и университети, които TBS подпомага както с външни лекции, така и с летни стажове. През тези повече от 15 години в областта на ИТ инфраструктурата се сертифицира като CCNA/CCDP и ITIL.

Йордан Йорданов се присъединява към екипа на TBS през ноември 2021 г. като инструктор в TBS академията. Преди това е бил ръководител на IT екип в Техническия университет - София, и Microsoft Certified Trainer в Microsoft Imagine Academy към ТУ - София. Има опит като системен администратор в частния сектор, както и като експерт при технологичното изграждане на първата система за виртуална реалност в България - в ТУ - София, а впоследствие и в "София Тех Парк".

Какви са основните IT предизвикателства за компаниите в момента?

Огнян Юскеселиев: Определено има много предизвикателства в сферата на IT, които компаниите изпитват към момента. Започвайки от засилените изисквания на потребителите за все повече дигитални услуги, различните трансформации на продукти и процеси и завършвайки с дигитализирането на работното място и информационната сигурност. За да бъдат успешно адресирани всички тези предизвикателства, в основата на всичко стои необходимостта от квалифицирани кадри, които могат да посрещнат и отговорят на бизнес целите на компаниите. Такива кадри трябва да притежават достатъчно широки IT знания, с помощта на които да трансформират бизнес нуждите към реални инфраструктурни решения.

Каква е IT инфраструктурата и какви ползи носи тя за компаниите?

Огнян Юскеселиев: IT инфраструктурата е сърцето на всяка модерна компания. Ако тя не се изгражда, поддържа и развива на задоволително ниво, няма как организацията да е успешна в наше време. От най-малкия startup до най-големите мултимилионни компании IT инфраструктурата е стабилната основа, която позволява успешното внедряване на различни софтуерни компоненти, проекти за дигитализация на бизнес процесите, а също така, нека не забравяме, и за информационната сигурност. Именно затова кадрите, които я изграждат и впоследствие оперират, са от критична важност за успеха на всеки бизнес.

Каква е ситуацията с IT кадрите в страната? Все още ли недостигът е толкова голям?

Огнян Юскеселиев: Това, което наблюдаваме, е, че определено продължава недостигът на кадри, по специално така наречените Т-образни специалисти. Това са хора с широки фундаментални знания в няколко IT сфери и дълбоки в една конкретна. В последните години се наблюдава все повече необходимостта от този тип хора не само в България, а и в световен мащаб, за да може да се управляват успешно все по-комплексните трансформационни и дигитализационни проекти, които всяка компания е предприела. Докато в сферата на софтуерната разработка вече има наложени академии, които генерират успешно млади таланти, в сферата на IT инфраструктурата няма холистичен подход за обучение и изграждане на такъв тип Т-образни специалисти и именно този недостиг се опитваме да адресираме с нашата инициатива за TBS Academy.

Какво ще предложи академията на "Телелинк Бизнес Сървисис" (TBS) в тази сфера?

Мартин Липовски: През последните години доста софтуерни компании направиха свои собствени академии с цел да запълнят недостига на кадри в областта. TBS от своя страна също припознава нуждата от повече квалифицирани млади хора в сферата на IT инфраструктурата. Така стигнахме до създаването на една програма, която обхваща широк спектър от технологии, необходими за изграждането на една съвременна IT инфраструктура.

За кого е подходяща академията?

Мартин Липовски: Академията е подходящо място за мотивирани и ентусиазирани хора с желание за развитие в областта на IT инфраструктурата. Към кандидатите няма изискване за предишен опит в тази сфера, като най-важното е да са мотивирани, с желание за придобиване на нови знания и със страст към съвременните информационни технологии.

Как ще протича подготовката, кой ще води обученията?

Мартин Липовски: Обучението ще стартира през април и ще бъде присъствено, тъй като опитът ни показва, че нови знания най-ефективно се усвояват чрез екипни занимания. За пълноценно провеждане на занятията в офиса на TBS сме обособили зона за обучения с интерактивни екрани и приятна атмосфера, имаме оборудвана лаборатория с всичко необходимо за провеждане на практически упражнения в сферата на IT инфраструктурата.

Йордан Йорданов: Програмата е разработена в две фази, като първата е с продължителност 3 месеца и набляга предимно на усвояването на фундаментални теоретични знания за IT инфраструктурата и включва компютърни мрежи, виртуализация и облачни технологии. Участниците ще имат възможността да се запознаят и да почерпят опит от инженерите на TBS, работещи по реални проекти на компанията, а по време на втория етап ще ги подпомагат реално в избраната от тях специализация. Също така ще бъде засегната и корпоративната култура - ценности, комуникация, приложения за продуктивност и съвместна работа, като продължителността и на тази фаза е 3 месеца. Темите в програмата ще се представят от дългогодишни IT експерти в TBS с опит в преподаването. В академията участват Мартин, Огнян и Йордан, които са сертифицирани инструктори, а също така ще се включат и най-опитните инженери от TBS, както и нашите основни технологични партньори.

С какво програмата се отличава от останалите академии на пазара?

Йордан Йорданов: За разлика от останалите академии нашата програма се фокусира върху израстването на една компания от стартъп до глобална компания и необходимите ѝ технологии за осигуряването на своите информационни системи. В тази връзка темите се надграждат поетапно, а представените технологии към тях се разгръщат постепенно - от по-прости към по-сложни, за да се постигне едно цялостно end-to-end решение.

Друга основна разлика с останалите академии е, че през първите три месеца обучението е безплатно за участниците, а по време на следващата втора фаза, в която ще продължат само 50% от най-добрите, ще получават възнаграждение.

Какво могат да очакват участниците след обучението?

Мартин Липовски: След края на обучението участниците ще имат широкоспектърни знания и умения, които ще им отворят вратите към кариерно развитие в TBS или други технологични компании. Най-добре представилите се 50% от тях ще получат възможност за кариерно развитие според желаната специализация в един от технологичните екипи на TBS.

Йордан Йорданов: А всички завършили втория етап ще получат ваучер за един безплатен изпит за сертифициране в избраната от тях технологична област, който ще се проведе в новооткрития сертификационен център на Pearson VUE в TBS.

Научи повече за академията на www.academy.tbs.tech

Още от Капитал