Френската Atos отвори нов център по киберсигурност в България

Към сегашните си 1500 специалиста в страната компанията ще наеме 50 души в него до края на годината и общо 300 в следващите години

Френската компания Atos отвори нов център по киберсигурност в България. До края на годината в него трябва да бъдат наети 50 специалисти по киберсигурност, а в следващите години по план бройката трябва да достигне 300 души.

"Работата на центъра ще бъде да подпомага стратегическата роля на Atos като доставчик номер 1 на киберуслуги в Европа. Центърът ще осигурява оперативни киберуслуги за клиентите в портфолито на Atos. Специалистите ни ще предлагат пълна гама от услуги за киберзащита, включвайки мониторинг, анализ на инциденти и други, използвайки изкуствен интелект и машинно самообучение, за по-прецизното установяване на проблеми и тяхното бързо разрешаване", коментираха от Atos пред "Капитал".

България желае сътрудничество

Това е 16-ият център за киберсигурност на компанията глобално. Освен да разработват софтуерни продукти и решения за киберсигурност, центровете имат и по-обща дейност по отношение на засичането и справянето с кибератаки на национално ниво.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който присъства на откриването в бизнес центъра към ЦУМ, обърна внимание именно на този аспект, като в речта си отбеляза "липсата на добра работа от страна на държавата в сферата на киберсигурността през последните 15 години", която е довела до някои комични и някои не толкова комични ситуации в близкото минало.

"Центърът тепърва започва своята дейност и като за начало ще бъдем фокусирани върху клиентите на Atos в региона, като обхватът ще се разширява и към тези извън Европа. На откриването на центъра днес министър Лорер изрази желание за съвместно сътрудничество. "Разбира се, ние сме отворени и за локално партньорство", отговориха от компанията на въпрос дали се предвижда участие в мониторинга на киберзаплахи.

Киберцентровете на Atos разработват решения за защита на данни, IoT устройства в индустриалното производство, защита на облака и др. Крис Море, старши вицепрезидент киберсигурност в Atos, отбеляза, че компанията е избрала София за откриването на новия център по киберсигурност, защото тя вече има значително присъствие в България.

В момента Atos има над 1500 служители в България, разделени в две дружества - "Атос България компетънси център" и "Атос Ай Ти солушънс енд сървисис". Двете компании имат респективно 58.1 и 50.8 млн. лв. приходи за 2020 г., последната налична в Търговския регистър информация.

Първоначално френската компания работеше само през едно дружество, "Атос Ай Ти солушънс енд сървисис". През 2017 г. Atos купи българската компания "Инфопартнерс", която работеше в сферата на интеграцията на SAP системи. Впоследствие това дружество се превърна в центъра за компетенции на Atos и доведе до близо четири пъти ръст на общите приходи в рамките на три години.

Общо компанията майка отчита 11.2 млрд. евро приходи и 553 млн. евро нетна печалба за 2020 г. Броят на служителите глобално надхвърля 105 хил. души.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар